Saint . Zapieczona śruba .

sanciak
Kontakt:

Saint . Zapieczona śruba .

Post autor: sanciak »

Witam , mam problem z odkręceniem tej głównej śruby . Lałem już tam wszystkim , Na kluczu wręcz się wieszałem i nic . Potrzebuje To rozebrać aby zmienić blat : |
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

kiedyś ktoś pisał, że włożył klucz w imadło i zaczął kręcić całym rowerem, by odkręcić korbe... nie mówie że to dobry pomysł, ale może pomóc, jeśli wszystkie inne środki nie pomagają...
Albo długa rura
sanciak
Kontakt:

Ok ... Dziś spróbuję tego .
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

nastepnym razem wkrecaj na smar :P
sanciak
Kontakt:

Było na smarze 8D ale wypłukało na to wychodzi ... Tyle zawodów w błocie ...
mathieu_88
Kontakt:

Post autor: mathieu_88 »

zrób dużą dzwignię (w sensie duże ramię dzwigni) :) powinno puścić :) kiedyś odkręcałem zapieczony support grabiami :D tzn nałożyłem rurę od grabii na klucz i poszło bez problemu. Możesz wykorzystać także inne rzeczy np. rurę od odkurzacza jeśli masz z grubego plastiku albo metalu :)
sanciak
Kontakt:

ale jak dźwignie jak mam taki kluczyk plastikowy ... co się palcami go dokręca 0,7 N
Tom@s
Kontakt:

Post autor: Tom@s »

sanciak, spróbuj zablokować jakoś korbę, a w tą śrubę włóż płaski śrubokręt i walnij w niego młotkiem... oczywiście musisz pod dobrym kątem ustawić śrubokręt itp. itd. my kiedyś odkręciliśmy tą śrubę u kumpla zwykłym kawałkiem kijka, bo tak lekko miał zakręcone :)
43RIDE magazyn rowerowy
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

sanciak a te male srubki odkreciles?
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Moze czegos nie kumam, ale jak mogla Ci sie zapiec sruba ktora sie praktycznie wkreca palcami i po zmontowaniu calosci w czasie pracy nie przenosi zadnych obciazen.
Matos
Kontakt:

Post autor: Matos »

sanciak a te male srubki odkreciles?
Wypróbuj. A jak się nie uda, to włóż dobrze klucz i użyj dużego momentu, czyli np puknij gumowym młotkiem w klucz. ;)
[url=http://infobot.pl/r/1aIW]PinkBike[/url]
[url=http://infobot.pl/r/1aIR]Allegro[/url]
Chabs
Kontakt:

Post autor: Chabs »

po pierwsze primo zanim przystapisz do okrecenia glownej plastikowej nomen omen sruby, nalezy odkrecic dwie male na imbus piatke znajdujace sie na ramieniu korby. Bez odkrecenia tych dwoch z pozoru niewinnie wygladajacych srub nie wykrecisz tej plastikowej a coi za tym idzie nie zdejmiesz korby by wymienic blat lub cokolwiek ;) po drugie primo wtedy bedziesz mogl odkrecic plastikowa jesli masz klucz nie bedzie problemu jesli nie masz klucza ...to tez nie bedzie ;) wystarczy zrobic naciecie na plaski srubokret i puknac pare razy mloteczkiem ;) spoko tez kiedys zapomnialem o nich i sie dziwilem dlaczego to cholerstwo nie chce isc, pozdrowka
sanciak
Kontakt:

piotrex Oczywiście że je odkręciłem wręcz wykręciłem , muras ta śruba nie była odkręcana chyba od 2007 wiec nie wiem jakie cuda się tam mogły dziać . Chabs Też nieźle gadasz popróbuje dziś wszystkie motywy , mam jeszcze jedne plan , poluzuje małe śrubki , naleje wszystkiego co się da aby to z penetrowało , i na odkręconych śrubach luźno bez obciążeń pojeżdżę chwilę . Myślę że nic nie uszkodzę ?
mathieu_88
Kontakt:

Post autor: mathieu_88 »

ale jak dźwignie jak mam taki kluczyk plastikowy ... co się palcami go dokręca 0,7 N
słuchaj ale przecież to jest taki duży TORX. Chyba, że sie mylę bo mam korbe SLX'a... Wiec podjedź do jakiegoś serwisu może będą mieli takiego Torxa. A powinni mieć więc warto zapytać :) Ewentualnie idź do Castoramy albo Praktikera i kup takiego Torxa.
Swoją drogą ten patent z tą śrubą plastikową jest trochę lipny... :/
[url]http://sroczka.pinkbike.com/[/url]
sanciak
Kontakt:

Ma być dokręcone 0,7 nie potrzeba do tego nic innego , jak taki plastikowy element . Ale powinno to puścić bez wielkiego wysiłku .
ODPOWIEDZ