Pierwszy Full, Jaki??

hajsik
Kontakt:

Pierwszy Full, Jaki??

Post autor: hajsik »

Heeja :D Po tym sezonie będę zakupywał swego pierwszego fulla(Ramę)
Niewiem czy to odgrywa jakąś większą role ale jeżdzony będzie z Foxem 40stką ewentualnie w najgorszym wypadku jakimś Boxxerem. Rama ma być typową ramą do zjazdu :D Czyli czyste DH bez dropów itp. ewentualnie czasami wypad na jakis bikepark w Czechach czy Niemczech. I dobrze gdyby efekt bujania był jak najmniejszy w niej :D
Budżet: 4000zł
Moja waga jakby co :D : 76kg

Ja już myślałem nad takimi ramami:

Zumbi F-44
Z tego co czytywałem, ma problemy z wytrzymałością ale idealna do DH

Santa Cruz v10
W moim odczuciu, idealnie podemnie ustawiona nie mało "Bujała"

Iron Horse Sunday
Po sezonie za 4k może bym wyłapał takiego :D

Commencal Supreme DH
A niej mało wiem :D

Która według was była by idealna do zastosowania opisanego wyżej :D??
A możej jakaś inna??
i jako że w fullach jestem jeszcze zielony... co to jest SAG ?? :P

Z góry dzięki za propozycje i opinie!!
Morris
Kontakt:

Post autor: Morris »

Sag to wartość, o którą zawieszenie się ugina pod ciężarem rowerzysty w neutralnych warunkach. Na przykład siedząc na stojącym rowerze lub jadąc po "równej nawierzchni. Ten punkt to około 1/4 do 1/3 skoku zawieszenia."
2 min. w google ;)) co do ramki to Ci nie pomogę, bo sam niewiele wiem o fullach...
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Wszystko jedno jaką wybierzesz. Jako, że pierwszy full, to nie masz przyzwyczajeń czy upodobań. Kup po prostu to co będzie Ci się najbardziej podobało i tyle. Twój wybór tak naprawdę nie będzie miał znaczenia.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
cubone
Kontakt:

Post autor: cubone »

Devinci Wilson - idzie wyrwać na nówki za 1500 cad...
Rama lekka, dobre geo i praca
http://krissys.pinkbike.com
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

nowego DC i by ci jeszcze zostalo, ewentualnie zumbi.
hajsik
Kontakt:

Post autor: hajsik »

cubone a jak z wytrzymałością??
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Banshee Scythe?
Norco DH Team?

Ale ja bym brał Zumbi.
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

hajsik jak masz kase to bierz Sundaya. Super pracuje , jest niski co duzo daje i ogólnie fajna rama z nie duza kase. SAG to jest wstepne ugiecie. Jak siadasz w miejscu i damper sie "ugina" to ta wartosc to jest wlasnie SAG.
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

ze spokojem zumbi. problemy z wytrzymałością były ale to myślę w pierwszych modelach. moja się trzyma już 2 sezony :) geo bdb praca super.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Piotrek446
Kontakt:

Post autor: Piotrek446 »

Zumbi da rade :), Tak to prawda że na początku były z tymi ramkami problemy ale z czasem jak chyba każda marka się wyrobili ;)
Kupujesz nówkę, masz gwarancję i radochę z jazdy xD
http://www.pinkbike.com/photo/3748864/
Utus
Kontakt:

Post autor: Utus »

Choć nie mam ramę ZUMBI, ale ją polecam ponieważ niesamowicie bardzo dobrze ma skonstruowane zawieszenie i dobrze pracuje, geo też fajne, rama jednym słowem "cud, miód, maliny...:]"
http://www.pinkbike.com/u/kompany/
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

Las3k_91 Ldz stary toz dowaliles z tymi ramkami :P scythe!!! xD hahah Jezeli juz ma byc DH to nie 1 zawias! xD Ja proponuje napewno cos co nie ma 1 zawiasu tylko jakis system, vpp- bardzo dobry wybor bo moze nie bujała duzo u ciebie ale i tak powinno sie jezdzic na duzym sagu i wtedy to buja, Jak dla mnie chyba jednak ZUMBI, jezdzilem, mega pracuje, super zwrotna, juz przestala pekać, a jezeli kupisz nowke to stary ! Wiesz ze mozna sobie jej dobrać geo jak tylko chcesz! na milion sposobów!
Anie myslales moze cos co ma mniej skoku? Ja rozumiem ze fajnie miec mietko pod tylkiem ale jak dla mnie powinienes zaczać co ma mniej skoku i da sie nad tym zapanować, technika i jeszcze raz technika xD Potem z uplywem czasu przesiądzesz sie na cos z wiekszym skokiem xd
Karpiel i Duncon to moje zycie
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

War23 - Dobry jeden zawias jest lepszy od nie jednego virtuala. Przykładem jest morewood czy orange. Nie pierdziel farmazonów bo każde zawieszenie jest na swój sposób dobre. Ja jestem fanem jedno zawiasów. Nie lubię mieć kanapy pod tyłkiem ,a większość wielo zawiasów a w sumie wszystkie tak się zachowują... Scythe to bardzo fajna ramka ,super działa z powietrznym damperem.
Ride 4 Fun ! Biatch !
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

freed[/b scythe dobrze dziala!! xD ahah dobry zart ;p a widziales jak pekaja? na tylnych widełkach:P super rama faktycznie! Ta masz bulita to nie wiem gdzie ty mozesz powiedziec ze cos dobrze pracuje xD masz doslownie JEDEN zawias xD Lepszy jest nawet scythe ktory nimby jest 1 zawiasowy ale ma 3 zawiasy ruchome xD Stary ty chyba nie wiesz jak to jest, osoby ktore juz troszke smigaja na 4 zawiasowym zawieszeniu czy virtualu po przesiadce strasznie czuja kpanie w korbe, skracanie lancucha, i usztywnianie zawieszenia xD Sam mialem 4 zawiasy podstawowe i mimo ze gamblera teraz posiadam to musze od nowa sie przyzwycaic do jazdy bo strasznie czuje kopanie w korbe xD

A co to tematu to kup sobie zumbi, albo ja proponuje vp-free? fajna ramka , nie jest to duzo skoku bo 215 ale jest czym pobawic sie i najwazniejsze to ze masz VPP!!
Karpiel i Duncon to moje zycie
Screamer
Kontakt:

Post autor: Screamer »

Kur.. war23.. Dziwie sie Wam wszystkim. Jak mozna wogole sie tak zachowywac..
Po pierwsze: 4 zawias lub virtual pracuje wysmienicie.. brak kopania i skracania łańcucha, miód i orzeszki... No ale cholera jasna do DH ! Widze że autor chce zjazdówkę no ale jak widze takie pierdzielenie że 1 zawias ( scyte notabene to nie jest 1 zawias tak samo jak stinky czy trek session albo banshee scream i reszta bo posiadają dodatkowe osie obrotu ale mniejsza) jest beznadziejny itp to sie mija wogole z prawdą.. Do DH jest masa lepszych ram ale mimo że np. scythe nie ma virtuala itp to tez dosc dobrze daje rade. Chcesz ramkę typowo do zjazdu to zgoda zapomnij o scythe itp. Ale nie pierd... że to beznadziejna praca.. Znajdździe mi lepsze ramy do FR w podobnej cenie... 4 zawias zdecydowanie TAK ale do DH
Po drugie.. Pękają na trójkątach.. Widzieli 2 sztuki ram pęknietych na trójkącie na pinku i juz ramy pekają. Nie znacie sprawy to nie róbcie sensacji jakiś.. Tak się składa że rozmawiałem z inżynierem banshee Keithem Scottem i wyjaśnił że mieli dosłownie kilkanaście takich przypadków, okazało się że w tej partii użyto złego spoiwa (do innego rodzaju alu) od tamtej pory słuch po pękniętych zaginął..
Tak, bronie tej ramy bo sam ja mam, ale zanim ją kupiłem to dowiedzialem sie o niej więcej niz Wam sie wydaje..
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

freed to zdziwyłbys sie praca Morewooda makulu z BOS'em. pomimo jednego zawiasu rama ma naprawde duzy sag , dlatego miedzy innymi pakuje sie tam bos'a bo on ma taka charakterystyke pracy.
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
Furious
Kontakt:

Post autor: Furious »

Siema, nie chce zakładać kolejnego tematu o podobnej treści więc się podłącze.
A więc tak mam rower Mongoose-a Ecd 2008 ale mam problem z ramą(ciągle robią się luzy a pozatym dwie tulejki są już tak wyrobione że musiałem je przerobić bo w krossie powiedziel że muszą od producenta ściągać i ze 3 miechy trzeba czekać), więc szukam jakiejś ramy(do dh) do 4000tyś. może być sprowadzana mam 170 cm wzrostu i ważę 55kg. Myślałem nad devici wilsonem 4 na pinku jet ich trochę (wydaje mi się, że jest zwrotniejsza bo teraz to jest moim priorytetem).Z góry dzięki za pomoc.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

war23 vp free do dh? :lol: popatrz na kąty.
I dobry jednozawias będzie dobrze działał w dh. Np. Morewood, Orange czy Commencal.
Screamer pisze:scyte notabene to nie jest 1 zawias tak samo jak stinky czy trek session albo banshee scream i reszta bo posiadają dodatkowe osie obrotu ale mniejsza
To są jednozawiasy, bo między osią obrotu, a osią koła nie ma dodatkowych przegubów, ergo - porusza się po łuku.
Pharaun.ojP!!
Kontakt:

Post autor: Pharaun.ojP!! »

zaczyna sie gadka o jednozawiasach, czterozawiasach, dziesięciozawiasach :P a kolo po prostu się pyta jaką ramke wybrac :P Troszke odbiegaciee od tematu :P

a ja wybrał bym albo zumbi albo irona xD
ODPOWIEDZ