Jaka zbroja FR/DH - czy warto zapłacić więcej ??
Jaka zbroja FR/DH - czy warto zapłacić więcej ??
Witam,
Wymieniam właśnie wszystkie ochraniacze, gdyż stare się wysłużyły i nadają się co najwyżej do muzeum:) Mam już wszystko oprócz zbroi i tu pytanie czy warto kupować dobrą/drogą zbroję ??
Przejrzałem forum i bardzo podoba mi się najczęściej polecana, czyli RockGardn Flak Jaket 08 ale ta zbroja kosztuje ~600pln a poza tym nigdzie nie mogę jej znaleźć. Widziałem tylko w historii allegro, że czasem się pojawiają.
Pytanie czy tańsze zbroje 200-350pln (nie markowe) chronią gorzej? Szkoda mi wywalić 700 na zbroję a uważam, że FOX, 661 czy Dainese to po prostu przereklamowane marki. Chodzi tylko o to, żeby była wygodna, nie blokowała ruchów i była trwała i w zasadzie tylko ta trwałość może być gorsza w tych tańszych zbrojach.
Jeśli ktoś używa to niech doradzi/odradzi dany model :)
1. Earth Works Intercooler - 320pln
2. FOX (jak się okazało podróba) - 300pln
http://www.118bikes.com/images/12125853 ... mor_02.jpg
3. BUZER GMX BIONIC - 270pln (podróba wyżej wymienionego FOX'a)
4. Jednak wyższyi model FOX/Dainese/661 z USA bez gwarancji za ok 400pln - bo po co komu gwarancja na to:P? jak sie popruje to nie uznają i tak a w zasadzie nic więcej stać się nie może:P zszyć można samemu - n/p
Wymieniam właśnie wszystkie ochraniacze, gdyż stare się wysłużyły i nadają się co najwyżej do muzeum:) Mam już wszystko oprócz zbroi i tu pytanie czy warto kupować dobrą/drogą zbroję ??
Przejrzałem forum i bardzo podoba mi się najczęściej polecana, czyli RockGardn Flak Jaket 08 ale ta zbroja kosztuje ~600pln a poza tym nigdzie nie mogę jej znaleźć. Widziałem tylko w historii allegro, że czasem się pojawiają.
Pytanie czy tańsze zbroje 200-350pln (nie markowe) chronią gorzej? Szkoda mi wywalić 700 na zbroję a uważam, że FOX, 661 czy Dainese to po prostu przereklamowane marki. Chodzi tylko o to, żeby była wygodna, nie blokowała ruchów i była trwała i w zasadzie tylko ta trwałość może być gorsza w tych tańszych zbrojach.
Jeśli ktoś używa to niech doradzi/odradzi dany model :)
1. Earth Works Intercooler - 320pln
2. FOX (jak się okazało podróba) - 300pln
http://www.118bikes.com/images/12125853 ... mor_02.jpg
3. BUZER GMX BIONIC - 270pln (podróba wyżej wymienionego FOX'a)
4. Jednak wyższyi model FOX/Dainese/661 z USA bez gwarancji za ok 400pln - bo po co komu gwarancja na to:P? jak sie popruje to nie uznają i tak a w zasadzie nic więcej stać się nie może:P zszyć można samemu - n/p
LOL. To nieźle... w takim razie zbroja nr. 3 jest podróbką podróbki
dzięki za info.
Zbroje 661 nie za bardzo mi się podobają poza tym jeździ na nich teraz cały puchar świata, więc podbija to na pewno znacznie cenę:P
No ale jeśli nie ma co brać tych poniżej 400pln to będę musiał poczekać na jakąś sprowadzoną z USA.

Zbroje 661 nie za bardzo mi się podobają poza tym jeździ na nich teraz cały puchar świata, więc podbija to na pewno znacznie cenę:P
No ale jeśli nie ma co brać tych poniżej 400pln to będę musiał poczekać na jakąś sprowadzoną z USA.
No właśnie nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić jak nawet najgorsza zbroja z pasem, paskami, suwakiem w formie bluzy jest się w stanie zsunąć podczas upadku:)
Dlatego rozważałem te tańsze... do tej pory miałem jakiegoś zintegrowanego plastyka AXO i też się jeździło
no ale skoro tak mówicie to OK - zainwestuje w coś lepszego.
Dzięki za szybką odpowiedź.
btw: jeśli miałbym kupić 661 to wolał bym już dorzucić do tego RockGardn'a (ktoś się orientuje czy poza allegro można ją dostać w PL?)
Dlatego rozważałem te tańsze... do tej pory miałem jakiegoś zintegrowanego plastyka AXO i też się jeździło

Dzięki za szybką odpowiedź.
btw: jeśli miałbym kupić 661 to wolał bym już dorzucić do tego RockGardn'a (ktoś się orientuje czy poza allegro można ją dostać w PL?)
-
- Kontakt:
Powiem co innego niż Xxsin. Ja mam zbroje Dartmoor'a za ok. 370zł i muszę powiedzieć, że gdyby nie ona to już drugi raz bym leżał w szpitalu. Chroni bardzo dobrze, nic się nie suwa, jest wygodna i nie krępuje ruchów. Dwóch moich kumpli jeździ w EarthWorks'ach i mówią tak samo, jak ja.
Jeszcze wracając o słów Xxsin droższe zbroje lepiej się układają na ciele- to wcale nie jest prawda, każdy ma inne ciało i każdemu zbroja układa się inaczej.
Podsumowując. Mogę Ci szczerze polecić obydwie z w.w zbrój.
P.S. W 661/ FOX/ Dainese płacisz tylko za napisy na zbroi i firmę.
Jeszcze wracając o słów Xxsin droższe zbroje lepiej się układają na ciele- to wcale nie jest prawda, każdy ma inne ciało i każdemu zbroja układa się inaczej.
Podsumowując. Mogę Ci szczerze polecić obydwie z w.w zbrój.

P.S. W 661/ FOX/ Dainese płacisz tylko za napisy na zbroi i firmę.
gg: 5838449
oliano_italiano:
no ja jestem podobnego zdania dlatego jeśli miałbym kupić "markową", która być może jest lepsza niż Dartmoor czy EW to tylko z USA bo w PL jest niewarta swojej ceny jak zresztą wszystkie ciuchy.
btw: kupiłem spodnie levisa na broadwayu w NY (najwyższy model za 32$). W polsce najtańsze kosztują pewnie z 300pln
nie to żebym się chwalił, że byłem w NY... chodzi mi tylko o porównanie cen, które w polsce są niestety chore (dodatkowo przy 3x niższych zarobkach)
no ja jestem podobnego zdania dlatego jeśli miałbym kupić "markową", która być może jest lepsza niż Dartmoor czy EW to tylko z USA bo w PL jest niewarta swojej ceny jak zresztą wszystkie ciuchy.
btw: kupiłem spodnie levisa na broadwayu w NY (najwyższy model za 32$). W polsce najtańsze kosztują pewnie z 300pln

-
- Kontakt:
thot Tylko, że ściągając coś z USA trzeba się liczyć z tym, że towar dostaniemy nie wcześniej niż za 1,5 tygodnia. A jak wiadomo każdy z nas rider'ów chce mieć jak najszybciej osprzęt, w tym przypadku akurat ubiór żeby móc wrócić znowu na rower. 
(przynajmniej ja tak mam xD)
W takim wypadku wybór należy tylko do Ciebie. Zamówić "markową" zbroję z USA i czekać 1,5 tygodnia, albo kupić coś tańszego w Polsce i cieszyć się z jazdy już następnego dnia.
Pozdrower!

(przynajmniej ja tak mam xD)
W takim wypadku wybór należy tylko do Ciebie. Zamówić "markową" zbroję z USA i czekać 1,5 tygodnia, albo kupić coś tańszego w Polsce i cieszyć się z jazdy już następnego dnia.

Pozdrower!
gg: 5838449
Wiesz, póki co mam jeszcze tego starego rupla:P więc nie mam ciśnienia, że muszę mieć jutro. Takie ciśnienie mam na części bo wiadomo... jak nie masz dampera, kierownicy to nie pojeździsz w ogóle, nawet rekreacyjnie po mieście:)
No ale ze sprowadzaniem z USA jest dodatkowy problem bo mało sprzedawców wysyła do UE. Po prostu trzeba czekać na okazję na allegro. W ten sposób kupiłem tydzień temu nowy damper z USA za 1/3 ceny
więc będę czekał i na zbrojkę:P
No ale ze sprowadzaniem z USA jest dodatkowy problem bo mało sprzedawców wysyła do UE. Po prostu trzeba czekać na okazję na allegro. W ten sposób kupiłem tydzień temu nowy damper z USA za 1/3 ceny

Absolutnie nie. Droższe zbroje są często poparte wieloletnim doświadczeniem ( Dainese ) i do obecnej formy dochodziły latami. O ile przy drobnym wypadku każda zbroja zapewni Ci dobra ochronę, o tyle przy poważnych upadkach istnieje duże ryzyko, że pierwsze uderzenie połamie ochraniacze i przy drugim ochrona będzie już dużo słabsza. Zbroja ma nie tyle po prostu ochronić przed upadkiem, co przejąc część siły uderzenia ( stąd odpowiednie materiały, formy itd ). Tańsze formy nie prowadzą badań itp, tylko kopiują tych co to robią, zakładając, że przy rowerze i tak nie ma gigantycznych sił. Zaufasz jakiś tam kopii czy doświadczeniu to już Twój wybór.oliano_italiano pisze:P.S. W 661/ FOX/ Dainese płacisz tylko za napisy na zbroi i firmę.
Osobiście jestem zwolennikiem zbroi Dainese i mam do tej firmy zaufanie. A cena, no cóż, za dobre się płaci, normalne.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Wg. mnie nie mozna oszczedzac na ochronie, jesli masz teraz w czym jezdzic to jeszcze to troche przetrzymaj i pozbieraj trohe kasy, nastepnie kup cos lepszego. Mam 661 Pressure Suit i warto bylo zainwestowac, wiele gleb i wszystko w porzadku. Na 2 tygodniowym wyjezdzie, kolegi zbroja juz pekla na ramieniu, obcierala go, musial jezdzic na golasa bo za goraco.
Jesli nie masz cisnienia na juz, radze kupic cos dobrego. W dzisiejszych czasach nikogo nie stac na tanie rzeczy (bo czesciej je trzeba wymieniac).
Jesli nie masz cisnienia na juz, radze kupic cos dobrego. W dzisiejszych czasach nikogo nie stac na tanie rzeczy (bo czesciej je trzeba wymieniac).
Kupie: DHX 5.0 222
I również z Wami się zgadzam. Na bezpieczeństwie nie można oszczędzać i właśnie dlatego pytałem czy droższe zbroje są naprawdę bezpieczniejsze. Tak naprawdę sprawdzić tego nie możemy... zgadzam się, że doświadczenie firmy się liczy ale znam wiele przypadków w innych branżach gdzie produkty mniej znane jeśli chodzi o markę są dużo lepsze niż najbardziej wypromowane oryginały. Myślę, że tu też by się takie przypadki znalazły i wcale taka zbroja Dainese nie jest najlepsza na rynku pomimo tego, że chyba są najbardziej doświadczoną firmą w tej dziedzinie.
Kupić zawsze można i za 1,4k. Sztuka polega na tym, żeby kupić coś dobrego (bezpiecznego) w rozsądnej cenie. Mam do wymiany widelec a to już dużo większy koszt i IMO więcej wpływa na moje bezpieczeństwo niż zbroja marki innej niż Dainese czy 661.
W każdym razie jednak wezmę coś "markowego" - pewnie z 661 bo teraz ta marka jest najbardziej dostępna na rynku, tyle że poczekam na jakąś okazję, wyprzedaż...
Kupić zawsze można i za 1,4k. Sztuka polega na tym, żeby kupić coś dobrego (bezpiecznego) w rozsądnej cenie. Mam do wymiany widelec a to już dużo większy koszt i IMO więcej wpływa na moje bezpieczeństwo niż zbroja marki innej niż Dainese czy 661.
W każdym razie jednak wezmę coś "markowego" - pewnie z 661 bo teraz ta marka jest najbardziej dostępna na rynku, tyle że poczekam na jakąś okazję, wyprzedaż...
-
- Kontakt:
Zdecydowanie warto dopłacić. Sam przerabiałem taką tanią zbroję - chroniła ok.ale wykonanie i wygoda to porażka. Potem zainwestowałem w Foxa. oliano_italiano widziałeś ją na żywo,że twierdzisz,że tylko za znaczek się płaci? Sam żółwik to mistrzostwo. thot dopłać i weź coś z 661 (sam teraz mam 661 Core Saver)
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów 

-
- Kontakt:
OK. Namówiliście mnie. Jeśli faktycznie widać/czuć różnicę to na pewno warto dorzucić te 100pln.
Nawiązując jeszcze do doświadczenia firm to na logikę te zbroje z kolekcji 2009 powinny być lepsze!:)? Firmy w końcu miały rok na przemyślenie swoich rozwiązań... ale czy to tylko nie marketing i firmy po prostu muszą wypuszczać nowe kształty, kolory, żeby się tylko coś działo:P? "nowy model", "nowa kolekcja", "musisz ja miec"... jeszcze troche i bedziemy jak baby:D (bez urazy kobitki)
IMO 661 Pressure Suit 2009 jest beznadziejna
przychylał bym się bardziej do wersji 08.
Nawiązując jeszcze do doświadczenia firm to na logikę te zbroje z kolekcji 2009 powinny być lepsze!:)? Firmy w końcu miały rok na przemyślenie swoich rozwiązań... ale czy to tylko nie marketing i firmy po prostu muszą wypuszczać nowe kształty, kolory, żeby się tylko coś działo:P? "nowy model", "nowa kolekcja", "musisz ja miec"... jeszcze troche i bedziemy jak baby:D (bez urazy kobitki)
IMO 661 Pressure Suit 2009 jest beznadziejna

-
- Kontakt:
Z doswiadczenia moge powiedziec ze na ochronie nnie ma co oszczedzac - wydasz 200 pln mniej i przy wioekszej kraksie zbroja bedzie w kawalkach a ty w szpitalu - lepiej nie oszczedzaj,
Jak najbardziej popieram investycje w pozadniejsze zbroje - tanie to tylko marne kopie tych drogich.
Steel2 ma racje - Dainese to firma z wieloletnim doswiadzczenie - nie placisz za marke tylko za to co wiedza o zbrojach i ochronie,
kiedys mierzylem jednaze zbroi - nie moglem uwierzyc ze jest tak wygodna - lepsze pady itp, teraz mam IXS i mimo wszystko zamienilbym ja na jedna z Dainese, ale to tylko takie moje prywatne zdanie,
Polecam investycje w ochrone !!!!
Jak najbardziej popieram investycje w pozadniejsze zbroje - tanie to tylko marne kopie tych drogich.
Steel2 ma racje - Dainese to firma z wieloletnim doswiadzczenie - nie placisz za marke tylko za to co wiedza o zbrojach i ochronie,
kiedys mierzylem jednaze zbroi - nie moglem uwierzyc ze jest tak wygodna - lepsze pady itp, teraz mam IXS i mimo wszystko zamienilbym ja na jedna z Dainese, ale to tylko takie moje prywatne zdanie,
Polecam investycje w ochrone !!!!

http://eryk2kartman.posadzdrzewo.pl
Tak z tym, że inwestowanie a przeinwestowanie to 2 różne rzeczy. Jeśli ten cały 661 jest OK i za 450pln mamy profesjonalna ochronę to chyba nie ma sensu wydawać 2x więcej. W zasadzie dużo zależy od typu i "szczęśliwości" upadku, że tak powiem:P
Poza tym Dainese też ciężko dziś kupić w rozsądnej cenie. Nie wiem dlaczego ale w sklepach i na allegro jest tylko 661.. no i te tańsze, które odradzacie.
Poza tym Dainese też ciężko dziś kupić w rozsądnej cenie. Nie wiem dlaczego ale w sklepach i na allegro jest tylko 661.. no i te tańsze, które odradzacie.