Rama w walizce.

klexuh
Kontakt:

Rama w walizce.

Post autor: klexuh »

Witam, tak wiec czeka mnie chyba przetrasportowanie ramy z UK. Oczywiscie wczesniej sprawdzilem cennik kurierow ( 30 funtow wiec bez tragedii ), ale nie ukrywam ze wolalbym sie z tym zabrac do samolotu :wink: Wymiary mniej wiecej znam, no ale jak to sie wszystko uda upchnac w "ugodzie" z ciuchami to zobaczy sie dopiero na miejscu.. Proste pytanie- czy ktos takiego czegos kiedys probowal? Czy to wg. wykonalne? Oczywiscie wachacz i damper odkrecone i tez "jakos upchniete".

Pozdrawiam.
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Pytasz się czy w Twojej walizce ( której wymiary tylko Ty znasz ), zmieścisz ramę ( której rozmiar tylko Ty znasz )? I po co pytasz czy ktoś próbował ? Co Ty chcesz ramę przemycać ? Pakujesz, mieścisz się w limicie wagowym dla bagażu i tyle. Co w tym jest skomplikowanego ?

1 miejsce na liście najbardziej kretyńskich pytań tego roku masz zapewnione, choć konkurencja ostra. Weź zanim coś napiszesz, zapytaj rodziców, czy ma to jakikolwiek sens.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
klexuh
Kontakt:

Steel2 Walizka nie koniecznie moja, zawsze mozna pozyczyc.. Rzecz w tym ze chyba kazda walizka jest za waska ( wydaje mi sie ze do kazdej ramy- za duza dlugosc od mufy do konca podiodlowki ) ale rama raczej wejdzie "na skos". Wiec moze ktos kiedys probowal spakowac tak rame i akurat mu sie udalo?
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

A słyszałeś, że walizki bywają w wielu rozmiarach ? Również szerokościach.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

klexuh Piszesz jak byś co najmniej przemycał jakieś narkotyki :D
Mój kolega z UK przywiózł ramę cannondale gemini z shiverem za jednym razem.
UK jest w UE więc chyba możesz sobie auto w tej swojej walizce przewieść :D
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
klexuh
Kontakt:

Steel2 Slyszalem, przegladalem na szybko internet i nie znalazlem niczego powyzej 80cm na wysokosc i tych ok. 50 na szerokosc. W kazdym razie popytam po znajomych i sprobuje zalatwic jak najwieksza.

szymon102 Ja wiem ze wszystko moge przewiezc, tylko nie wszystko niestety sie zmiesci :wink:
Jakbym wiedzial wczesniej to bym razem z biletem zakupil opcje "przewoz sprzetu sportowego" i wrzucil to w karton. 20 oiro to nie taka fortuna. A z tego co wiem jedyne wyjscie na to teraz to przebookowac bilet- czyli pewnie mi walna chora cene za sam przelot, a nie ta sprzed pol roku. :wink:
maro_donald
Kontakt:

Post autor: maro_donald »

Można zmienić rezerwację i dokupić, aczkolwiek ja polecam przesyłkę bo skurczysyny na lotniskach nie dbają o sprzęt. Mi ładnie ramę porysowali, do tego tarcza wyglądała jakby ktoś ją jakimś młotkiem naparzał a na dokładkę koła musiałem centrować.
http://www.pinkbike.com/photo/6610569/
http://www.flickr.com/photos/marekufnal/
Tom@s
Kontakt:

Post autor: Tom@s »

teraz do Kanady przetransportowałem ciuchy i rower w dwóch standardowych walizkach firmy Puccini (seria Camerino, jakieś 270zł za walizę 80cm), jedna waliza 71x46x31cm, druga 60x46x31cm i na luzie wszystko weszło... oczywiście wygodniej by było w dwóch 80-kach, ale ogólnie da radę wziąć ciuchy na miesiąc i wpakować do tego bezpiecznie rower... tak czy tak warto zabezpieczyć poszczególne elementy dodatkową folią bąbelkową czy owinąć ciuchami...

w momencie gdy chcesz się bawić w karton, to zrób taki patent, żeby karton nie przekraczał maksymalnych dopuszczalnych wymiarów bagażu, czyli 160cm (jest to suma boków: dł+szer+wys) i wtedy nie policzą Ci za nadbagaż... oczywiście trzeba wziąć też pod uwagę limit wagowy bagażu, do Kanady jest to 23kg na walizkę lub 32kg, gdy bierzesz zwykły karton rowerowy, ale wtedy płacisz dodatkowy cash (ile, zależy od konkretnej linii lotniczej)
43RIDE magazyn rowerowy
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Steel2 jako jedyny masz problem ze rozumieniem o co chodziło chłopakowi, zastanawiające ze tak inteligentna jednostka ma takie problemy z analiza ?? i jak juz cos piszesz to warto aby to wnosiło do tematu !!

Tak jak napisał Tomas, ja zapakowałem rower w karton o wymiarach 80/60/20, jedynie trojkat poszedl do walizki
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
klexuh
Kontakt:

Tom@s pisze:w momencie gdy chcesz się bawić w karton, to zrób taki patent, żeby karton nie przekraczał maksymalnych dopuszczalnych wymiarów bagażu, czyli 160cm (jest to suma boków: dł+szer+wys) i wtedy nie policzą Ci za nadbagaż... oczywiście trzeba wziąć też pod uwagę limit wagowy bagażu, do Kanady jest to 23kg na walizkę lub 32kg, gdy bierzesz zwykły karton rowerowy, ale wtedy płacisz dodatkowy cash (ile, zależy od konkretnej linii lotniczej)
Lece liniami Wizzair, no i tam zeby wziac karton trzeba miec wykupiona opcje "przewoz sprzetu sportowego", ktora sie wybiera przy rezerwacji biletu. I wydaje mi sie ze przy przebookowaniu moga mi dodatkowo policzyc kwote za przelot taka, jaka obowiazuje w dany dzien, a nie ta sprzed pol roku- wtedy rezerwowalem bilet. :wink:

Ja musial bym sie sie zmiescic z rama i ciuchami w jednej walizce + bagaz podreczny. Limit wagowy 20kg. Zawsze mozna troche ciuchiow wpakowac do podrecznego ( myslalem o damperze, ale skoro przez bramki nawet z "płynami" w plecaku nie mozna przejsc to mysle ze mogliby zasiac panike ). Lece z kumplem wiec jakies ciuchy ew. moglbym do niego upchnac jakby dalo rade.. Tylko bylem ciekawy czy to wykonalne upchnac rame do torby, zawsze ew. mozna wziac druga torbe tylko na ciuchy i doplacic te grosze na lotnisku :wink:

No nic, dzieki wszystkim za odpowiedzi, przedni trojkat dosc duzy bo rozmiar L, ale bede sie staral upchnac. :wink:

Pozdrawiam.
eryk_kartman
Kontakt:

Post autor: eryk_kartman »

klexuh
zawsze mozesz jeszcze dokupic opcje ....sprzet sportowy..... wsadzisz do kartonu i bedzie git, ewentualnie pozycz (jak masz od kogo) taka walizke do przewozu roweru - jest w niej odpowiednio duzo miejsca zeby upchac ciuchy :) - zadzwoni do lini lotniczych i sie dopytaj - wydaje mi sie ze bagaz zawsze mozna dokupic i nic nie przebookowujesz :)
Albo poprostu wyslij poczta i tyle,
Ja sprowadzilem rame z polski do Irlandii paczka( poczta polska) i byla w stanie idealnym - wiec nie ma chyba az takiego strachu - jak sie boisz to ja ubezpiecz itp

a pewnie rame do torby (odpowiednio duzej ) bys upchnal - ale czy ja bezpiecznie przewieziesz ? - ubezpiecz bagaz moze - tak na wypadek jakby ja uszkodzili :)
pozdrower

BTW - Steel2 - czy cos mozna napisac na forum zebys tego nie skomentowal? jak przegladam nowe tematy to twoj post jest pierwszy i zawsze nadajesz na kogos - stary wyluzuj i logicznie pomysl co ktos moze chciec a potem odpisz, oczekiwales pytania:
mam walizke 20x20x30 czy zmieszcze tam rower 19x19x29 tak ???
wtedy bys pewnie odpisal ze chyba oczywiste - zmierz i sprawdz a potem zakladaj tematy na forum ............
zalosne.........
http://eryk2kartman.posadzdrzewo.pl
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Tak jak eryk_kartman napisal, zadzwon i powiedz, ze chcesz dokupic przewoz sprzetu. To jest standardowa kwota dla danej linii i nie ma znaczenia, ze rezerwowales bilet 6 miesiecy temu. Pewnie zapytaja sie czy maja obciazyc karte, ktora uzyles przy rezerwacji czy tez chcesz zaplacic na lotnisku (tak normalnie, w kasie, jak przy placeniu za nadbagaz).

Samofruwem transportowalem rame + amor w wielkim kartonie. Wielkim, bo bylo tyle zabezpieczen, pianek, nawet karimate stara pocialem. Dlaczego? Widzialem w jakim stanie kumpel odebral rower z lotniska i wolalem dmuchac na zimne.
Aha, na sprzet sportowy tez byl limit i wcale nie jest on za duzy. Ok 20kg, wiec duzego skurczybyka nie przewieziesz bez doplaty.
Schodek
Kontakt:

Ja miałem karton a w nim rower w czzesciach i nie dopłacałem nic ale ziomki rowery w kartonach praktycnie całe mieli i poszło 200 dolarów. Lepiej sie zmiescic w wymiarach i miec w dupie dopłaty, no chyba ze wielkie nie sa. Wsadziłem wiekszosc ubran do roweru i dotarł w calaku, ale faktycznie kombinowałem jak to wszystko poukładac.

Powodzenia, fajnie jest zabrać ze sobą swoją maszyne..
klexuh
Kontakt:

Schodek pisze:Ja miałem karton a w nim rower w czzesciach i nie dopłacałem nic ale ziomki rowery w kartonach praktycnie całe mieli i poszło 200 dolarów. Lepiej sie zmiescic w wymiarach i miec w dupie dopłaty, no chyba ze wielkie nie sa. Wsadziłem wiekszosc ubran do roweru i dotarł w calaku, ale faktycznie kombinowałem jak to wszystko poukładac.
Tzn? Zdales bagaz w postaci kartonu zamiast walizki? Nie bylo zadnych problemow?
Schodek
Kontakt:

klexuh tak ;) masz prawo miec 2 sztuki bagazu, miałem jedną walizkę i karton plus podręczny. jeśli chcesz mozesz 2 kartony miec....byle wymiary 80/60/20 były/
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

Schodek mowisz o locie trans-atlantyckim? czy w UE?

Nie wiem jak jest z lotami "wewnatrz-kontynentalnymi" - ale na transatlantyckich trasach moge miec 2x 23kg (klasa ekonomiczna) - tak jak mowi Schodek - i tym sposobem zawsze mam pake z rowerem (normalne, duze pudlo spelniajace normy gabarytowe PLL LOT) i walize - i plecaczek z kanapka;-)
W Europie chyba (nie jestem pewien - google.pl prawde Ci powie) jest 20kg/szt.
Wiec rama w pake, zawin w ciuchy i po problemie...

Tom@s 32kg o ile sie nie myle dotyczy tylko Bussines class na lotach trans-atlantyckich. Co nie zmienia faktu, ze sa ludzie ktorzy chetnie za ta klase placa - ale ja za np.8h lotu nie doplacilbym nigdy ponad 1500$ (w sezonie) :P

Jako ciekawostke i podpowiedz jak nie dostac cla (na lotach miedzykontynentalnych) - w pelni legalnie;
Wykupujemy lot z przesiadka (wewnatrz-krajowa) - ktory co ciekawe jest tanszy niz bezposredni. Np; New York --> warszawa --> Krakow. Tym sposobem nasz bagaz przepakwoany z rejsu trans-atlantyckiego, trafia na rejs krajowy (Waw-->Krk) - gdzie procedury celne juz nie obowiazuja.
Dotyczy to wiekszosci linii, ktore oferuja polaczenia wew. danego kraju (mowimy tu o Polsce).
Ale! Nie znam prawa i panujacych w UE zasad - sytuacja nie sprawdza sie na lotach trans-atlantyckich do kraju w UE (i z przesiadka w UE). Np. New York --> Frankfurt --> Warszawa/Krakow. Znajomemu przywalili clo na osprzet fotograficzny (troche tego bylo) ale spelnialo normy bagazu. Dowiedzial sie na cle, ze dotyczy to wszystkiego typu towaru wwozonego do UE. Taki OT;)

ad. tego co wspomniano wyzej odnosnie doplat za pudlo;
2 lata temu linie Delta Airlines kazali doplacic sobie 200 albo 300$ za przewoz paki - rozwiazanie bylo proste. Wystarczy przez www zglosic bagaz do odprawy - w UE z tego co wiem odprawa bagazu przez www egzystuje bez wiekszych problemow. Wtedy po prostu dowozisz pake np 2 dni przed odlotem do pkt. odbioru bagazu - i o nic cie nie pytaja - paka leci do magazynu, pozniej do samolotu;)

Ale wlasnie przez takie "kombinowanie" wole latac LOT'em, bo o nic sie nie czepiaja, nic nie trzeba doplacac... aczkolwiek stewardessy maja najbrzydsze w europie i wrazenia z lotu masz tylko podczas awarii...
Schodek
Kontakt:

yasiuuu, 1 walizka 23kg + karton 32kg = dopłata w normalnej klasie... żadne biznesy itp
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

Schodek hm, mowisz "czysto teoretycznie" - czy tyle faktycznie Ci wyszedl karton z rowerem (32kg)?

Ja zawsze miescilem sie w wymiarach i wadze roweru (a przewiozlem juz kilka roznych rowerow). Duperele typu kiera, przerzutka, heble do walizy - mowie tu tylko o przywozeniu roweru z za oceanu. Nie wywozeniu z polski "na wczasy" i powrotu (bez dodatkowego ekwipunku typu zbroja, kask, etc).
www.feel-free.pl
Tom@s
Kontakt:

Post autor: Tom@s »

yasiuuu, takie są ogólne zasady przewozów na lotach interkontynentalnych... bierzesz 2x23kg + podręczny i nie dopłacasz nic lub 1x23kg + karton 32kg + podręczny + dopłata (wysokość dopłaty zależy od konkretnej linii lotniczej)

teraz na przykład kaski wieźliśmy jako dodatkowy bagaż podręczny, bo możesz coś mieć przy sobie dodatkowo (typu: laptop, kamera, aparat itp.)

ps. poprzedni post też ja pisałem, ale z konta Schodka :roll:

ps2. pzdr z Kanady xDD
43RIDE magazyn rowerowy
ODPOWIEDZ