Co rozumiesz poprzez pojęcie drogi niepublicznej?
Sama jazda bez prawka to:
a) w przypadku wieku poniżej 17 lat, sprawa kierowana jest do sądu (rodzinnego?)
Tam moze zostac nalozona kara pieniężna, kurator etc.
b)17 lat i więcej, mandat 500zł za brak uprawnien do prowadzenia pojazdu, sprawa moze rowniez zostac skierowana do sądu. Nie wiem do końca jak to jest, ale dużo tu prawdopodobnie zależy od widzimisię funkcjonariusza.
W sytuacji, gdy w pojeździe nie ma osoby, która ma uprawnienia do prowadzenia pojazdu samochód jest holowany na parking. Jest to dosyć droga impreza, słyszałem, że nawet do 2 tys. Kolejna rzecz, która może zostać doliczona to 300zł dla osoby, która umożliwiła Ci prowadzenie tego samochodu bez uprawnień.
Jazda bez ubezpieczenia i bez przeglądu to ogólnie poroniony pomysł. Podejrzewam, że sprawa kierowana będzie do sądu i kara może być spora.
konewka
Prawo jazdy może być odroczone przez sąd, jeżeli dostaniesz sam mandat to nie ma możliwości. Znajomi którzy byli łapani bez prawa jazdy zazwyczaj mieli dostać mandat. (celowo użyłem słowa "mieli, ponieważ w większości przypadków udawało się w miare bezboleśnie zakończyć sprawę

)