Dobra a przede wszystkim mocna przerzutka na tył przerzutka!
Dobra a przede wszystkim mocna przerzutka na tył przerzutka!
Tak jak w temacie potrzebuje tylniej przerzutki na tył.Niestety o przerzutkach nie wiem nic bo zawsze jeździłem na single speed.Od razu mówie żeby była mocna do dyscyplin takich jak downhill i w miare przystępnej cenie!!!
SLX jest słaby i przereklamowany. Coraz częściej słychać o padających komponentach tej grupy ( co wcale nie dziwi, bo to klasowo stary LX ).
Jeśli shimano to bierz XT, i żadne manetki deore tylko też min XT ( są sporo szybsze od Deore ). Poszukał bym na Twoim miejscu starszych modeli ( bez nic nie dającego shadowa, którym się duża część zachwyca, a który ma uzasadnienie jedynie w teorii )
Jeśli sram to x.7 ale tu manetki będą droższe bo zdecydowanie warto brać X.9 trigger, chyba ze lubisz gripshifty ( tak niektórzy lubią, nie marudzić, że się nie nadają, bo się nadają, tylko trzeba dużo praktyki mieć ).
Jeśli shimano to bierz XT, i żadne manetki deore tylko też min XT ( są sporo szybsze od Deore ). Poszukał bym na Twoim miejscu starszych modeli ( bez nic nie dającego shadowa, którym się duża część zachwyca, a który ma uzasadnienie jedynie w teorii )
Jeśli sram to x.7 ale tu manetki będą droższe bo zdecydowanie warto brać X.9 trigger, chyba ze lubisz gripshifty ( tak niektórzy lubią, nie marudzić, że się nie nadają, bo się nadają, tylko trzeba dużo praktyki mieć ).
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
HMM viejo dziwne bo ja nówke x-7 i manetke za 110 zł kupiłem także jak sie chce to sie da ( kupowałem przed podwyżka , ale ostatnio kumplowi też za 150 zł taki sam komplet załatwiłem za to x-9 to już wydatek 160 zł za przezutke i manetke .I od siebie polecam x-7 bo jest dosyc wytrzymala , po zerwanym haku wystarczyło tylko lekko naprostować wózek bo przeciągneło ją przez szprychy . 

Jest u nas typek co objechał niejednego z fullem na streetówce 80mm skoku w "DH" (sopockie smolna grill contest) [pełen szacun że w ogóle dojechał]Wujek_Ray pisze:Ma ktoś z was singla w sztywnej ramie i jeździ w DH ???Idzie jeździć??? Może to dla niektórych to oczywiste ale ja zawsze miałem singla i jeździłem w streecie i dlatego sie pytam
http://brooce.pinkbike.com
Steel2 Ja jeszcze o padnietym slx nie slyszalem. Shadow daje ogromna roznice. Wczesniej mialem rame guma oblejona, bo bylo za glosno ze starszymi xt, lx czy deore, a teraz cisza i spokoj zero latania przerzutki. A manetki xt sa o wiele lepsze niz deore tylko wg mnie lepiej dobra przerzutke niz manetke, a gosc chce 300zl wydac.
Jak porownam jakosc to ostatnie lx sa blizej nowej deore niz slx.
X9 to dobry sprzet ale za drogi.
Gripshifty sie nie nadaja i tego sie bede trzymal.
maxxis moim zrodlem informacji o cenach w Polsce jest allegro tylko i tam nowki sa po min 190zl same przerzutki ? Tutaj tez ponad 40 euro sama przerzutka wiec sie zgadza. Za 320zl komplet nowych x9 to pewnie sam bym zmienil! Albo na zas kupil!
Jak porownam jakosc to ostatnie lx sa blizej nowej deore niz slx.
X9 to dobry sprzet ale za drogi.
Gripshifty sie nie nadaja i tego sie bede trzymal.
maxxis moim zrodlem informacji o cenach w Polsce jest allegro tylko i tam nowki sa po min 190zl same przerzutki ? Tutaj tez ponad 40 euro sama przerzutka wiec sie zgadza. Za 320zl komplet nowych x9 to pewnie sam bym zmienil! Albo na zas kupil!
viejo - zdecydowanie lepiej lepszą manetkę a gorsza przerzutkę.
Shadow to masa marketingu + brak stukania. Hmm. Jak dla mnie mało ważne czynniki. Praca się liczy.
To, że nie słyszałeś to Twój problem. Gripy to też jedynie Twoje przekonanie ( pewnie nigdy nawet nie miałeś, ale to nie o tym watek )
Shadow to masa marketingu + brak stukania. Hmm. Jak dla mnie mało ważne czynniki. Praca się liczy.
To, że nie słyszałeś to Twój problem. Gripy to też jedynie Twoje przekonanie ( pewnie nigdy nawet nie miałeś, ale to nie o tym watek )
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Swoich nie mialem, ale kilka razy jezdzilem na rowerach znajomych i zupelnie nie wyobrazam sobie ostrej jazdy w terenie na gripshiftach. Podobno czlowiek do wszystkiego sie moze przyzwyczaic.Steel2 pisze:Gripy to też jedynie Twoje przekonanie ( pewnie nigdy nawet nie miałeś, ale to nie o tym watek )
Dla mnie jedyna praktyczna roznica miedzy przerzutkami shimano i srama to bylo wlasnie to cholerne latanie gora-dol i walenie w rame lub kasete. To byl prawdopodobnie glowny powod robienia sie tak szybko luzow ( jakos w 'miejskim' mam stx rc i absolutne zero luzow i idealna praca przez 10 lat)
Jest shadow - nie ma roznicy. Wybieram to co ma lepszy stosunek waga+wytrzymalosc/cena.
Steel tradycyjnie idzie pod prąd :>
Mam tylnego SLXa od 7 miesięcy. Przejechał jakieś 4kkm i 'luzy' ma takie jak od nowości i tak cały czas działa. Miałem go w fulu z 200 skoku, miałem w sztywniaku 1x9, w szosówce a teraz mam w poziomym gdzie dość często ląduje na przerzutce i dalej nie ma z nią problemów.
Samo rozwiążanie shadow ma swoje wady, ale co do jakości samej przerzutki nie mam zastrzeżeń.
Szkoda tylko, że Shimano nie robi Slxa w wersji SS.
EDIT: Co do manetek - Dual release jest zajedwabisty - XT rulez
Mam tylnego SLXa od 7 miesięcy. Przejechał jakieś 4kkm i 'luzy' ma takie jak od nowości i tak cały czas działa. Miałem go w fulu z 200 skoku, miałem w sztywniaku 1x9, w szosówce a teraz mam w poziomym gdzie dość często ląduje na przerzutce i dalej nie ma z nią problemów.
Samo rozwiążanie shadow ma swoje wady, ale co do jakości samej przerzutki nie mam zastrzeżeń.
Szkoda tylko, że Shimano nie robi Slxa w wersji SS.
EDIT: Co do manetek - Dual release jest zajedwabisty - XT rulez