XT 4 tłoczki za słabe - Co zrobić?

bottle
Kontakt:

XT 4 tłoczki za słabe - Co zrobić?

Post autor: bottle »

Witam.

Jestem w posiadaniu hamulców shimano xt w 4 tłoczkowej wersji, ostatnio wypuszczając się na trasy DH zauważyłem że słabo dają radę. W połowie trasy (chyba się grzeją) i tracą na sile dość znacznie. Łapy tak bolą, że strach czasem jechać dalej bo nie wiesz czy starczy sił aby się zatrzymać:P

Ale do sedna hamulce są z tarczą 180mm, na zwykłym przewodzie, klocki shimano oryginalne. I teraz co radzicie?? Wymienić przewód na w stalowym oplocie, może inne klocki? Albo zwyczajnie zakupić hamulce pokroju code 5 lub hope m4??

Jeszcze dodam że ważę 62kg, hamulec przedni.

Za rady z góry dzięki:)
S: NS Radiator, NS Bad Mama, NS Roller 9mm, Hayes Nine (części), Kaseta Alivio
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

Ja mialem XT ale z 2003 roku w stalowym oplocie i przy mojej niemalej wadze dawaly rade nawet z tarcza 160mm w Enduro :) Sadze ze sama wymiana tarcz na 203mm juz moze wiele dac... Sprawdz w jakim stanie masz klocki.
n0 ridE n0 fUN
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

Jesli chcesz najlepsze efekty to zapodaj tarcze 203, polmetaliczne lub metaliczne klocki i dobry przewod z tym ze to moze juz cos kosztowac i moze lepiej sprzedac hebel i kupic cos lepszego.
bottle
Kontakt:

Tylko to jest ta wersja na tył.. czyli ma wbudowany adapter, więc tarcza 203 raczej odpada. Klocków mam sporo ale rzeczywiście klamka jest taka jakby lekko gumowa, może je przelać i założyć stalowy oplot? Mój rowerek jest tak do wszystkiego P150mm/T160mm, ale hamować chcę też dobrze i na trasie DH:)
Marcio
Kontakt:

Sily nigdy nie zawiele. Zobacz moze ktos jest zainteresowany kupnem.
bottle
Kontakt:

A ta zmiana oplotu i klocków na EBC GOLD (czy ta inna wersja max zwiększająca siłę) nie zwiększy znacznie siły hamowania? Cholera przecież to 4-tłoczkowy system, a ja ważę 60kg:/ powinno mnie wystrzeliwać przez przód przy tej wadze...
Marcio
Kontakt:

zacznij od czyszczenia. Potem przejdz do wymiany.
bottle
Kontakt:

Jeżeli hamulce są zapowietrzone to grzeją się szybciej? Myślicie że to przelewanie i wymiana przewodu się opłaca?
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

bottle wez przewody alligatora tanio sa w miare na allegro i bardzo dobrze daja rade, przy okazji odpowietrzysz zlozysz i powinna byc zyleta
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

bottlejak chcesz zaoszczedzić kasy to suzkaj przewodów z grimec s8/s12i. Są mocniejsze od shimanowskich, i cięższe, ale to chyba nie problem. Zdaje sie www.rowerowy.com handluje takimi przewodami. A są kompatybilne z shimano.

Również używałem XT z tarczą 203 i w shimanowskim stalowym oplocie - i był rewelacyjny (wychwalałem go już w wielu tematach). A ważę ponad 80kg...
www.feel-free.pl
sasquatch
Kontakt:

Post autor: sasquatch »

bottle jesli nie mozesz miec wiekszej tarczy to tak jak pisal yasiuuu, przewód z grimeci (na cykloturze mieli niedawno) to ci duuuzo polepszy prace hamulca i do tego zaloz klocki ORYGINALNE z Grimeci sys8 (sa takie same jak w XT) i potem tylko bedizesz musial uwazac z jaka sila naciskasz klamke ;))
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Panowie cholera ale jak ten hamulec ma za mało siły na tak lekkiego ridera to cos jest z nim nie tak, a nie wymaga upgrade! XT 4 tłoczkowe to mega mocny hamulec. Przeczyscic klocki, odpowietrzyc i bedzie ok, a nie bawic sie w tuny jak na razie watpie zeby bylo trzeba.
street-fighter
Kontakt:

Post autor: street-fighter »

Spaced mialem to samo pisac, nie mozliwe ze taki hampel nie daje rady :]
To tylko moja skromna opinia. Prosze nie gryzc :]
bottle
Kontakt:

http://www.unibike.pl/sklep/product_inf ... ts_id=1889 taki przewód? Hamulec jest ok tak do połowy trasy (typu myślenice, czy żar) ale od połowy to hamowanie jest takim wysiłkiem że łapy ledwo dają radę.. Myślę że one się grzeją..
Marcio
Kontakt:

bottle pisze:hamowanie jest takim wysiłkiem że łapy ledwo dają radę

Czas na Powerballa. Ja na bb5 160 dawalem w miare rade, a po powerballu to inna jazda jest.
viejo
Kontakt:

Post autor: viejo »

bottle hamulce trzeba serwisowac. Wiele osob zapomina, ze olej hamulcowy nie jest wieczny, z czasem lapie wilgoc, a wtedy szybko sie grzeje.

Skoro wystepuje fading to najpierw zrob serwis: zmien olej(na nowy! a nie z 10 letniego otwartego kanistra, znalezionego w garazu taty), wyczysc dokladnie tarcze, podszlifuj troche klocki papierem sciernym.

Jak nie pomoze i masz troche kasy to mozesz zmienic przewody i klocki to na pewno poprawisz troche sile i modulacje, ew. zmien tarcze na 200.

Dopiero w ostatecznosci zmieniaj na cos ciezszego, bo przy 60kg to sa mocne hample.
bottle
Kontakt:

Nie chcę ćwiczyć łap tylko mieć hamulce którymi zahamuje nawet anorektyczka:P

Na taką odp czekałem:) Dzięki!
afro666
Kontakt:

Post autor: afro666 »

A ja mam takowe pytanie a mianowicie mam hamulec sram 9 wygląda identycznie co ten XT różni sie klamka i chodzi na docie, jak go sie odpowietrza lub dolewa płynu?
Strzykawka od dołu czy dolewa sie do zbiorniczka w klamce?
Dzieki i sorki za wtrącenie sie do wontku.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

viejo ale jemu sie grzeja, a nie wali modulacja. Serwis to dobrym ale jak nie dziala to ja bym po prostu na lepszy płyn zmienił (motula, a nie gówno ze stacji benzynowej np.). Ale nie wierze, zeby one sie grzały od połowy trasy przy kims tak lekkim jesli klamka nie jest chyba na stałe zablokowana przez cała pozycje w opcji HAMUJ :P
ODPOWIEDZ