Dobra a przede wszystkim mocna przerzutka na tył przerzutka!

Wujek_Ray
Kontakt:

Dobra a przede wszystkim mocna przerzutka na tył przerzutka!

Post autor: Wujek_Ray »

Tak jak w temacie potrzebuje tylniej przerzutki na tył.Niestety o przerzutkach nie wiem nic bo zawsze jeździłem na single speed.Od razu mówie żeby była mocna do dyscyplin takich jak downhill i w miare przystępnej cenie!!!
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Saint
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Poszukaj używek XT z 07' roku :)
MG
Kontakt:

Post autor: MG »

Wujek_Ray pisze:potrzebuje tylniej przerzutki na tył.
To można tylnią zamontować z przodu :shock:

Polecam x.0 dla mnie w bardzo przystępnej cenie :| Powiedz ile masz kasy konkretnie czy potrzebujesz tylko przerzutkę, czy też manetkę, jak tylko przerzutkę to jaką masz manetkę, bo naprawdę ciężko wróżyć...
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

saint
viejo
Kontakt:

Post autor: viejo »

MG x.0 to raczej do xc wiec wytrzymaloscia nie grzeszy a cena jak za zloto.
Saint jesli nie patrzysz na wage jest ok. Do dh to jednak lepiej lzejszej poszukac slx xt.
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

ile kasy ? może być z shimano SLX albo Saint a ze srama to x-5,x-7,x-9
Wujek_Ray
Kontakt:

Na wage się niepatrze(do pewnego stopnia). A co doceny to do 150zł. Manetki zamierzam kupić ale też tak w cenie 150zł. Chyba że można jęździć ze singlem po lesie i jezdzić w DH.
viejo
Kontakt:

Za ta kase to jedyny sensowny wybor to shimano SLX.
XT jest troche drozsze i niezbyt pancerne, ale odrobine lzejsze.
Srama to nawet x7 w tej cenie nie kupisz wiec sobie daruj, bo z manetkami jest podobnie.

Bierz SLX, ewentualnie mozesz manetki kupic tansze deore. Przyzwoite sa.
Steel2
Kontakt:

SLX jest słaby i przereklamowany. Coraz częściej słychać o padających komponentach tej grupy ( co wcale nie dziwi, bo to klasowo stary LX ).
Jeśli shimano to bierz XT, i żadne manetki deore tylko też min XT ( są sporo szybsze od Deore ). Poszukał bym na Twoim miejscu starszych modeli ( bez nic nie dającego shadowa, którym się duża część zachwyca, a który ma uzasadnienie jedynie w teorii )
Jeśli sram to x.7 ale tu manetki będą droższe bo zdecydowanie warto brać X.9 trigger, chyba ze lubisz gripshifty ( tak niektórzy lubią, nie marudzić, że się nie nadają, bo się nadają, tylko trzeba dużo praktyki mieć ).
maxxis
Kontakt:

HMM viejo dziwne bo ja nówke x-7 i manetke za 110 zł kupiłem także jak sie chce to sie da ( kupowałem przed podwyżka , ale ostatnio kumplowi też za 150 zł taki sam komplet załatwiłem za to x-9 to już wydatek 160 zł za przezutke i manetke .I od siebie polecam x-7 bo jest dosyc wytrzymala , po zerwanym haku wystarczyło tylko lekko naprostować wózek bo przeciągneło ją przez szprychy . :wink:
Wujek_Ray
Kontakt:

Ma ktoś z was singla w sztywnej ramie i jeździ w DH ???Idzie jeździć??? Może to dla niektórych to oczywiste ale ja zawsze miałem singla i jeździłem w streecie i dlatego sie pytam. :)
Steel2
Kontakt:

Na składaku też się da. No i? Takie to trudne usiąść i się zastanowić kilka sekund i samemu sobie odpowiedzieć ?

Sznurówki już wiążesz sam ? Bo to mniej więcej ten sam poziom skomplikowania.
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Wujek_Ray pisze:Ma ktoś z was singla w sztywnej ramie i jeździ w DH ???Idzie jeździć??? Może to dla niektórych to oczywiste ale ja zawsze miałem singla i jeździłem w streecie i dlatego sie pytam
Jest u nas typek co objechał niejednego z fullem na streetówce 80mm skoku w "DH" (sopockie smolna grill contest) [pełen szacun że w ogóle dojechał]
http://brooce.pinkbike.com
viejo
Kontakt:

Steel2 Ja jeszcze o padnietym slx nie slyszalem. Shadow daje ogromna roznice. Wczesniej mialem rame guma oblejona, bo bylo za glosno ze starszymi xt, lx czy deore, a teraz cisza i spokoj zero latania przerzutki. A manetki xt sa o wiele lepsze niz deore tylko wg mnie lepiej dobra przerzutke niz manetke, a gosc chce 300zl wydac.
Jak porownam jakosc to ostatnie lx sa blizej nowej deore niz slx.
X9 to dobry sprzet ale za drogi.
Gripshifty sie nie nadaja i tego sie bede trzymal.

maxxis moim zrodlem informacji o cenach w Polsce jest allegro tylko i tam nowki sa po min 190zl same przerzutki ? Tutaj tez ponad 40 euro sama przerzutka wiec sie zgadza. Za 320zl komplet nowych x9 to pewnie sam bym zmienil! Albo na zas kupil!
maxxis
Kontakt:

Też w sumie prawda ale zawsze można trafić na okazję jakąś ( ja akurat nie z allegro a z innego źródła ) lub kupić coś używanego a jeśli nie to poprosty wybrać tanszą alternatywę np : komplecik x-5 :twisted:
Steel2
Kontakt:

viejo - zdecydowanie lepiej lepszą manetkę a gorsza przerzutkę.

Shadow to masa marketingu + brak stukania. Hmm. Jak dla mnie mało ważne czynniki. Praca się liczy.

To, że nie słyszałeś to Twój problem. Gripy to też jedynie Twoje przekonanie ( pewnie nigdy nawet nie miałeś, ale to nie o tym watek )
viejo
Kontakt:

Steel2 pisze:Gripy to też jedynie Twoje przekonanie ( pewnie nigdy nawet nie miałeś, ale to nie o tym watek )
Swoich nie mialem, ale kilka razy jezdzilem na rowerach znajomych i zupelnie nie wyobrazam sobie ostrej jazdy w terenie na gripshiftach. Podobno czlowiek do wszystkiego sie moze przyzwyczaic.

Dla mnie jedyna praktyczna roznica miedzy przerzutkami shimano i srama to bylo wlasnie to cholerne latanie gora-dol i walenie w rame lub kasete. To byl prawdopodobnie glowny powod robienia sie tak szybko luzow ( jakos w 'miejskim' mam stx rc i absolutne zero luzow i idealna praca przez 10 lat)
Jest shadow - nie ma roznicy. Wybieram to co ma lepszy stosunek waga+wytrzymalosc/cena.
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Steel tradycyjnie idzie pod prąd :>

Mam tylnego SLXa od 7 miesięcy. Przejechał jakieś 4kkm i 'luzy' ma takie jak od nowości i tak cały czas działa. Miałem go w fulu z 200 skoku, miałem w sztywniaku 1x9, w szosówce a teraz mam w poziomym gdzie dość często ląduje na przerzutce i dalej nie ma z nią problemów.

Samo rozwiążanie shadow ma swoje wady, ale co do jakości samej przerzutki nie mam zastrzeżeń.

Szkoda tylko, że Shimano nie robi Slxa w wersji SS.

EDIT: Co do manetek - Dual release jest zajedwabisty - XT rulez :D
ODPOWIEDZ