Wysokość sztycy a komfort jazdy

Solid
Kontakt:

Wysokość sztycy a komfort jazdy

Post autor: Solid »

Witam, mam takie nietypowe pytanie które nęka mnie od dłuższego czasu . Jest to wysokość siodełka(sztycy w sumie ) , na zawodach da się zaobserwować że siodełka zawodników są dość wysoko , a większość początkujących lub bardziej zaawansowanych albo daje jak najniżej albo na to nie zwraca uwagi . Co daję siodło np. mniej więcej na wysokości mostka bo nie rozumiem ?
eskimos28
Kontakt:

Post autor: eskimos28 »

Siodło wyżej=Bardziej komfortowo się jeździ po płaskim, aby dzieś dojechać.
Siodło niżej=Łatwiej tricki, bo więcej miejsca na nie, a trudniej się dojeżdża(bardziej się męczysz.)
Solid
Kontakt:

off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Solid Ja ganiam mimo 175cm od ziemi na dość wysokim siodle wysokość praktycznie mostka.
Wady:
Trudniej jest kręcić tricki nie ma na nie miejsca po prostu.
Zalety:
1. W razie wypłaszczenia/dojazdówki siadasz i za**dalasz nie męcząc się w połowie zjazdu :)
2. W razie rozjechania się nóg nie masz daleko kohonesami do pierwszego punktu podparcia :P Więc to czasem tyłek ratuje hehe

Dodam, ze przy takim wysokim siodle jest nadal za nisko do jazdy po płaskim ale ani razu nie miałem ochoty w czasie zjazdu powiedzieć "k**wa trzeba było je jednak obniżyć"

Tu widać jak je mam chociaż każdy powinien siodło pod siebie ustawiać:
http://www.pinkbike.com/photo/3452861/
http://www.pinkbike.com/photo/3429204/
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Qcor
Kontakt:

Post autor: Qcor »

tyle się ty pisze o ortografii a ty walisz taki błąd...
nie kochonesy tylko kohonesy !

na lans do miasta opuszczasz siodełko jak najniżej, tak przynajmniej robią dzieciaki

sam nie wiem jaka ma byc wysokość. Obejrzyj jakiś film i zobacz jak chlopaki maja ugiete nogi przy pedałowaniu. Na mecie zawsze siadają i wtedy łatwo wychwycić
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1075066
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Qcor hehe po 5 browarach i basenie w takim poście i tak dobrze, że siadł tylko jeden :P
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Solid
Kontakt:

ja spróbowałem dzisiaj właśnie podwyższyć siodło i jak dam wyżej gdy przechylam sie na profilu to wewnętrzna strona uda opiera się o siodełko i jakoś tak mam wrażenie że mogę się bardziej "położyć" na bandzie , ale z kolei gdy ląduje po jakiejś chopce to mi siodło o dupsko uderza
Fils
Kontakt:

Post autor: Fils »

Siodło daje się wyżej po to aby móc swobodnie pedałować podczas siedzenia. Przecież czasami można sobie odpocząć na bardziej płaskim odcinku trasy. Ponadto łatwiej 'powstać' z wyżej umieszczonego siodełka.

Wysoko wysunięta sztyca nie utrudnia amortyzacji nogami, ponieważ i tak dajemy tyłek za siodełko, a nie przed.

Pozdrawiam
S: NOWE Tarcze Avid G3 160mm przód i tył
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Mi wysokie siodło (choć w DH nie jeżdżę) trochę pomaga przy zakrętach - jest się o co zaprzeć :) Za to bez siodła - skręca mi się baaardzo kiepsko ;)
http://brooce.pinkbike.com
viejo
Kontakt:

Post autor: viejo »

Qcor jak juz to w cojones zeby bylo poprawnie.

Solid wysokie siodelko przeszkadza tylko w trikach i moze walnac we wspomniane cojones na jakims ladowaniu. Za to pomaga kontrolowac rower, poprawia wydajnosc krecenia, nie niszczy kolan i ogolnie daje wiecej korzysci. Tylko dla lansu niektorzy je opuszczaja na sam dol (nie liczac dj czy 4x bo tam sie ciagle skacze wiec raczej niewiele siedzisz). Najwazniejsze to znalezc optymalna wysokosc dla siebie, tak zeby w cojones nie walilo :)
ODPOWIEDZ