Zastanawiam się właśnie nad jedną rzeczą.
Otóż posiadam teraz koło na Singletracku, który ma 31m szerokości. Opona na niego założona to Kenda NPJ 2.10.
Wczoraj zamówiłem nowe koło i obręcz o szerokości 33mm. No i tu stawiam pytanie... O ile Zwiększy się szerokość opony po zwiększeniu szerokości obręczy o 2mm ??
Oczekuje szybkiej odpowiedzi, jest mi to bardzo potrzebne ^^.
Szerokość opony się nie zmniejsza/zwiększa pod wpływem obręczy. Co najwyżej,opona jest nieco inaczej ułożona.
Na węższej jest bardziej "baloniasta" (ale nie bieżnik, tylko boczne ścianki)
Kiedyś miałem Single Tracka na przodzie i Blizzarda (38mm) na tyle - szerokość bieżnika Maxxisa High Roller na obu z nich była identyczna.
Spoko, dzieki ;]
Bo kurde mam tego singla na tyle i jest bardzo mala przestrzen miedzy opona, a napinaczem i sie balem czy nie bedzie przypadkiem po zmianie obreczy na szersza o ten napinacz zahaczać... no ale jesli roznicy nie bedzie to spoko
Szerokość obręczy jak najbardziej ma znaczenie. Samego bieżnika nie rozszerza,, ale ma wpływ na jego promień poprzeczny. Miałem gumę trochę "rozjeżdżoną" na wąskiej feldze i jak założyłem ją na szeroką obręcz to wyczuwalnie pogorszyła się trakcja, szybciej zaczynał mielić i w ogóle rower zachowywał się niepewnie. Może byłoby inaczej gdyby opona była nowa i gdyby od początku była na szerokiej feldze, na pewno inaczej by się scierała.
W moim przypadku jednak różnica w szerokości obręczy była około 1 cm, 2 mm to nie powinien być żaden problem, to raptem milimetr na stronę.
B.Z. Dokładnie mam to samo, opona na obręczy zachowuje się niestabilnie, znaczy się wszystko z nią ok ale rower jakoś tak pływa na tyle, przy spokojnej i średniej jedzie jest ok ale czasami jak się ostrzej zaszaleje robi się dziwnie. U mnie różnica obręczy była ponad 1cm a wiec u Ciebie Tadziuu^ 2mm nie robi różnicy.
To ja zadam proste pytanie: Lepiej mieć szerokie obręcze niż wąskie czy na odwrót?
Co dokładnie daje bardziej płaski przekrój bierznika oprócz lepszego trzymania i zwiększonej powierzchni styku opony z nawierzchnią?
Tadziuu^ 2mm nie zrobią różnicy... różnice widać jak dana opona jest na np. 31 i 39mm obręczy... np ja mam DM24 z przodu a kumpel Crussherr i mamy te same oponki, jego bieżnik jest bardziej płaski i ma szerszego balona, moja opona jest bardziej okrągła, lekko wyższa i ma mniej szerszego bocznego balona... tyle
P.S. wracając do tiogi Factory DH 2.35 to ta opona na każdej obręczy jest jak 2.5