Wypychanie tłoczków Avid Code

Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Wypychanie tłoczków Avid Code

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Witam, kupiłem te hamulce i jest problem - tłoczki są zbyt blisko siebie, jest za mało miejsca na tarczę między klockami. Wyjmowałem klocki, próbowałem wepchnąć tłoczki trochę do środka, ale to nic nie daje. Co zrobić? Klocki nie są nowe, są w sumie prawie do wymiany, więc miejsca powinno być aż za dużo...
Z góry dzięki za odpowiedzi.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

A używałeś regulacji odległości tłoczków które masz na klamkach?
darkwarrior05
Kontakt:

Post autor: darkwarrior05 »

Siemka
Mi kolega nacisnął na klamkę CODA jak nie miałem koła i też miałem to samo, musisz wsiąść duży śrubokręt i je rozepchać, tak z wyczuciem żeby tłoczków nie uszkodzić, a i najpierw ściągnij klocki :D
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

GgG Tak.
darkwarrior05 tak też robiłem i nie idzie :roll: W hayesie magu i juicy 3/5 działało, a tu nie chce... Wpycham jeden i 3 pozostałe wychodzą. A jak próbuję wcisnąć 4 na raz, to nie idzie.
Misiog
Kontakt:

Post autor: Misiog »

Wykręć śrubę do odpowietrzania, rozsuń klocki, wkręć śrubę i voila! Lepiej wykręcić przy klamce, niż przy zacisku -> mniejsze prawdopodobieństwo upaskudzenia dotem czegoś.

Edit: Nic na siłe! Tloczki w code są zrobione z plastiko-podobnego czegoś i bardzo łatwo je ukruszyć.
Bomber_GD
Kontakt:

Post autor: Bomber_GD »

Ja tak miałem jak miałem za dużo oleju i zrobiłem to tak jak napisał Misiog ale wcześniej zdjąłem cały hamulec żeby tarczy przypadkiem nie zalać olejem.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Zrób tak:
1. Regulacja kontaktu klocków na minimum.
2. Odkręcasz torxem odpowietrznik na klamce.
3. Wypychasz lajtowo klocki :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

off_road

Dokladnie w tej kolejnosci :) Ja kiedys zrobilem operacje rozpychania klockow w hayesie 9 hd ,ale nie odkrecilem korka przy klamce .... i... nagle sie zdziwilem ze zaczyna cieknac przy uszczelce na klamce :) pozniej juz tak sie zrobic w bambuko nie dalem :)

off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

PS. Cody są fabrycznie niedolane więc po tej operacji proponuję sprawdzić stan płynu :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Ok, dzięki wszystkim, pomogło :D
Ale jest jeszcze jeden problem - zapiekła mi się śruba i obkręcił gwint w śrubie, która trzyma klocki hamulcowe i teraz nie mogę ich wyjąć. Zakładam rozwiercenie jej - próbował ktoś jeździć bez niej? W sumie w juicy i np w magach klocki są tylko włożone i się trzymają, a konstrukcja podobna, więc nie widzę problemu. Chyba, że macie jakieś b dobre patenty na odkręcenie tego? Gniazdo na torxa t10.
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

Jesli kupiles uzywane heble to jest duze prawdopodobienstwo ze poprzedni uzytkownik dolewal plynu w miare zuzywania sie klockow... ja tak robie u siebie... nie wiem czemu... ale w CODE a przynajmniej w moich skok klamki sie zwieksza wraz z wycieraniem sie klockow.. i mimo ze mam regulacje na max prawie i nikt tym nie kreci to skok klamki sie zwieksza powoli i musze dolac kilka kropel plynu i wtedy skok jest taki jak chce... wiec przy wymianie klockow pewnie tez bede musial odlac troszke plynu... chociaz najlepiej bedzie jak wymienie plyn razem z klockami;]
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
MateuszWLCK
Kontakt:

Post autor: MateuszWLCK »

Las3k_91 Ldz w juicy taka blaszka trzyma klocki, a w hayesie są specjalne sprężynki. Bez tej śruby nie można jeździć... Może wbij większego imbusa w gniazdo i spróbuj odkręcić. Na CRC nie ma jeszcze takich śrub
qunick
Kontakt:

Post autor: qunick »

hmm a te hamulce czasaem nei maja czegs takiego co nazywa sie zbiornikiem wyrownawczym ktory sluzy do przechowywania nadmiaru DOTa ?! i w razie wytarcia klockow "dolewa" do ukladu? a co do rozpychania to ja M4 rozepchalem tak: wsadzilem miedzy tloki jakis klin ktor je unieruchomil i wcisnolem mocno klamke, odpuszczajac wciskalem tloki, bardzo latwo weszly spowrotem bez spuszczania plynu
ODPOWIEDZ