RS Boxxer czy Marzocchi 888

mikexb
Kontakt:

Post autor: mikexb »

rozumiem, czyli pod wzgledem dbania/konserwacji to marcok wygrywa?
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

dokladnie

raz na sezon zmienisz olej i smigasz spokojnie !
mikexb
Kontakt:

czyli z mojej listy skreslam boxxera i wpisuje 888 rc3 dzieki za pomoc :)
Mariancobretti
Kontakt:

Post autor: Mariancobretti »

ludziska! czemu się tak boicie tego serwisu ? :|
Z Boxxerem jest tak:
-Olej 50zł,
-Uszczelki 100zł (przykładowa cena)

Wrażenia z jazdy -------- BEZCENNE :D !!
Do DH tylko boxxer :)
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Mariancobretti I to raz na seroz z olejem., a uszczelki jak dbasz to i 2 sezony podziałają, co miesiąc (wg.producenta co 30km) taki serwis:

http://video.mpora.com/watch/dfsINRabP/ zajmuje 10min z wciągnięciem z roweru, nie stać cię na Fox'a ? Bierz w ciemno Boxxa, nie WC to Teamaw sumie to samo ale troszke ciężej, ktoś tam mówił że bardziej na wzrok ufa fox'owi, bo masywniejszy... jeśli będziecie mieli takie podejście to na prawde winszować, Fox, skomplikowany w środku, olej, i jego masywny wygląd, a waga ok 3kg, gdzie się to podziało ? Wylajtowany ze hoho... Jak chcesz się ścigać niestety nie patrzy się na wytrzymałość..
Mariancobretti
Kontakt:

Jeżeli chodzi o wytrzymałość Boxxera (2008r.), to dla wszystkich niedowiarków przytocze sytuacje z dzisiejszego dnia.
Jechałem ostro z góry, przy około 40km/h kolega myśląc ze pojade inaczej stanął na lini mojego przejazdu. Skończyło się dla nas nieciekawie poniewaz huknąłem w niego tak jakbym walnął w ściane. A Boxxerowi co??? NIC!!! To tyle jeśli chodzi o wytrzymałość Boxxera.
PeeJey
Kontakt:

Post autor: PeeJey »

Mariancobretti A Ty chociaż cały jesteś :D ?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Mariancobretti serwis rs w autoryzowanym serwisie kosztuje 150zł i tam masz robione uszczelki, olej, czyszczenie itp.
Mariancobretti
Kontakt:

PeeJey cały jestem odziwo, musiałem dobrze wkleić się w podłoże :D tylko troche obojczyk sobie stukłem :)
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

z uginania pod sklepem- Fox, a z ósemek to szczerze rc jak dla mnie najlepiej wydają się pracowac ze wszystkich...
http://dhcyc.pinkbike.com
mikexb
Kontakt:

Poraz kolejny odnawiam temat bo mam kolejne lamerskie pytanie ;) Jak zauwazylem to 888 sa lepsze pod tym wzgledem ze nie trzeba ich czyscic w srodku, smarowac itd. tylko wystarczy odwiedzic serwis raz w sezonie (zalezy tylko od intensywnosci jazdy). Co do Boxxera piszecie ze co jakis czas warto go przesmarowac i przeczyscic w srodku, zrobic mu szybki wlasnoreczny serwis. A jak to jest z foxem? Czy tez jest taki jak 888 ze najlepiej niech go otwieraja w serwisie co jakis dluzszy czas czy jak z Boxxerem ze trzeba czasami conieco przy nim porobic zeby dobrze chodzil? Jak narazie w rankingu boxxer a 888 wygrywaja u mnie 888 wlasnie z tego wzgledu, bo znajac samego siebie wiem, ze jakbym rozkrecil amora, 'przeserwisowal' to po zlozeniu by chodzil jak rst za 100zl :P jeszcze co do marzocchi, mam w moim hardzie drop offa juz od 3 lat, ze mna latal i zjezdzal w slonce i w deszcz w lato i zime i nic sie z nim nie dzieje, a czyszczenie jego polegalo na umyciu go gabka podczas mycia calej reszty roweru pod biezaca woda i nie ma zadnych luzow, nic nie cieknie, po prostu jak nowy ;) serwisowalem go raz i na ten sezon przeserwisuje go poraz drugi pomimo tego ze do polowy wakacji bedzie lezal obok ramy czekajac na czesci do harda ;) chociaz nie okazuje zadnych oznakow potrzeby poscia do serwisu ale przezorny zawsze ubezpieczony, nie mowiac o "Marzocchi <3" ;)
pozdrawiam :)
ReplaY
Kontakt:

Post autor: ReplaY »

Każdy amortyzator trzeba serwisować, dzieci drogie. Regularna wymiana oleju utrzymuje go w topowej kondycji, a zużyty olej nie przyspiesza zużywania części, bez względu na to, czy jest to Boxxer czy 888 na tytanowych sprężynach. Generalnie waga 888 to w pewnej mierze spora ilość oleju (o ile mnie pamięć nie myli to po 200ml na lagę) oraz rozmiary i konstrukcja tłumika. Tu Boxxer ze swoją prostszą konstrukcją i tłumikiem w jednej goleni wypada lepiej. Dobrze zestrojony 888 da z jazdy więcej frajdy, bo po prostu robi stół z trasy. Boxxer też sobie świetnie radzi, ale gdyby wskazać bardziej finezyjnego zawodnika, to 888 wygrywa. Czyszczenie lag w każdym widelcu po każdej jeździe to konieczność. Nawet 888, który "sam się smaruje" ma podwójne uszczelki i te pierwsze, co je gołymi oczkami widzimy służą do zgarniania brudu. One nie jonizują kurzu ujemnie, nie wprowadzają go w stan antymaterii, po prostu zbierają ponad górną wargą, ale też nie 100%. Generalna zasada, to przed jazdą "podlać" golenie pod uszczelkami kurzowymi. Wystarczy delikatnie ich krawędź odchylić małym śrubokrętem i wprowadzić po 0,5ml oleju w szczelinę. Działa na każdy widelec, bez względu na rodzaj.
www.foesracing.com
mikexb
Kontakt:

ReplaY zdaje sobie z tego sprawe ale zupełnie nie o to mi chodzi. Wiadomo, warto, a nawet trzeba przeczyscic lagi, dac im troche smaru żeby wszystko pracowalo jak nalezy. Ale nie usłyszałem odpowiedzi na pytanie czy FOXa podobnie trzeba serwisować jak Boxxera czy jest podobnie jak z 888?
ReplaY pisze:One nie jonizują kurzu ujemnie, nie wprowadzają go w stan antymaterii
Nie wiem co to znaczy stan antymaterii, natomiast żyję ze świadomością co to jest antymateria, antycząstka, zjawisko anihilacjii, konsekwencje tego zjawiska czyli np. kwanty promieniowania (energii); a ni cholery nie wiem co to znaczy stan antymaterii i do tego matura z fizyki za 2 tyg... :D Chociaż opcja z anihilacją w amorku byłaby całkiem fajna... :D

Wracając do tematu, chodzi mi o to że jak wyjadę na dłuższy czas w góry to żebym nie musiał się bawić w tak duże serwisowanie amora jak opisaliście w przypadku boxxera, bo uwierzcie mi, 10 minutowy serwis u Michała = praca rst za 100zl :D
ReplaY
Kontakt:

Post autor: ReplaY »

Kwestia semantyki. Akurat napisałem sobie "stan antymaterii" sugerując, że wcześniej coś było materią, teraz nią nie jest. Zresztą.... Fox konstrukcyjnie bliższy jest Boxxerowi. Olej w jego tłumiku jest odizolowany w wewnętrznej goleni, więc obsługa obydwu widelców jest dosyć podobna.
www.foesracing.com
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Pod względem częstości serwisu i dbania FOX jest bliższy Boxxerowi niż 888.

Po prostu 888 tak jak poprzednicy mówią robi stół ze wszystkiego na co wjedziesz i jest bezobsługowe. Ale to cena większej masy własnej.
Kwestia wyboru masa czy bez obsługowość.

Padło wcześniej tez hasło TOTEM no ale ten mnie zraził jak roczny amor z lagami 40mm może mieć luzy?...
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Devil17
Kontakt:

Post autor: Devil17 »

http://devil17.pinkbike.com
mikexb
Kontakt:

Witam. Mam jeszcze jedno pytanko. Chyba bede musial zaoszczedzic na rowerze (studia od nowego roku itd.) i chyba bede zmuszony kupic boxxera, przynajmniej na ten sezon. I mam pytanie, ponieważ narazie jestem kompletnym laikiem. Załóżmy że kupię boxxera team. Pojade najpierw na kamiensk (bo tam przez najblizszy miesiac bede najczesciej) i zaczne skakac i dropowac wszystko co sie da czyli drop miedzy drzewami, kladke miedzy tym wielkim dolem, gap za tą kładką itd. :) Chodzi mi teraz też o resztę tras w Polsce (bo w tym roku niemozliwe jest zebym pojechal za granice). Jak jade to lubie ze wszystko skoczyć, dropnąć itd. Czy ten boxxer to wytrzyma? Od razu mówię że nie myślę o 10m dropach na płaskie, napieprzaniu w drzewa itd bo jestem swiadom ze tego ten amor nie wytrzyma. Do tego, dla sprostowania, skladam rower tylko do dh i waze 75kg. Żadne freeridy itd., tzn nie na tym rowerze, bo mam juz jedna maszynke co wytrzymala wiecej niż niektóre fulle pomimo ze to hard :)
Rams
Kontakt:

Post autor: Rams »

mikexb jeśli składasz rower tylko do dh to kupuj Boxxer'a. Charakterystyka pracy RS Boxxer'a jest nastawiona do dh i tylko do tego nadaje się ten amor.
ODPOWIEDZ