tak jak w temacie... Chcialem dzisiaj odkręcić wolnobieg (te zębatki od tylnej przerzutki), zakładam klucz na francuza do tego rura od odkurzacza i power :D.. jednak coś zaczeło przeskakiwać przy użyciu dużej siły, i nie da sie odkręcić... wie może jak można to zdjąć?
piasta: Novatec
wolnobieg: shimano hyperglide
Z tego co kojarzę Novatec nie robi piast na wolnobieg więc może o kasetę ci chodziło.
Do odkręcenia są potrzebne 3 rzeczy:
Klucz do kasety
Bacik lub stary łańcuch
Francuz
Wkładasz klucz w nakrętkę od kasety, bacikiem przytrzymujesz kasetę i kręcisz w stronę przeciwną do wskazówek zegara. Ot cała filozofia
mistrzostwo świata.......trzeba było wpisać sobie w google jak odkręcić coś takiego a potem się zabierać jak nie miałeś pewności :] ale teraz już zapamiętasz do końca życia :] mam nadzieje że uda ci się to odkręcić z bacikiem :]
wystarcyzło troszeczkę pomyśleć jakby miało się odkręcać w tą strone co sie blokuje to przy pedałowaniu by się odkręcało omg aha i napisze ze musisz miec jeszcze klucz do odkręcenia tej blokady kasety( bo masz pewnie kasete a nie wolnobieg)blokujesz bacikiem kasete i odkręcasz tą blokade a potem po prostu zsuwasz kasete
Lepiej nie potrafię wyjaśnić Odkręciłem w taki sposób sporo kaset i wolnobiegów i jak narazie wszystkie działają i mają się dobrze.
Aaaa i właśnie to że coś brzęczało i przeskoczyło to niekoniecznie oznacza ze coś uszkodziłeś. Jeśli zapadki nie wypadły albo się nie obróciły to powinno działać.
Mam podobny problem :/. wszystko robie dobrze... mam bacik, klucz do kaset, kręce w dobrą strone ale nie idzie... zapewne sie zapiekło. Ma ktoś może pomysł jak to odkręcić? Zalałem to DOT'em i zobaczymy moze jutro pójdzie dobrze.