Czesc. Wlasnie stoje przed wyborem kompletu hamulcow do FR. Z tego co wywnioskowalem po opisie harfy to roznice miedzy tymi dwoma modelami polegaja na tym, ze elixir ma mniejsza wage, a code wieksza sile hamowania. Regulacje sa te same. Jest to prawda, czy czegos nie doczytalem? Na forum poruszane byly tematy tylko elixirow r i code 5, wiec nie znalazlem interesujacych mnie informacji. Moze jest jeszcze jakis lepszy wybor w tej klasie? Glownie zalezy mi na dobrej modulacji, sile hamowania i mnogosci regulacji. Waga mnie nie interesuje.
Z tego co widze hope m4 nie ma regulacji skoku klamki wiec odpada. saint ją ma? Czemu elixiry nie polecane? I jak w takim razie wypada porownanie sainta z code? O tych ORO nic nie wiem. Gdyby ktos przyblizyl ten temat bylbym wdzieczny. Ale jesli nie maja reg. skoku klamki rowniez odpadaja .
dobra napisze o elixirach r, bo widze niestworzone bajki na ten temat. Hamulce sa mocne, przy okazji w miare lekkie. Nie grzeją się za szybko, a jak sie zgrzeją to i tak dobrzze hamują. Jedynym minusem w modelu R jest brak regulacji ustawienia przewodu względem zacisku, ale da się przeżyć. A bym zapomniał regulacja jak dla mnie zajebi***. Od razu mówie nie jeździłem na innych tej klasy hamulcach. Pozdrawiam.
Elixirów nie widziałem na oczy, ale za to jeździłem 2miesiące na saincie, a ostatnio dużo jeździłem na code. Saint na tarczy 180mm jakaś bopa jest bez porównania silniejszy od code 203mm g2 avida. Regulacja odległości klamki w saincie jest super, ale czy używasz jej na tyle często, że jej potrzebujesz w innej postaci niż regulowanej kluczem?
Nie zwracaj uwagi na juicy 5, podałem je tylko jako przykład hamulca gdzie odległość klamki jest regulowana imbusem Ja osobiście od siebie polecę sainty jeśli mieszczą się w budżecie, naprawdę genialne hamulce, nie spotkałem się jeszcze z neutralną opinią, nie mówiąc już o tym, żeby ktoś narzekał.
GgG nie chodzi mi o regulacje odleglosci klamki, bo taka jest nawet w moich XT 06 tylko o skok klamki . No wiec jest w saincie i ew w tym oro ta regulacja?
a no to ja źle zrozumiałem saint ma regulacje "stroke" co kolwiek to jest, reguluje się to śrubokrętem, ale do czego to jest to nie wiem, nie kręciłem tym i jakoś specjalnie się nie interesowałem poszukaj i dowiedz się co to, albo może ktoś na forum wie?
Hmm na stronie shimano pisze, ze posiada swobodna regulacje skoku klamki, tyle, ze nie mam pojecia co oznacza ta swoboda. Załóżmy, ze ma. Ktore w takim razie wybrac z posrod elixirow CR, code i saintow? I jeszcze jedno. Czy modele code na poszczegolne roczniki 07-09 roznia sie tylko waga i kolorem?