7point 2006 & Giant Faith 2006 & Specialized BH ?

fajder
Kontakt:

7point 2006 & Giant Faith 2006 & Specialized BH ?

Post autor: fajder »

Witam mam zamiar zapatrzyć się w ramę na ten rok ,już ma zgromadzone środki na ten cel , ramy też są upatrzone teraz tylko kwestia wyboru .Wybór dotyczy trzech ram a mianowicie 7point 2006 & Giant faith 2006 & Specialized Big Hit 2007 .Przejrzałem prawie wszystkie tematy jak się na tym forum dotyczące big hita których jest chyba z milion i tyle samo jest o ramce faith natomiast dość mało jet o IR 7point żeby nie powiedzieć ,że w ogóle nie ma wiec w tym przypadku posiatkowałem się recenzjami na mtbr itp.Z tym ,że ma to byś mój pierwszy full i trochę długo na niego zbierałem chciałbym , żeby wybór padł na najlepsza ramkę , rama bedzie złożona na amortyzatorem domain 318 180mm mieszkam pod Toruniem wiec "niziny" lecz wypady w góry tez są w planach w wakacje.Wypunktowałem sobie atuty poszczególnych ram i najwięcej mi wyszło za 7pointem , którego zaletą jest waga , wygląd, wytrzymałość chyba porównywalna z faithem z tego co czytałem no i nie ma ich tak dużo jak big hitów no i główka po 1,5 cala.W tych ramach co wymieniałem są dampery odpowiednio rocco rc 2006 ,manitou metel i fox 3,0 i znowu z tego co czytałem bo nigdy nie doświadczeni z fullami najlepszy damper ma 7 point.Moje pytanie natomiast dotyczy pracy tych ram a w szczególności który system pracuje lepiej gianta Maestro , czy IH Dw-link .Zależało by mi na opinii ludzi którzy mieli ramy z tymi zawieszeniami i używali je-( nie tylko uginali na parkingu ramę kolegi)

Pozdrawiam fajder
Lisek-Tm
Kontakt:

Post autor: Lisek-Tm »

uzytkowalem faitha z 4way, dhx4.0 i z roco tst r. ramke moge szczerze polecic. cudowna geometria, ramka zwrotna, na pewno jest to lepszy wybor niz bighit. w faithcie masz nizej pakiet i mniejszy kat glowki, masz mozliwosc przestawienia linkow. pancerna rama, nie ma szans zebys cos jej zrobil. polecam faitha.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Big Hit w wersji 2006-2008 waży z DHX 5.0 4125g więc jest to naprawdę lekka ramka.
Wytrzymała sztywna i ogólnie full wypas :)
Faith vs. Hit miałeś ostatnio więc te ramy masz pewnie obczajone.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

Mailem rower złożony na każdej z wymienionych przez ciebie ram.

7POINT:
- dość długa górna nura
- DW-Link pracuje świetnie, z odpowiednio wyregulowanym damperem daje niekończącą się progresje
- kąt główki robi wrażenie większego niż jest
- suport wyżej niż u konkurencji
- rama zwrotna, ale nerwowa przy większych prędkościach
- bardzo skrętna
- bardzo sztywna konstrukcja
- brak mocowani pod napinacz

Moim zdaniem jest to rama stworzona do szeroko rozumianego FR.

Faith
- najcięższa z podanych przez ciebie ram, ale dzięki temu sprawia najsolidniejszej
- krótka górna rura (jeździłem na m)
- łagodny kat główki
- o pracy zawieszenia nie będę się wypowiadał ponieważ miałem za twarda sprężynę pod siebie ;/
- najniżej zawieszony suport
- skrętna oraz stabilna przy większych prędkościach

BigHit
- bardzo długa rama
- najlżejsza
- FSR pracuje poprawnie, ale nie jest aż tak czule jak to w Ironie, pomimo większego skoku
- nie najlepsza linia łańcucha
- słabej jakość lakier

Spec i Giant są ramami na pograniczu FR i DH. Obie dają duża frajdę z jazdy.

Wybierając każda z tych ram będziesz zadowolony. Jedni ci będą mówić, że ta jest lepsza (bo ja mają i chcą dowartościować swój sprzęt).
Przy zakupie Giant i Irona musisz się liczyć z wydatkami na support 83mm oraz zakupem tylnej piasty 150/12mm, a przy Ironie możliwe że z zakupem sterów z redukcją na 1,1/8" jeśli takowej nie posiadaj.
kamillr
Kontakt:

Post autor: kamillr »

Z racji, że na nizinach mieszkasz bierz 7Pointa, w góry też z pewnością wystarczy. Reszta tak jak ablee
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Chyba z każdej ramy będziesz zadowolony, porównaj sobie ceny i sprecyzuj dokładniej do czego chcesz ramę, bo faith jest bardzo uniwersalny (po zmianie linków geometria do dh). Bh niby ma regulowany kąt główki ale przy domaine i tak pewnie miałbyś na dolnej, chyba, że wpakujesz 24" do tyłu, 7p nie widziałem na oczy to się nie wypowiadam, ale jeśli praca zawieszenia nie wiele różni się od sunday'a to jak najbardziej można polecić :)
fajder
Kontakt:

Post autor: fajder »

ok dzięki za pomoc zdecyduje się na 7point7 bo jedne co dw-link to dw-link , a jak ablee wymieniał
-bardzo skrętna
- bardzo sztywna konstrukcja, które potwierdzą się z ogólnymi opiniami o tej ramce to mnie tym bardziej przekonuje.Faith niestety odpada bo jest jednak za ciężki biorąc pod uwagę ze 99% czasu ten rower będzie spędzał na szeroko pojętych terenach nizinnych a tylko w wakacje i w czasie zawodów będzie w górach.
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

Cala magia DW-Linka jest spowodowana mniejszym przełożeniem.
ODPOWIEDZ