Juicy 5 VS Elixir R
Juicy 5 VS Elixir R
Witam
Miałem hamulec (przód) shimano BRM-575 jeździłem na nim 2 miesiące aż w końcu się połamał na mocowaniu. Już go wysłałem na reklamacje. Jak dla mnie to nie ma sęsu jeździć na nim i za kolejne 2 miechy na gware go dac i czekać. I tu pojawia się moje pytanie który z hamulców (przód) mam wybrać. Oczywiście 203 mm. Jeżdżę w lekkim dh/fr i ważę około 75kg. Oczywiście jak macie lepsze propozycje to mój budżet wynosi 430zł
Miałem hamulec (przód) shimano BRM-575 jeździłem na nim 2 miesiące aż w końcu się połamał na mocowaniu. Już go wysłałem na reklamacje. Jak dla mnie to nie ma sęsu jeździć na nim i za kolejne 2 miechy na gware go dac i czekać. I tu pojawia się moje pytanie który z hamulców (przód) mam wybrać. Oczywiście 203 mm. Jeżdżę w lekkim dh/fr i ważę około 75kg. Oczywiście jak macie lepsze propozycje to mój budżet wynosi 430zł
Oczywiscie ze elixir. Modulacja i sila znacznie lepsza i regulacja odleglosci klamki. Sam mam i polecam
A co do tego 203 to ja kupilem ze 185 waze 60kg. Niby na mniejszej jest wieksza modulacja, ale mniejsza sila. Choc juz przy tak dobrym hamulcu wg mnie 185 styka. Ale to tak na marginesie wybierzesz jaka Ci sie spodoba 

-
- Kontakt:
Nie wprowadzaj ludzi w blad. Praktycznie kazdy hebel hydrauliczny (w tym Juicy 5 i Elixir R) ma regulacje odleglosci klamki. Wyzsze modele, np: Juicy 7 i Elixir CR maja dodatkowo regulacje skoku klamki zwana tez czasem regulacja punktu styku.oliano_italiano pisze:GgG Juicy 5 ma regulację skoku klamki, a nie tak jak napisał Jaszczur regulację odległości klamki.
A zeby nie robic offtopa; sam mam z tylu juicy 5 a z przodu Elixira CR i stwierdzam ze sa to rewelacyjne hamulce. Z obydwu bedziesz zadowolony. Jesli masz kupic nowe to wez Elixiry ale jezeli znajdziesz gdzies tanie juicy- bierz smialo, bedziesz zadowolony
Jaszczur ja bym powiedzial, ze praktycznie kazdy hebel hydr. ma regulacje odleglosci klamki od kierownicy, ale przewaznie ta regulacja jest na imbusa, a w elixirze jest to bardzo wygodne pokretlo, do obslugi ktorego nie jest potrzebne zadne narzedzie.
Wracajac do tematu j5/elixir... oczywiscie ze elixir, wieksza sila, swietna modulacja i lzejszy z tego co pamietam
miedzy elixirem a j7 mozna by sie zastanowic, bo ta regulacja skoku klamki w j7 to rzecz fajna, aczkolwiek reszta argumentow przemawia za elixirem (cena rowniez) wiec i tak wybralbym elixira
Wracajac do tematu j5/elixir... oczywiscie ze elixir, wieksza sila, swietna modulacja i lzejszy z tego co pamietam

-
- Kontakt: