Potrzebne informacje na temat amortyzatorów.
Potrzebne informacje na temat amortyzatorów.
Witam,
muszę zrobić prezentację na temat "zawieszenie hydrauliczne oraz zawieszenie pneumatyczne w rowerach zjazdowych". Potrzebuje informacji dotyczących zasady działania amortyzatorów zarówno przednich jak i tylnych, o spręzynach, tłumikach, budowy tych amortyzatorów, jakiś rysunków. Głownie pod kątem inżynierskim.
Sam oczywiście nazbierałem trochę informacji ale jak by ktoś coś miał ciekawego :)
muszę zrobić prezentację na temat "zawieszenie hydrauliczne oraz zawieszenie pneumatyczne w rowerach zjazdowych". Potrzebuje informacji dotyczących zasady działania amortyzatorów zarówno przednich jak i tylnych, o spręzynach, tłumikach, budowy tych amortyzatorów, jakiś rysunków. Głownie pod kątem inżynierskim.
Sam oczywiście nazbierałem trochę informacji ale jak by ktoś coś miał ciekawego :)
www.google.pl - jak zawsze niezawodne. Znajdzie full informacji łącznie z przekrojami, instrukcjami itd. Dasz radę, liczących się producentów nie jest tak wielu. Jak nazbierałeś trochę, to tylko znaczy, że się nie przykładałeś. Powodzenia.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Steel2 naucz się czytać ze zrozumieniem! Potrzebuje informacji na temat ZAWIESZENIA a nie porady gdzie sobie mogę poszukać.
Dla Twojej informacji już się naszukałem ale może ktoś ma jakieś ciekawe informacje które mogły by mi się przydać.
Skoro Ty nie masz takich informacji to daruj sobie zbędne komentarze.
Dla Twojej informacji już się naszukałem ale może ktoś ma jakieś ciekawe informacje które mogły by mi się przydać.
Skoro Ty nie masz takich informacji to daruj sobie zbędne komentarze.
Steel, troszke przesadzasz. Popieram, ze walczysz z forumowym lenistwem i nawet z błędami ortograficznymi, ale chłopak chce mieć inżynierską wiedzę, a nie marketingową papkę. Nawet ogólnie wyjaśniona zasada działania to jest za mało jesli ktoś przygotowuje referat/prezentację z prawdziwego zdarzenia, no chyba że to ma być na ZPT w szkole średniej...
Steel2 powiedz mi czy Ty tylko na forach jesteś tak bezczelny czy w normalnym życiu także? Jeśli jesteś w sklepie i widzisz jak klient pyta się sprzedawcy ile jakaś rzecz kosztuje to podchodzisz do niego i mówisz "niech Pan sobie pójdzie sprawdzić na półkę, nie przyłożył się Pan".
Na jakiej podstawie mówisz że mi się nie chce? Dlatego że proszę innych forumowiczów o podzielenie się takimi informacjami?
Jeśli Ty takich informacji nie posiadasz to nie musisz się w tym temacie zabierać głosu.
I po raz kolejny Ci napisze CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!!! Czy producent na swojej stronie zamieszcza informacje stricte inżynierskie? Tak jak napisał B.Z., zamieszczają "marketingową papkę" a takie coś mnie niestety nie zadowoli.
kubabike o takie coś mi właśnie chodziło
Dzięki wielkie!
Na jakiej podstawie mówisz że mi się nie chce? Dlatego że proszę innych forumowiczów o podzielenie się takimi informacjami?
Jeśli Ty takich informacji nie posiadasz to nie musisz się w tym temacie zabierać głosu.
I po raz kolejny Ci napisze CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!!! Czy producent na swojej stronie zamieszcza informacje stricte inżynierskie? Tak jak napisał B.Z., zamieszczają "marketingową papkę" a takie coś mnie niestety nie zadowoli.
kubabike o takie coś mi właśnie chodziło

Qbicz Nie przejmuj się użytkownikiem Steel2 on już tak ma i swoją drogą jest w tym trochę prawdy.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=41183
Miłej lektury
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=41183
Miłej lektury
Qbicz , Steel2 to ciężki przypadek ale gość ma rację w kwestii Twojego posta co udowodnili kubabike i Bombell , dociekliwość nie boli...
owa papka to doświadczenia zebrane przez prosów testujących sprzęt , że większość czcigodnych użytkowników(klientów) nie wie co z tym uczynić to juz bajka inna...B.Z. pisze:ale chłopak chce mieć inżynierską wiedzę, a nie marketingową papkę
Nieprawda. Doświadczenia zebrane przez prosów nie mają wiele wspólnego z tym co kupuesz w sklepie, tak samo jak C4 WRC Loeba poza wygladem nie ma nic wspólnego z C4 jakie możesz sobie kupić w salonie. Nawet wizualnie praca zawieszeń w rowerach Minnaara czy innego Athertona jest zupełnie inna niz tego co mozesz sobie kupić, to po pierwsze. Po drugie mowa była o tym co piszą na stronach internetowych i w folderach reklamowych, to nie jest nic innego jak marketingowy bełkot, dowiadujesz się, że rozwiązania firmy X są najlepsze na świecie. Szczegółowo niczego nie opisują, nawet jak piszą, że inny jest przepływ dla szybkiej kompresji a inny dla wolnej to i tak nie podają jaki jest próg działania jednego i drugiego, jakie konkretnie są te przepływy itd itp...ravfr pisze:owa papka to doświadczenia zebrane przez prosów testujących sprzęt , że większość czcigodnych użytkowników(klientów) nie wie co z tym uczynić to juz bajka inna...
Skoro rysunki techniczne , filmy , zdjęcia , testy , opisy , a nawet animacje pokazujące zasadę działania systemów nazywasz papką marketingową to ja widać jestem zacofany.
Z ciekawości spytam po co Ci to ? Przerabiasz swego RST czy nowa polska firma się tworzy ? Z tym RST bez urazy ale pełno tu takich którzy narzekają na to że ich " amur nie dziao"...
Z ciekawości spytam po co Ci to ? Przerabiasz swego RST czy nowa polska firma się tworzy ? Z tym RST bez urazy ale pełno tu takich którzy narzekają na to że ich " amur nie dziao"...
-
- Kontakt:
W google to wystarczy troche elastyczna głowa i się poszuka.
Dobra apropo, szukałem kiedyś ebooków do Catii V5 i znalazłem filmik z fabryki foxa i projektowali damper. Trochę było gadane chociaż o same dane będzię ciężko, producenci tego nie ujawniają przecie:)
Jasne, że to sieczka, wiedza inżynierska tj, obliczenia, użyte materiały, wartości pokazane, przy mierzeniach testowych, przepływy oleju w tłumikach, straty jakie dochodzą przy przepływie, i pare innych.KaczorAC1 pisze:Skoro rysunki techniczne , filmy , zdjęcia , testy , opisy , a nawet animacje pokazujące zasadę działania systemów nazywasz papką marketingową to ja widać jestem zacofany.
Dobra apropo, szukałem kiedyś ebooków do Catii V5 i znalazłem filmik z fabryki foxa i projektowali damper. Trochę było gadane chociaż o same dane będzię ciężko, producenci tego nie ujawniają przecie:)
nie znajde teraz ale gdzies byly fotki "poprzekrawanych" amortyzatorow foxa...
mogloby sie przydac takie cos chyba.
na YT masz filmik z fabryki Marcoka, testy itp tez sa pokazane, nie pamietam nazwy.
aaa i forum apropo takich tematow nie jest miejscem gdzie wszyscy wszystko Ci podadza na tacy, niektorzy nakieruja i powiedza ze cos tam jest, ale znalezc musisz sam, to nei sklep gdzie sprzedawca powie Ci gdzie dokladnie cos lezy (chociaz obecnie o to ciezko) bo jemu za to placa a forumowiczom nie, dla tego wlasnie to porownanie nie mialo sensu... tu kazdy robi wszystko z dobrej woli i w oczekiwaniu ze kiedys cos mu pomoze, widzisz sprawdz ile zalozylem tematow, a ile jestem na forum, uzywam szukajki;)
mogloby sie przydac takie cos chyba.
na YT masz filmik z fabryki Marcoka, testy itp tez sa pokazane, nie pamietam nazwy.
aaa i forum apropo takich tematow nie jest miejscem gdzie wszyscy wszystko Ci podadza na tacy, niektorzy nakieruja i powiedza ze cos tam jest, ale znalezc musisz sam, to nei sklep gdzie sprzedawca powie Ci gdzie dokladnie cos lezy (chociaz obecnie o to ciezko) bo jemu za to placa a forumowiczom nie, dla tego wlasnie to porownanie nie mialo sensu... tu kazdy robi wszystko z dobrej woli i w oczekiwaniu ze kiedys cos mu pomoze, widzisz sprawdz ile zalozylem tematow, a ile jestem na forum, uzywam szukajki;)
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)