KOMIS W LO, niesprawiedliwy nauczyciel

janusztchew
Kontakt:

KOMIS W LO, niesprawiedliwy nauczyciel

Post autor: janusztchew »

cześć,
mój brat ma pewien kłopot, mianowicie był zagrożony z 4 przedmiotów, jednak tylko jeden udało mu się zaliczyć, ponieważ tylko jeden nauczyciel taką szansę mu dał. Problem polega na tym, że 2 nauczycieli z innych przedmiotów, innym uczącym się w tej samej klasie osobą umożliwiło pisanie poprawy ostatniego sprawdzianu i nawet odpowiadanie(2 szanse) a ich frekwencja na lekcji jest niższa niż mojego brata. Faktycznie, mój brat to nie jest jakiś "lizodup" jednak potrafi się należycie zachować.

Co z tym fantem zrobić, ponieważ, statutowo można pisać 1-go komisa, o drugim decyduje rada pedagogiczna na konferencji końcowej 10 czerwca i nie wiem jak to wygląda z trzecim.. słyszałem, że trzeba napisać jakąś prośbę w której trzeba ująć dlaczego dostało się tą ocenę niedostateczną i co było tego przyczyną.

1. Czy nauczyciel miał prawo potraktować inaczej ucznia, skoro nie opuszczał lekcji i nie unikał sprawdzianów, tak jak to robili jego klasowi koledzy, którzy dostali ową szanse ?

2. Czy jest możliwość i jak to wygląda pisać 3 komisy..?

3. Czy można się jakoś odwołać od decyzji nauczyciela i rady pedagogicznej, która ew. nie wyrazi zgodny na 3 komisy?

Fakt faktem jest, chyba test gimnazjalny który umożliwił mu dostanie się do najlepszego LO w naszym mieście nie miał odpowiedniego stopnia trudności.. bo mój brat był 4 na liście przyjętych.. a do tej klasy chciało dostać się ponad 200 osób.

Moje tematy na tym forum do tylko offtopy, ale zawsze jestem zadowolony z waszych wypowiedzi i zawszę dowiaduję się tego co chciałem, więc znowu proszę o pomoc.

Pozdrawiam, Janusz
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

janusztchew
1. Iść do wychowawcy, dyrektora z rodzicami i przedstawić jak się sprawy mają
2. Można maks 2 pisać
3.NIE

TO NIE JEST ****A FORUM SPOŁECZNE ITP. Tylko rowerowe!
Mam paru kolegów w klasie co mają już 3 kapy i nie żalą się na publicznych forach.
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Od takich spraw jest kuratorium oświaty. Zawsze możesz złożyć podanie o egzamin kuratoryjny.
Odpal google, wyszukaj kuratorium odpowiednie dla Twojego regionu i tam się wszystkiego dowiesz.

A skoro ma takie oceny to zasłużył. Nie ma co przepychać na siłę. Powtórzy klasę to mu dobrze zrobi.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

KROM@ pisze:TO NIE JEST ****A FORUM SPOŁECZNE ITP. Tylko rowerowe!
Mam paru kolegów w klasie co mają już 3 kapy i nie żalą się na publicznych forach.

kolega ma problem, z którym zwrócił się do społeczności działającej w różnych kręgach społecznych, wśród których mogą być takie związane z nauką. W związku z tym problemem opisał sytuację i zadał konkretne pytanie w dziale do tego przeznaczonym, więc nie widzę powodu, by pisać w ten sposób. Być może też kiedyś będziesz miał problem, z którym zwrócisz się do naszej społeczności i na pewno nie chciałbyś, żaby ktoś napisał coś w podobnym stylu.
eskimos28
Kontakt:

Post autor: eskimos28 »

Zacznijmy pisać o problemach życiowych to będzie to forum napewno o tematyce rowerowej.
Co do tematu to idź do dyrektora przedstaw sprawę lub do "rzecznika praw ucznia". My taka osobę w szkole mamy(jesto to nauczyciel) i jaknajbardziej pomaga. Więc nie pisz i nie płacz tylko idź do skzoły z tym.^^
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

Nauczyciel musi dac szanse uczniowi. Nawet w przypadku zwyklych poprawek sprawdzianow w srodku roku szkolnego nauczyciel nie moze ci kazac odpowiadac. Sprawdzian byl pisemny wiec i poprawiac go mozesz pisemnie. Jest tez kilka innych zasad, ale w szkole i tak nikt ich nie przestrzega.

Idzcie z tym do dyrektora, ale nie zdziwcie sie jesli nic to nie da. Proponuje do wyzszych instancji.

Nie ma poprostu mowy o tym aby nauczyciel odmowil ci poprawiania jesli masz np. dobre zachowanie i 90% obecnosci na danym przedmiocie, choc ta zasada akurat obowiazuje przy komisach.

Steel2 Tobie przydaloby sie powtorzenie zerowki.
Steel2
Kontakt:

Marcio - odczep się w końcu bo nie rozumiesz moich wypowiedzi. Twoje wyobrażenia to nie rzeczywistość ani przepisy to tylko Twoje wyobrażenia. Więc nie podawaj ich za fakty.
Marcio
Kontakt:

Steel2 Ohh przepraszam mistrzu. Kazda klase ukonczyles z czerwonym paskiem, wiemy nie musisz sie chwalic.

Jak jestes taki elo to powiedz mi co jest jedynie moim wyobrazeniem.
Rodzer
Kontakt:

Post autor: Rodzer »

Ale problem. Po 200 zl dla nauczyciela do koperty i niema problemu 8) Zadziala na 100 %
Steel2
Kontakt:

Marcio - Sam się wysil i przeczytaj odpowiednie przepisy. Nie wymyślaj zasad tylko je poznaj tak jak zostały ustanowione.
konewka
Kontakt:

Post autor: konewka »

Steel2 odpusc sobie odpowiadanie na glupie zaczepki, jego trzeba poprostu olac. Marcio juz nie jeden raz pokazales swoje bezsensowne wypowiedzi wiec daj sobie spokoj. nie rozumiesz- trudno, Twoj problem
http://mrshaper.pinkbike.com/
Marcio
Kontakt:

konewka Hahahah nie rozsmieszaj mnie. To Ty gorujesz na Top liscie idiotycznych postow. Nie masz nic do powiedzenia a i tak musisz gdzies sie wcisnac.

Jestescie tacy madrzy a nie wkarzecie mojego bledu. No dalej.
Steel2
Kontakt:

A po co ? Założyciel dostał wystarczającą odpowiedź do jego celu. A Ty się męcz. Powodzenia.
Marcio
Kontakt:

Steel2 Tutaj wlasnie wykazales sie swoja znajomoscia kazdego zagadnienia.

Potwierdz, ze jestem w bledzie.
GH
Kontakt:

Post autor: GH »

Trzeba było się uczyć, a nie teraz szukać rozwiązań jak go przepchnąć - to po pierwsze.

Po drugie jeśli innym uczniom dali szanse poprawiać, a jemu nie to na pewno nie było to od tak sobie i musiał dać niezle w dupę nauczycielom, że go chcieli udupić i go udupią, max możesz mieć dwie poprawki i nic więcej.
Czy miał prawo olać Twojego brata ? Miał, na poprawę każdego sprawdzianu, kartkówki masz 2tygodnie czasu, a pewno jedynki dostał w marcu, kwietniu i teraz nagle się mu przypomniało.
Steel2
Kontakt:

Po co mam Ci cokolwiek tłumaczyć i wyjaśniać ? Przecież wszystko wiesz najlepiej. Szkoda tylko, że Twoje rady mogą kogoś narazić na jeszcze większe kłopoty niż ma.
Nie będę się przed Tobą tłumaczył, wyszukiwał Ci przepisy itd. Radź sobie sam. EOT
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Ale jak kolega ma 4 komisy to nawet 1 ekstra komis mu nie pomoze. Oblany rok to nie jest taki koniec swiata jak sie jeszcze w liceum zdaje. Na studiach mało kto pierwszy obrany kierunek za pierwszym strzałem przechodzi i nikt sie o to nie irytuje. Najwyzej prezentów od rodziców ładnych nie bedzie...
Steel2
Kontakt:

Spaced - a może to geniusz ? Tylko leniwy ? Zawsze może wystąpić ( jak już napisałem ) o egzamin kuratoryjny ( o tyle wygodny, że zazwyczaj terminy są ustalane na koniec wakacji, jednak wymagane jest sensowne uzasadnienie )

Marcio - wiesz jednak z litości Ci podpowiem, bo widzę, że się męczysz.
Przeczytaj 2 dokumenty ( są dla konkretnej szkoły ):
-szczegółowe warunki i zasady oceniania wewnątrzszkolnego
- przedmiotowy system oceniania
Mameb
Kontakt:

Post autor: Mameb »

Steel2święte słowa...

Geniusz nie geniusz 4 zagrożenia o czymś świadczą... Wiem, że np. stosunki z nauczycielem wpływają na ocenę i to w znacznym stopniu, ale kolego... bez przesady, nie z 4 przedmiotów... Więc ocena na bank jest adekwatna do jego wiedzy...Czasem tak jest, że się uczysz, ale nie wychodzi... Wtedy warto skorzystać z korepetycji itp. Sam jestem uczniem i nie chce nikogo oceniać... Ale kiedyś byłem na konkursie matematycznym, z którego nic nie rozumiałem strzelałem i ostatecznie miałem 2 miejsce ;) tak mogło być również z egzaminem, chociaż nie chce mi się w wierzyć w jego super wynik... (absolutnie nie chce Cie obrazić, może tak było!). A ta lista czasem nie byla alfabetycznie? U mnie w szkole zawsze po wystawieniu ocen nauczyciel pyta, czy uczeń zgadza się na takową ocenę! Poza tym masz dyrekcje, wychowawce, kuratorium oświaty, pedagoga szkolnego i wielu innych, trzeba tylko chcieć!
Pozdrawiam, Mameb
ODPOWIEDZ