Avid BB 5 nie hamuje. Why?

yberius
Kontakt:

Avid BB 5 nie hamuje. Why?

Post autor: yberius »

A więc:
Założyłem hamulec na tył Avid BB 5 z tarczą 160, gdy spróbowałem zahamować koło toczyło się jak by bez hamulca, zero hamowania.

No to zdjąłem tarcze, wyjąłem klocki, wszystko odtłuściłem, wyczyściłem przejechałem papierem ściernym, klocki "wypiekłem".

No to zakładam z powrotem i efekt ledwo co zauważalny, teraz przynajmniej hamulec zatrzymuje koło gdy jest w powietrzu.

Nie wiem co może być tego przyczyną, może kupić inne klocki albo juz sam nie wiem.
Proszę o jakieś rady, jeśli w ogolę coś pomoże.

z góry dzięki.
www.wojtatowka118.pl
http://www.youtube.com/watch?v=nl5GYArTK_M
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

hamulec nowy czy używany? Jak zakręcisz kołem "na sucho" to hamuje czy nie? Może być wiele przyczyn, przedewszystkim napisz czy nowy czy używany, bo jak co to muszą sie dotrzeć klocki i tarcza
Gawith
Kontakt:

Post autor: Gawith »

Dokręciłeś regulacje na maksa? Jeżeli tak i nadal nie hamuje to może masz już mocno zjechane klocki...
Google.pl prawdę Ci powie.
yberius
Kontakt:

Hamulec nówka, też miałem taką nadzieję ze sie dotrą, ale zjechałem cała trasę na zaciśniętym heblu i dalej nic

Jak zakręcę kołem na sucho to zahamuje ale przy jeździe hamulec nie hamuje wcale..
www.wojtatowka118.pl
bialy1331
Kontakt:

Post autor: bialy1331 »

Wkręć regulacje przy klamce na maksa przy zacisku też. Potem ustaw zacisk od klocka ruchomego na styk a potem dokrec tylny klocek. Na końcy baw sie śrubką przy klamce i zacisku. Jak to nie pomoże to coś jest zjechane
yberius
Kontakt:

Czekam na dalsze porady.. Żadna z nich jak na razie nie była pomocna.
www.wojtatowka118.pl
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

moze masz za duzo podkladek i klocki nie sciskaja dosc mocno tarczy? ewentualnie przeczysc jeszcze raz klocki tyle ze tym razem daj na papier scierny. chociaz jak zamoczyles w oleju to i tak sa przesiakniete i do wymiany :/
Ollo92
Kontakt:

Post autor: Ollo92 »

może się zapowietrzył, czy jak przyciskasz to klamka jest miękka i dochodzi do kiery??
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

radze poszukac manuala :wink:
CompHaker
Kontakt:

Post autor: CompHaker »

Ollo92 to żeś się popisał... BB5 to mechanik

yberius A może coś z linką? Pancerz nie wyskoczył przy klamce np?
Ollo92
Kontakt:

a sory pomyłka myślałem że chodzi o avid juicy 5 :D:D pozdro :P
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

blackdemon, ja ty już coś napiszesz... Gdzie niby w BB5 masz jakieś podkładki?

yberius - BB5 jak jest świeży to jest tępy jak podwładni Kapitana Bomby... Jeden "objazd" może nic nie dać choć na tył pownien styknąć, koło nie powinno się samo kręcić.

Sprawdź czy OBYDWA klocki łapią tarczę. Przerabiałem taki przypadek,ze ziomal źle ustawił zacisk i ruchoomy klocek to i owszem łapał tarczę, ale ten nieruchomy to był tak głęboko wsunięty, że dociskana tarcza opierała się o korpus zacisku zamiast o klocek, w tym momencie hampel stracił połowę siły. Dodając do tego brak dotarcia to możliwe, że w ogóle przestało hamować.

Trzeba było przesunąć zacisk minimalnie w prawo i wysunąć nieruchomy klocek pokrętłem, zaczął działać jak ta lala.

Edit: Klocek wewnętrzny musi być widoczny od góry, musi jekko wystawać do środka poza krawędź korpusu. Mozliwe,że zacisk względem tarczy jest ustawiony dobrze, ale klocek jest wkręcony za głęboko i wystarczy go wypchnąć. Służy do tego to śmieszne pokrętło...
Themin
Kontakt:

Post autor: Themin »

Ollo92 Masz zdecydowanie rację, na pewno się zapowietrzył pancerz razem z linką...
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Ollo, avidy bb5 się rzadko zapowietrzają :P, bo to mechaniki, pewno klocki masz żywiczne, ja je spaprasz to masz do wymiany, możesz też zdjąć klocki, i lekko bardo delikatnie i równo przetrzeć na szlifierce, ale jeśli nawet po przetarciu warstwy dalej nie hamują to klocki do wymiany, acha zdejmij zacisk z tarczy i zaciśnij i zobacz w jakiej odległości są od siebie klocki
Ollo92
Kontakt:

ludzie pisze "
a sory pomyłka myślałem że chodzi o avid juicy 5 smilesmile pozdro :P " nie doczytałem tematu

jeszcze się ktoś pośmieje?? :P
Avat
Kontakt:

Post autor: Avat »

Regulacja BB5 jest prosta tylko trzeba troche czasu :)

Przede wszystkim, oba klocki jak najbliżej tarczy się da, sprawdź czy klocki się po tarczy ślizgają czy mocno ocierają.

Jak hamulec używany, to sprawdź tarczę (moja po kilkunastu spaleniach była tak zjechana, że nawet nowe klocki nie hamowały), stan klocków, jak chodzi linka, czy klamka zatrzymuje się jak trzeba itd...

Tam nie ma żadnej filozofii, obrotowy tłoczek ciągnięty stalową linką :)
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

B.Z. pisze:Gdzie niby w BB5 masz jakieś podkładki?
na adapterze?
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

A co one mają do rzeczy?
Ollo92
Kontakt:

wkręć z prawej strony takie czerwony pokrętło, pewnie mało go wystaje i tarcza zamiast dotykać klocek to drze po hamulcu
ODPOWIEDZ