Jaka zbroja FR/DH - czy warto zapłacić więcej ??

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

oliano_italiano pisze:Powiem co innego niż Xxsin. Ja mam zbroje Dartmoor'a za ok. 370zł i muszę powiedzieć, że gdyby nie ona to już drugi raz bym leżał w szpitalu. Chroni bardzo dobrze, nic się nie suwa, jest wygodna i nie krępuje ruchów. Dwóch moich kumpli jeździ w EarthWorks'ach i mówią tak samo, jak ja.
Jeszcze wracając o słów Xxsin droższe zbroje lepiej się układają na ciele- to wcale nie jest prawda, każdy ma inne ciało i każdemu zbroja układa się inaczej.
Podsumowując. Mogę Ci szczerze polecić obydwie z w.w zbrój.smile

P.S. W 661/ FOX/ Dainese płacisz tylko za napisy na zbroi i firmę.
Chłopie nie masz zielonego pojecia o czym mówisz. Z dartami nie mialem nic wspolnego ale w porównaniu z earthworxem to dainese jest warte tej extra kasy spokojnie. Moja zbroja ma juz 4 lata, jak nie wiecej i dalej trzyma, a do tego jest w niej wiele razy chłodniej niz w dowolnej innej zbroi.
A co do układania sie na ciele - to nie tylko kształt sie liczy ale zastosowane materiały i krój. Reszta to co powiedział steel. Wygoda i bezpieczenstwo, warto płacic.

Wojtekrk jesli tak dobre jak ochronki na kolana to super ;) Ale w sumie to nie sa zbyt popularne u nas.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Lepiej się pocić w dobrej zbroii niż w gipsie :)

doświadczenia firm zbierane latami i poparte testami są więcej warte niż super tanie niedopracowane gówno . Sama technologia materiałów z jakich coś zrobiono ma wielkie znaczenie...sam wygląd nic nie znaczy...jakość i zaawansowanie technologiczne to podstawa.

Kupisz Chińskie auto wyglądające podobnie do Mercedesa czy jednak orginał wolisz ??

mój buzer Foxa ma już z 6 lat i zaliczył sporo mega gleb a działa i wygląda dobrze...nie sądzę aby coś za 200pln miało podobną jakość plastików i wykończenie :) jak ochraniacze firmy z 30 letnim doświadczeniem.
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

thot Mam Rockgard Flak Jacket 08 i musze powiedziec ze zbrojka jest mega.

Jakosc wykonania oraz materialow na bardzo wysokim poziomie. Wentylacja zadziwiajaco dobra poniewaz jadac w 20-25 stopniach czuc mase chlodu co przy wietrznym dniu przekladalo sie na marzniecie na wyciagu. O ochronie naszczescie zawiele powiedziec nie moge poniewaz nigdy nie zdazylo mi sie zebym przeoral dobrych kilka metrow po ziemi. Byly tylko mniejsze upadki w trakcie ktorych nic nie czylem lecz podejrzewam ze te tansze zbroje rownierz by sie sprawdzily przy tamtej predkosci. Dodatkowo nie spotkalem sie jeszcze ze zbroja z jeszcze potezniejszym zlowiem oraz "biszkoptami" na zebrach i lopatce.

Tak wiec jesli chcesz miec bardzo dobra ochrone to musisz doplacic. Nie ma co oszczedzac na ochronie bo potem bedziesz sobie to wypominal w szpitalu.

Teraz z USA Flak Jacket wyniesie Cie 600zl z przesylka (lub mniej) wiec jesli masz pieniadza to mysle ze warto.

ps. Ja za swoja dalem 360zl z USA

Pzdr
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

jak już ktoś wspomniał.na ochronie nie ma co oszczędzać.......co do firmy DAINESE, nie wiem ile osób kojarzy, że ta firma rozpoczynała swoją działalność od produkcji ochraniaczy dla motocyklistów i dopiero po jakimś czasie przeniosła się również do rowerków......

taki mały off-top...........na allegro wkrótce pojawi się zbroja dainese z ochraniaczami na uda za ok 500zł(oczywiście uzywka, natomiast w b.dobrym stanie)
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Moim zdaniem sa trzy kategorie zbroi:
1. Tanie/podróby/nie znane marki- ceny ok. 200-300zł
2. Złoty środek, którym jest np. 661- cena ok. 450zł-600zł zależnie od modelu, za ktora otrzymujemy dobrze przemyslana zbroje i dobrym wykonaniem i mozemy byc pewni ze ochroni nas gdy zajdzie taka potrzeba. Nie placi sie tutaj tyle za marke co za doswiadczenie w temacie i technologie zastosowane
3. Wyzsza polka czyli Dainese i inne mniej znane marki- ceny czesto sporo wyzsze oparte sa podobnie jak wyzej o doswiadczenie marki, technologie wykonania, dbalosc o detale i tutaj troszke sie doplaca za sama marke, lecz czesto warto.

Po powyzszym widac, ze jesli ktos chce miec pewna ochrone i ma sporo kasy to grupa nr.3, jesli ktos nie chce przesadzac i liczy sie z pieniedzmi, a chce byc jednak pewien swej ochrony to grupa nr.2. A grupa pierwsza jest dobra tak na prawde dla osob poczatkujacych, ktore nie maja kasy, dobrego roweru bo ich nie stac i nie startuja co weekend w zawodach- wtedy nawet najgorsza zbroja bedzie lepsza niz jej brak i z pewnoscia sie przyda w wielu sytuacjach.

Ja od siebie polecam zloty srodek czyli 661 presue suit, ktora posiadam od trzech lat, ochronila mnie w wielu sytuacjach i jestem zadowolony. W przyszlosci moze zmienie na wyszy model tej marki, lub poszukam czegos troche lepszego jak sie dorobie.
http://www.endura.pl
ENDRIU
Kontakt:

Post autor: ENDRIU »

ACextreme powiedz mi czy w Twojej zbroji nie jest za goraco w cieple dni :D?? W sumie w Pressure Suit sa chyba mniejsze oczka niz w Pro Pressure Suit i inny material. Zamierzam kupic ta pierwsza i tak mnie naszlo dzisiaj jak jechalem koszulce i sie ze mnie lalo :D
Oprocz tego chcialbym jeszcze sie dowiedziec jak jest z wytrzymaloscia tego materialu bo w dotyku jest delikatny ale mam nadzieje ze rozpruje sie przy pierwszej glebie :D
Ride In Peace
aenim
Kontakt:

Post autor: aenim »

Jak kupiłem na crc zbroję Brand X i za te pieniądze (65Ł) jestem mega zadowolony. Chociaż teraz bym zainwestował w coś a'la
http://www.fmx.pl/prod_1355_Buzer_Kenny ... _Suit.html
albo Dainese
http://www.pinkbike.com/u/aenim/
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

thot
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=27746

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=25078

Pierwsza wyszła by Cię ok 656zł (przy obecnym kursie walut) + przesyłka (w tym przypadku free, bo ponad 530zł tak jest).
Druga wychodzi ok 516zł (dokupisz sobie koszulkę czy tam coś).
Ja bym dopłacił to 100zł i miał najwyższy model 661 bo w PL za tyle kupisz
Pressure Suit.
albo jeśli jesteś malutki (xs) :D to http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=9538 .
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
ENDRIU
Kontakt:

Post autor: ENDRIU »

szymon102 wychodzi ciekawie, tylko nie mam gdzie przymierzyc tej PPS a ta Pressure Suit wstepnie zamowilem. No i jeszcze plastiki na rekach i barkach sa chyba wieksze w Pressure Suit.
Ride In Peace
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

witam, zna ktos moza ta zbroje? http://rowerowy.com/ubrania_buty_ochron ... bikejacket

szukam czegos w tym przedziale cenowym i wyhaczylem to.
Spaced
moderator
Kontakt:

=disbrainer= TSG to w sumie bardzo szanowana firma wiec ja bym troche poszukał bo moze warto ryzykowac. Wiem, ze pare fajnych ochraniacze na deske mieli.
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

podoba mi sie bardzo opcja z odpinanymi rekawami, jednak nie jestem przekonany do tych naramiennikow ktore dziwnie odstaja od ramienia (nie sa nawet niczym wokol zabezpieczone przed przesunieciem). chyba jednak bede celowal w 661 assault suit... aha, i tu wlasnie podstawowe pytanie: czy dobrze mysle ze w DH jest wieksze ryzyko uszkodzenia barku (np o drzewo)? bo waham sie w kwestji zbroi bez rekawow pomiedzy Assault Suite a Core Saver. niech wypowie sie ktos kto mial do czynienia z tym ostatnim w interakcji z jakas przeszkoda;)
Spaced
moderator
Kontakt:

=disbrainer= mozna sobie wyłamac i dlatego dobrze miec paski sciagajace ;)
ODPOWIEDZ