1x9 VS 3x9
-
- Kontakt:
1x9 VS 3x9
Czy mozliwe jest takie ustawienie przerzutki (przy konfiguracji 1 blat z przodu, kaseta 9-ka z tylu), zeby dzialala tak samo sprawnie jak w przypadku 3 blatow z przodu i 9 z tylu? Lipnie mi sie przelozenia zmieniaja (np chce wrzucic na wieksza koronke, to musze przeskakiwac 2 w gore i potem zrzucac o 1 i podobnie przy zchodzeniu na mniejsze koronki) i nie wiem czy to wina przerzutki czy czego. Zastanawiam sie, czy na przod nie wrzucic jeszcze 2 blatow i przerzutki, za to wywalic napinacz bo raczej mi nie bedzie potrzebny.
-
- Kontakt:
oczywiście że się da. przecież gdy masz 3 blaty to na środkowym obsługujesz całość. przyczyną złej pracy przerzutki może być zła linia łańcucha oraz zabrudzone pancerze/zaśniedziała linka jeśli nie masz nierdzewki, lub też nieumiejętne ustawienie samej przerzutki. manetki i przerzutki bym tu nie winił (chyba że przerzutka ma na tyle duże luzy że już trudno ją ustawić).
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
-
- Kontakt:
Pancerze, linka i manetka (deore) sa nowe. Za to przerzutka (tez deore) troche dostala :/ (nie raz i nie dwa) wiec chyba ja bede musial wymienic. Z przodu mam tylko duzy blat a nie srodkowy, cosss mnie mowi, ze to tez moze miec wplyw, racja ?
I tu pojawia sie kolejne pytanie: jaka przerzutke kupic, zeby pasowala do manetki deore i nie rozleciala sie za szybko. Ostatnio widzialem przerzutki duro/durolux, alle :
#1 nie wiem jak wspolpraca z manetka
#2 to jest cos warte, smigal ktos na tym?
I tu pojawia sie kolejne pytanie: jaka przerzutke kupic, zeby pasowala do manetki deore i nie rozleciala sie za szybko. Ostatnio widzialem przerzutki duro/durolux, alle :
#1 nie wiem jak wspolpraca z manetka
#2 to jest cos warte, smigal ktos na tym?
Jak masz jeden blat to musi on byc na tej wysokosci co srodkowe zebatki w kasecie, inaczej masz krzywa linie lancucha i normalne, ze zadna przerzutka nie bedzie dobrze dzialac. W dodatku szybciej sie caly naped tak zuzywa i biegi spadaja itd.
Przerzutki shimano to tylko z systemem shadow czyli slx, xt itp. Warto doplacic pare groszy i miec przerzutke klasy srama x.9 bez zmieniania manetki.
Przerzutki shimano to tylko z systemem shadow czyli slx, xt itp. Warto doplacic pare groszy i miec przerzutke klasy srama x.9 bez zmieniania manetki.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
A otwory pod sruby beda pasowaly? Chyab, ze to miales na mysli piszac,. ze trzeba bedzie podpilowac. Zatsanawiam sie nad tym lx'em, ale nie wiem, cz on obskoczy 9 blatow? Nic na aukcji nie ma napisane. Chociaz z drugiej strony teraz mam deorke i dopoki nie oberwala to dawala rade.SeraaX pisze:Możesz przełożyć ten co masz w miejsce środkowego
-
- Kontakt:
Chyba zapomialem link wkleic w poprzednim poscie:/ Chodzilo mi o tego http://www.allegro.pl/item650049810_shi ... _wawa.html LX'a.
brooce:
Nie - x9 krótki wózek jest typową przerzutką szosową i jak ją założysz to będziesz do tyłu jechać.
Myśleć ludzie, mysleć...
Nie - x9 krótki wózek jest typową przerzutką szosową i jak ją założysz to będziesz do tyłu jechać.
Myśleć ludzie, mysleć...
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
-
- Kontakt:
Teamat troche podupadl a ja jeszcze mam kilka pytan:
#1 czy otwory pod sruby w duzym blacie pokrywaja sie z tymi w srednim, czy (i jesli tak to co) trzeba zrobic, zeby je dopasowac?
#2 Czy oplaca sie inwestowac w przerzutke LX lub XT? 2 zwykle deorki juz zalatwilem (kraweznik, donica, gleba itp.) i se mysle, czy by czegos mocniejszego nie kupic. A moze macie jakas ina alternatywe dla ww.? Manetke mam deore, kasete tyz deore (9-ke).
#3 Istnieja sprawdzone patenty na ochrone przerzutki przed urazami??
#1 czy otwory pod sruby w duzym blacie pokrywaja sie z tymi w srednim, czy (i jesli tak to co) trzeba zrobic, zeby je dopasowac?
#2 Czy oplaca sie inwestowac w przerzutke LX lub XT? 2 zwykle deorki juz zalatwilem (kraweznik, donica, gleba itp.) i se mysle, czy by czegos mocniejszego nie kupic. A moze macie jakas ina alternatywe dla ww.? Manetke mam deore, kasete tyz deore (9-ke).
#3 Istnieja sprawdzone patenty na ochrone przerzutki przed urazami??
-
- Kontakt:
Moglby mi ktos poradzic co mam zrobic ze swoim sprzetem, zebym w koncu mogl posmigac? Jestem prawie pewny, ze kazdy z Was wie jak to jest, kiedy rower jest niezdatny do jazdy, musimy sie przemieszczac z buta lub zatloczonym, smierdzacym i dusznym busem (na fure nie ma kasy :/) i patrzec jak sie inni ciesza z przejazdzki. Dla mnie to jedna z gorszych rzeczy jakie mnie moga spotkac. Zatem jesli ktos zna odpowiedz na moje 3 ww pytania prosilbym o jej zamieszczenie tutaj.