Rower do dh do 5,5 tys
Rower do dh do 5,5 tys
potrzebuje rower do dh (full) w cenie ok 5 000-5500 oczywiscie nie musi byc nowy, w dh praktycnzie jestem zielony.. nie liczac kilku zjazdow nie koniecznie na profesjonalnej maszynie.. ktore konczyly sie smiesznie a czasami tragicznie! problem mam taki ze moj wzrost to 190cm waga 90kg i tu pojawia sie dylemat z doborem ramy.. wiekszosc z tego co widze to jakies siedemnastki, kilka osob mowilo mi ze to nie bedzie zbytnio przeszkadzac, spotkalem sie z opinia ze to troche malo i badz tu madry?
bede wdzieczny za fachowe opinie! Pzdr!!!!
bede wdzieczny za fachowe opinie! Pzdr!!!!
http://www.allegro.pl/item651849506_spe ... extra.html Tutaj masz bardzo fajnego big hita.
http://krissys.pinkbike.com
a co myslicie o tym http://aukcja.onet.pl/show_item.php?ite ... 01#gallery
i jeszcze demo 8 byl wystawiony niedawno na allegro za 6000
i jeszcze demo 8 byl wystawiony niedawno na allegro za 6000
Optymalność nie jest stopniowalna. Albo coś jest optymalne albo nie, nie może być "najbardziej optymalne".Wojtekrk pisze:najbardziej optymalna
cinos24 - sprawa jest w sumie dość prosta ale nie w Twoim przypadku. Dlatego, że ważne są upodobania a jako początkujący to raczej ich nie masz. Generalnie jedni wolą ramy dłuższe, inni krótsze. I sam musisz ustalić co dla Ciebie wygodniejsze. Do tego kwestia gdzie jeździsz. Jeśli nie masz wyciągu pod nosem budowanie roweru stricte DH jako jedynego ma tyle samo sensu co kupowanie malucha do przewozu mebli.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Steel2 - trase do dh mozna powiedziec ze mam pod nosem, co prawda nie mega długa i bez wyciagu ale sa przeciez nogi:) a w miare podwyzszenia umiejetnosci kwestia podjechania na Wierchomle czy do Kasiny to jakies 1.5 h samochodem, a na niedzielne wycieczki mam "komunijnego" sztywniaka, wiec potrzebuje typowy rower zjazdowy, z góry dzieki za pomoc!
Co do wątpliwości dotyczących rozmiaru ramy - nie patrz że to "tylko 17 cali" bo rama zjazdowa z założenia jest niska, spójrz sobie na kolesi którzy zjeżdżają, siodełka to się prawie nie używa, gdyby było normalnie ustawione to byś nie mógł amortyzować nogami, a to jest podstawa.
Istotne cechyto baza koł, kąt główki i rodzaj i skok zawieszenia i tutaj niestety musiałbyś sam coś wypraktykować, bo zależy to od tras po jakih chcesz zjeżdżać i preferencji. Mój rower parę osób z tego forum by obmśmiało jak by zobaczyło, w zasadzie w świetle współczesnych standardów jest to enduro ze sporą nadwagą, stara rama z kątem 67,5, 15 cm skoku z obu stronsiodło wysunięte na jakies 15 cm, czyli geometria typowo endurowa, ale na trasy po których śmigam i na moje preferencje optymalna.
Jak nie wiesz od czego zacząć to na pewno nie rozczarujesz sę jakimś starszym Big Hitem (oryginalny to nie jestem, ale nie o to chodzi), łatwo też będzie go spieniężyć jeśli w praniu wyjdzie, że to jednak nie to. Tak więc jeśli nie masz możliwości pojeżdżenia na różnych ramach to zacznij od tego wynalazku, całość powinna się zamknąć w 5,5 koła, oczywiście nie ma mowy o żadnych wypasionych komponentach, ale na pewno pozwala pozakładac rzeczy, których używanie nie zwiększa ryzyka odniesienia kontuzji i nie skończa się po miesiącu.
Istotne cechyto baza koł, kąt główki i rodzaj i skok zawieszenia i tutaj niestety musiałbyś sam coś wypraktykować, bo zależy to od tras po jakih chcesz zjeżdżać i preferencji. Mój rower parę osób z tego forum by obmśmiało jak by zobaczyło, w zasadzie w świetle współczesnych standardów jest to enduro ze sporą nadwagą, stara rama z kątem 67,5, 15 cm skoku z obu stronsiodło wysunięte na jakies 15 cm, czyli geometria typowo endurowa, ale na trasy po których śmigam i na moje preferencje optymalna.
Jak nie wiesz od czego zacząć to na pewno nie rozczarujesz sę jakimś starszym Big Hitem (oryginalny to nie jestem, ale nie o to chodzi), łatwo też będzie go spieniężyć jeśli w praniu wyjdzie, że to jednak nie to. Tak więc jeśli nie masz możliwości pojeżdżenia na różnych ramach to zacznij od tego wynalazku, całość powinna się zamknąć w 5,5 koła, oczywiście nie ma mowy o żadnych wypasionych komponentach, ale na pewno pozwala pozakładac rzeczy, których używanie nie zwiększa ryzyka odniesienia kontuzji i nie skończa się po miesiącu.