Unibike Underground + dwupółka?

marian133
Kontakt:

Unibike Underground + dwupółka?

Post autor: marian133 »

Witam,jestem tu nowy i nie wiem w jakim dziale umieścić ten temat,jak by co to niech mod go przeniesie.

Rok temu kupiłem rower unibike underground zone one,jest to pierwszy mój rower tego typu,przed zakupem nie wiedziałem "jak chce jeździć" więc sprzedawca polecił mi właśnie ten rower. Po paru miesiącach jazdy na takim rowerze uświadomiłem sobie że DH to właśnie ten sport który mnie interesuje.

Do rzeczy: chce złożyć sobie rower do DH i za miesiąc kupuję okazyjnie amortyzator shermana. Jak na razie nie mam kasy na wszystkie części,postanowiłem że kupie pierw ten amortyzator bo to cenowa okazja. Pytanie brzmi czy na ten czas dopóki nie kupie nowej ramy mogę zamontować tego shermana do tej ramy unibike? nie jeżdżę (jeszcze) hardcorowo,nie skacze z wysokości więc rama powinna wytrzymac jak nie będę cudował.

Z tego co mi kolega mówi to zamontować się da,wymiary się zgadzają,mnie jednak bardziej interesuje czy podczas jazdy mam się czegoś obawiać? i tu pytanie do ludzi którzy się znają i mieli do czynienia z takimi rzeczami. Jak myślicie? rama wytrzyma?

Mój rower:

http://img40.imageshack.us/img40/682/zoneone.jpg
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

Na pewno nie rama nie wydoli pod dwupółką! Jest to rama bardziej FOR FUN do skoku maks 150mm i jednopółki.
Dwupółka oddziałowuje o wiele bardziej na główkę niż singlecrown.

Zamontować na jakiś krótki okres zamontować możesz, lecz bez szaleństw.
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
Wjtk
Kontakt:

Post autor: Wjtk »

marian133 Włożenie dwu półki do tego roweru nie sprawi że będzie maszyną do DH. Jak chcesz się zająć tym na poważnie to nie kombinuj, sprzedaj rower i złóż jakąś sensowną maszynę na tym amorku ew. Upewnij się jeszcze jaka sterówka jest w tym shermanie bo może być 1.5 calowa.
[b] Monkeyman [/b]
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

Wjtk pisze:Upewnij się jeszcze jaka sterówka jest w tym shermanie bo może być 1.5 calowa.
Hmm.. w shermanie z dwiema polkami? watpliwe :lol:
marian133
Kontakt:

Znajomy ma rame Sign i kupił sobie Bombera dwupółkę,w sklepie mówili mu że ta rama nie jest do tego,jedna kumpel jeździ i ma się dobrze,oczywiście jeździ tak jak ja bo razem jeździmy,bez szaleństw,więc myśle że moja rama też powinna wytrzymać ten okres i nic mi się nie stanie.

A czy mogę się szarpnąć na schody z tym shermanem? nie żeby skakać tylko po prostu zjechać po schodach.

I jeszcze pytanie,czy są widoczne na ramie oznaki pękania czy nic nie widać i pęka dopiero wtedy kiedy ma pęknąć?

Wjtk,przeciesz pisze wyżej że składam nowy rower...ja chcę na tym amorze jeździć do czasu gdy nie kupie nowej ramy.

Kolega się ze mnie śmieje że pytam o to czy mogę po schodach zjechać. mówi że na zwykłym rowerze kolesie zjeżdżają ze schodów a ja się pytam czy tym rowerem mogę. Pytam bo nie za bardzo ufam,nie chciał bym stracić zębów...albo za dużo naoglądałem się filmików na you tube.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

marian133 a co wspolnego ma inna rama z twoja rama? Zupelnie inne konstrukcje wiec porównanie sensu nie ma. Najlepiej na prawde jest wymienic cały rower od razu ale jak musisz to szczerze bym sie w shermana w półkowego nie pchał od razu bo to nie jest jakis szczególnie dobry amor ;) Zreszta na poczatek nie musisz miec 2 półki.
KROM@ tu problemem jest raczej wysokosc amora bo legendy o wiekszych siłach obciazajacych głowke przy 2 półce to głownie teoretyczne gdybanie i znacznie bardziej róznice robi sama wysokosc amora (nie sam skok!).
Wjtk
Kontakt:

marian133 No dobrze, ale włożenie shermana do tego roweru nie daje ci większych możliwości ponieważ rower jest słabej jakości. Podkreślam mówimy o DH cały czas. Więc jeśli nie masz zamiaru na razie jeździć "hardcorowo" to zostaw rower taki jaki jest, a jeśli amor to rzeczywiście okazja to kupuj i zbieraj na lepszy sprzęt. A po schodach to możesz i zjechać na tym co masz teoretycznie. Będziesz miał shermana, a pognie się felga np. Zdecyduj się do czego ma być ten rower.
ps. Jakiego Sign-a?
[b] Monkeyman [/b]
Jaszczur
Kontakt:

Post autor: Jaszczur »

marian133 Zalezy ile bedzie trwal ten okres. Mysle ze rama spokojnie wydoli tylko raczej zadnych dropow ani hop na plaskie. A co do tego czy zjedziesz po schodach to nawet sie nie zastanawiaj tylko smigaj :wink: A jesli rama peka to widac to zazwyczaj na lakierze. Tworzy sie taki "szlaczek" i lakier sie rozchodzi. No chyba ze poprostu jebnie w pol ale to watpliwe.
marian133
Kontakt:

Cały czas mówię że składam cały rower do DH ale jest okazja żeby kupić amora to kupuję,i chce go sobie zamontować. Pytam czy się coś stanie z ramą podczas normalnej jazdy,tak jak jeżdżę teraz. Gdy będę miał już fula i wszystkie części odpowiednie to nie będę pytał czy mogę zjechać tym po schodach bo to będzie głupie :wink:

Kolegi rama to sign,i tyle wiem,17" chyba...

jaszczur,właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem,konkretnej,dzieki :)
Spaced
moderator
Kontakt:

marian133 to poraz kolejny ci powiem, ze jak skladasz cały rower to czemu nie kupic całego? Podczas normalnej jazdy niezaleznie czym by to nie było RACZEJ rama nie peknie ale ryzyko jest, ze obciazenia pod głowka zabija rame.
I za ile masz tego shermana? Bo nie kazdy amor z 2 półkami do dh sie nadaje, czasem lepiej dobra 1 polke kupic.
Wjtk
Kontakt:

marian133 Ale moje pytanie brzmi jaki to ma sens? Możesz zamontować, tylko nie da ci to za bardzo większych możliwości przy tym osprzęcie. A tak właściwie po jakiej cenie możesz mieć ten amortyzator? Bo tak jak wspominał już Spaced dwupółkowy sherman nie ma najlepszych opinii.
[b] Monkeyman [/b]
Jaszczur
Kontakt:

Spaced Wyobraz sobie ze nie kazdy ma na pstrykniecie palcow kilka tys na rower. Ja tez jak skaladalem i zanim sie dorobilem fulla z pozadnym amorem to do ramy dirtowej wsadzilem 66 170mm i dzialalo i katowalem. Wiec kup tego shermana (moze podaj cene za jaka go dostajesz zeby cie ktos nie wrobil) i jak najszybciej zmien rame jak tylko fundusze ci na to pozwola. A co do osprzetu to stopniowo dokupuj nowe czesci i powstanie fajna maszynka :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Wjtk własnie dlatego pytam sie za ile on.

Jaszczur mozna sprzedac rower caly i kupic nowy, zreszta skoromarian133 dopoki ramy nie wymieni nie bedzie bika katował to równie dobrze moze jezdzic na obecnym biku dopoki nie uzbiera kasy na wymiane całego bika. Czasem mozna kupic uzywke kompletna w duzo lepszej cenie niz bike w czesciach. Zwłaszcza jak sie nie rozkminia wszystkiego dobrze.
marian133
Kontakt:

Kupuje go od kolegi za 300zł,z tym że kolejne 300zł musze wydać na część która w nim pękła.

To ta część:

http://img269.imageshack.us/img269/5664/loldw.jpg

a to sherman(ten po lewej):

http://img194.imageshack.us/img194/4647 ... 063161.jpg

aha,serwis mam gratis,kolega zna się na tym sprzęcie.
Wojtekrk
Kontakt:

Post autor: Wojtekrk »

marian133 600 zł to chyba nie jest zbytnia okazja. 900 zl stoi nowy na allegro więc używka za 200 zł taniej nie jest zadną okazja. Powiedzialbym nawet, ze jest to troche zawyzona cena. Ale nie wiem jak sie maja ceny jedno i dwupolki
Spaced
moderator
Kontakt:

marian133 to jest żadna okazja. za 300zł miałoby sens gdyby nie był wideł uszkodzony. Za niewiele ponad sporo lepsze amory mozna kupic.
Jaszczur
Kontakt:

marian133 za 600 zl to tak srednio tymbardziej ze trzeba by cos w nim wymieniac i byl pekniety... w takiej cenie to troche dolozysz i mozna by miec lepsza uzywke. Tymbardziej ze jak napisal Wojtekrk nowka 900zl.
Wjtk
Kontakt:

Spaced Amen.
[b] Monkeyman [/b]
marian133
Kontakt:

Jak bym napisał że mam 300zł i chce kupić duro triple to byście napisali że mam kupić shermana bo ma już na sztywną oś a duro triple to szmelc... i z tym się zgodzę...ale,jak napisałem że chce kupić shermana to piszecie że mam kupić co innego... Zawsze znajdzie się lepszy amortyzator,tylko że ja lepszego nie potrzebuje i chce wydać jak najmniej.

Pytanie: ile kosztuje ten amortyzator po prawej?
ODPOWIEDZ