Prawe ramie korby na Howitzer (lub oba) - ma ktoś z Krakowa?

pooh666
Kontakt:

Prawe ramie korby na Howitzer (lub oba) - ma ktoś z Krakowa?

Post autor: pooh666 »

Witam...
A więc prosto z mostu - po ostatnim mało ciekawym lądowaniu, pojawiły się niemiłe trzaski w okolicach pakietu/mechanizmu korbowego... Po dzisiejszym maratonie po serwisach każdy miał swoją teorię na ten temat, więc nie zastanawiając się za długo sam wziąłem narzędzia w łape i zabrałem się za diagnozowanie usterki... Z braku klucza do supportu (howitzer XR), założyłem że jest on sprawny,zostawiłem go w spokoju i rozkręciłem cały mechanizm korbowy - włącznie z blatami i pedałami, wszystko przesmarowałem smarem teflonowym i poskładałem do kupy... Okazało się, że trzaski pod wpływem smaru ustały, ale pozostał luz z którego się brały. Luz jest odczuwalny, gdy mocno zapieram się na obu pedałach w pozycji poziomej - to samo po obróceniu korby o 180 stopni, jest on już dość spory i nie chciałbym jajek na siodełku gdy korba rozpadnie mi się pod stopami... Przypuszczam, że wyrobił się wpust w prawym ramieniu stąd luz (zresztą wpust po wyczyszczeniu wyglądał podejrzanie), a może również być tak, że obrobiony jest gwint howitzer na supporcie... Stąd moja prośba - jeśli ktoś posiada jakieś luźne ramiona na Howitzerze proszę o kontakt. Chciałbym sprawdzić czy muszę wymienić tylko korbę, czy również support... Nie chcę wpędzić się w dodatkowe koszta, bo jeśli oba elementy mam wyrobione kupiłbym już jakiś lepszy komplet na normalnym isis'ie...

Z góry dziękuje za pomoc życzliwym i czekam na opinie - co Wy o tym sądzicie? pzdr

Ps. gg: 6582645
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

pooh666 pisze:kupiłbym już jakiś lepszy komplet na normalnym isis'ie
Lepiej nie bo wtedy wewnętrzne łożyska będą siadały w suporcie :P Poza tym Howitzer pod względem luzów jest raczej mocniejszy od zwykłego isis, oczywiście jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi.
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

pooh666 użyj szukajki był już taki temat.
Wyrobiony ISIS pozostaje patent z puszką.
pooh666
Kontakt:

Tak, tak czytałem o tym... Nie jest dla mnie problemem kupienie nowej korby (zabawa z puszką to zawsze półśrodek) - problem w tym, że nie wiem czy to ramie czy oś supportu... Kupie nową korbę, a okaże się że pakiet też wyjechany - wolałbym stestować... Najwyżej kupię komplet najbardziej mi odpowiadający, ale nie będzie mi leżeć w szafie nowe ramie na Howitzerze ;) pzdr, dzięki za zainteresowanie tematem...
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

ja bym zrobił patent z puszką. Jeśli zrobisz wszystko jak trzeba to nie będzie mowy o żadnym luzie (mówie tu o wielowypuście, bo na kwadrat to już nic do końca nie pomoże...)
pooh666
Kontakt:

Właśnie mam puszkę w ręku i jutro cały dzień wolny, więc pewnie spróbuje :]
Tolek
Kontakt:

Post autor: Tolek »

Ja mam korby Hussefelt Howitzer, których nie używam, bo w lewym ramieniu jest wyjechany gwint na pedał.
www.happynegro.ownlog.com
www.tolek.pinkbike.com
diablos993
Kontakt:

Post autor: diablos993 »

Zostawcie wielowypust w spokoju. Ja stawiam na inserty/tulejki od pedałów! One się często luzują/strzelają... Sprawdź przy wkręcaniu/wykręcaniu pedała czy się nie ruszają. Pomacaj, popatrz.. Ja stawiam na nie..
[url]http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6456721[/url]
pooh666
Kontakt:

Inserty sprawdzone, pedały wkręcone na smarze FL - wszystko z nimi ok... Wpusty ramion muszą być felerne, jedno już posadzone z podkładkami z puszeczki, jeszcze drugie i zdam relację... ;)
A tak na marginesie jaki zestaw support/korba proponujecie dla dużego (90 kg) chłopca? :> Powiedzmy, że do FR jakiś mocny, lubię czasem łupnąć na płaskie, a że rama HT więc pod nogami lubi czasem coś strzelić...
diablos993
Kontakt:

Post autor: diablos993 »

Zależnie od kasy. Race Face.
[url]http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6456721[/url]
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

A jak taniej to jakaś stalowa, np. Primo Powerbite.
pooh666
Kontakt:

Zastanawiałem się właśnie nad czyms RF ale nie wiem sam... Tylko topowe modele jeśli już ? Czy coś z klasy średniej w cenie powiedzmy 400pln daje rade?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

te tańsze modele mają zastosowanie raczej w innych dyscyplinach... jak już to te "topowe" modele ;)
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Las3k_91 Ldz pisze:stalowa, np. Primo Powerbite
To teraz mnie chłopie zniszczyłeś ;D Primo to obecnie jedna z niewielu korb BMXowych wykonanych z alu. No i nie bardzo pod fr się podpasowuje bo nie każdy lubi w fr z singlem śmigać :)
ODPOWIEDZ