Step up. Budowa

Pimpek
Kontakt:

Step up. Budowa

Post autor: Pimpek »

Siema... Ostatnio wpadlem na pomysl zeby wybudowac step upa przed domkiem. :) Z miejscem problemu niema, ze spoeedboxem sobie jakos poradze (plaski teren). Nie wiem tylko jak najlepiej zrobic wybicie. Doszedlem do wniosku ze zrobie je z drewna gdyz bedzie to przed moim domem i nikt tego nie rozdupczy i nie trzeba bedzie poprawiac :). Głownie mam problem z kątem i wielkoscia. Chciałbym cos sredniego, nie przesadzic z wielkoscia, ale tez nie zrobic czegos malutkiego. Na innym forum znalazlem taka teorie jednego z urzytkowników na temat wybicia: "odetnij 3m linki/sznurka etc. jeden koniec uwiaż do wkreta i wbij w ziemie. nastepnie odrysuj na ziemi 1/4 koła(90st) tak aby ci było łatqwo wszystko wymierzyć, odlicz ile fitów ma ten kawałek koła i z tego 1/3 odetnij. bedzię wtedy wybicie na 60st. puxniej ułożyć deski i podocinać. jeżeli chcesz kłotera to to bierzesz linke o długosci 2m i robisz 90st czyli 1/4 koła". I czy taki sposob zrobienia wybicia sprawdzi sie w tep upie? Nigdy tego nie robilem i nie chce tego zpsuc dlatego zakladam ten temat. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. PS. Szukalem po forum lecz podobnego tematu nie znalazlem, jezeli byl takowy w ktorym sa odpowiedzi na moje pytania to prosze o linki :). Pozdro
Keep smiling ;)
MG
Kontakt:

Post autor: MG »

Ciekawe, jak chcesz na płaskim terenie step upa zrobić... Jedyna opcja to wkopać się do ziemi, ale wtedy nie widzę potrzeby robienia wybicia z drewna. Chyba że chcesz na coś wskakiwać - np. na kładke, ale pamiętaj, że jak to jest pole, to taka konstrukcja musi być solidnie wkopana do ziemi. Wtedy wybicie koło 60-80* W zależności od tego jak wysoko chcesz wyskoczyć i jaką prędkość masz.
Pimpek
Kontakt:

Dokladnie mialem na mysli wkopanie sie w ziemie i wiem ze innej opcji nie ma. (pomyslalem o zrobieniu czegos w stylu "step up session" tylko w mniejszym rozmiarze ;) A co do wybicia z drewna...Chce je zastosowac poniewaz jest trwale i mam troche surowca na zbyciu ;p oraz lubie sie pobawic w tego typu rzeczy heh. Dzieki za odp. Głownie chodziło mi o kąt wybicia. Pozdro.
Keep smiling ;)
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Pimpek sam też zrobiłem step upa i kąt wybicia to mam gdzieś 75-80 (wysokość ok.2m ). Ty chcesz,aby to w górę wybijało,czy w dal (bo z kątem 60 stopnii to będzie nisko i daleko)
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Pimpek
Kontakt:

nopainnogame Pewnie ze chce zeby wybijalo w gore ;) I tak jak mowisz kat wybicia zrobie tak z 75-80 i mniej wiecej wysokosci 2m. Szczerze to chce, zeby wybijało jak najwyzej.;D No ale do ladowania tez trzeba jakos doleciec ;]. I chyba kat miedzy 75 a 80 stopni bedzie najlepszy :). Powiedz mi jeszcze jak tam na Twoim step upie Ci sie lata ? ;] I moglbym prosic o jakies foto? Bylbym wdzieczny, bo jeszcze musze jakos usypac ladowanie i chce wiedziec a jwkiej odległosci mniej wiecej je umiescic ;) Pozdro.
Keep smiling ;)
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

http://www.pinkbike.com/photo/3575322/ - raczej tam nie zobaczysz jak wygląda wybicie,ale nic lepszego nie mam
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
ODPOWIEDZ