Rama DH z duzym skokiem

Korean_Boy
Kontakt:

Rama DH z duzym skokiem

Post autor: Korean_Boy »

Witam

Jestem na etapie kupna ramki do roweru tylko do DH, moja aktualna rama jest na mnie za mala (v10 w rozmiarze S) i trzeba koniecznie to zmienic.

Poszukuje ramki o duzym skoku, minimum 230 mm. Wiem, ze zaraz pojawia sie glosy ze tyle w Polsce nie trzeba itd. Od razu wyjasniam: lubie miec duzo sagu i skoku bo taki mam styl jazdy. Nie jest to "jumpy style" tylko raczej oranie ziemi. Poza tym rama nie bedzie jezdzona tylko w naszym pieknym kraju.

Wymagania:
- ponad 230 skoku
- haki 12x150
- pakiet 83mm (mile widziany 73)
- mocowanie iscg 05 (99 % ram ma wiec to raczej nie jest problem)
- glowka najlepiej 1 1/8 (1.5 to tez nie jest wielki problem)

Waga nie jest az taka istotna, zadowole sie rama wazaca bez dampera ponizej 4 kg. Sam sporo waze co w polaczeniu z moja mierna technika stawia przed rama spore wymagania. Co do geometrii to nie potrzebuje super niskiego pakietu, glowka 64-65 stopni czyli taki standard. Preferuje raczej ramy stabilne niz skoczne i zwinne. Najlepiej cos z wirtualnym punktem obrotu, raczej odpada 1 zawias.

Jak na razie w gre wchodzi M6 i nowa V10. Moze jeszcze Lapierre nowe.

Czekam na propozycje

Budzet nie gra roli
Pozdrawiam
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Korean_Boy taki sam feeling osiągniesz w dobrze zaprojektowanym 200mm. To kwestia kształtu krzywych znacznie bardziej niz ilosci skoku. Chcesz mega miekka rame, która dobrze wybiera i tyle ;)

Rozwazałbym w tej kategorii Corsaira Crown i przede wszystkim Canfielda Jedi. Ma co prawda mniej skoku niz potrzebujesz ale 2.5'' wstecznego skoku sprawi, ze rower dosłownie zje wszystko czym w niego wycelujesz. Wagowo tez sie bardzo dobrze prezentuje bo ok. 4.5kg z damperem.
Ew. jak poczekasz troche to wychodzi superco nowe do dh. Co prawda jest to 1 zawias ale z wysokim pktem obrotu wiec tez powinien wszystko zjadac pieknie, a prowadzenie łańcucha ala to co w balfie zapewnic ci powinno dobre pedałowanie etc.
Opcja jest tez nicolai ion - 200-230mm skoku, 5 lat gwary ale 5.2kg z damperem. Podobno liniowy ale nie zgłebialem sie w to za bardzo.
Cos mi jeszcze przyjdzie do głowy to dam znac ale dzis mam senny dzien wiec wolniej mi sie mysli.

BTW. Nowe lapierre =200mm skoku.
Damian04
Kontakt:

Post autor: Damian04 »

Z tego co tu piszesz to wnioskuje ze najlepiej będzie Ci pasować santa v10 dużo skoku niesamowicie lepi sie do ziemi, zresztą sam wiesz bo masz... to kup teraz nową większy rozmiar i po problemie ;) Z innych ramek to moze karpiel disco volante zmienny skok 195 -245mm, 2stage elite 9 228mm skoku jak narazie nic innego nie przychodzi mi do głowy... ale obecnie jest juz coraz mniej firm które produkują ramki posiadające powyżej 230mm skoku... wiele firm z tak dużego skoku zrezygnowało na rzecz ram z 8" skokiem ;)
SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

brooklyn race link , appalache real , canfield formula 1 albo jedi , mongoose boot'r , cove shocker , corsair crown? Ciezko znalesc cokolwiek ,laczacego wszystkie wymienione przez ciebie cechy.Moze cos z oferty purgatory bikes ? karpiel apocalypse ? lahar mkv9 bankowo by ci spasowal : ) Trek session 10 , chyba tez .
troyo
Kontakt:

cortina dh8 extreme , jesli znajdziesz : )
Spaced
moderator
Kontakt:

troyo session 10, bmw, shocker, i apo nijak maja sie wagowo do ponizej 4kg z damperem ;) A bootr nie bedzie raczej mega miekki z takim zawieszeniem.
Damian04
Kontakt:

Post autor: Damian04 »

troyo ale my tu rozmawiamy o ramkach posiadających powyżej 230mm skoku. Jesli cena nie gra roli to domyślam sie ze to ma być nowa ramka. Także ciężko jest coś fajnego znaleźć ;)
SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
Blotolf
Kontakt:

Post autor: Blotolf »

Korean_Boy pisze:zadowole sie rama wazaca bez dampera ponizej 4 kg.
Także Spaced apo sie łapie :)
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

A da bomb projectile ? skok 254 lecz nie znam wagi. Młodszym odpowiedznikiem jest ramka bouncing betty.
Azonic Gravity skok też 254mm.
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
Spaced
moderator
Kontakt:

Panowie szalejecie.
Korean_Boy pisze:Jestem na etapie kupna ramki do roweru tylko do DH,
Apo, Projectile, BMW, Purgatory? Dh? To nie jest temat o dziwnych wynalazkach z duzym skokiem bez sensownego zastosowania dla 99.9% użytkowników tego forum.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Norco Team DH! :D
Ollo92
Kontakt:

Post autor: Ollo92 »

cortina dh8 jestem jej jedynym chyba w tym kraju posiadaczem tej ramki i az tyle skoku nie ma ;)
troyo
Kontakt:

Spacedno to mowie przeciez , ze nie da sie wszystkiego w 1 zmiescic .Idac tym tropem v10 odpada ze wzgl. na kat glowki np . Jedyna rama jaka mi przychodzi do glowy z tka duzym skokiem do dh to Foes , ktorego korean chyba mial .

Poza tym bmw wynalazek ?Sam wyskakujesz z superco , ktore jest taka sama konstrukcja co bmw , z reszta projektowane obie byly przez tego samego goscia .

wg mnie powinienes znalesc ramke ze skokiem 200-220 i wladowac tam bos'a , ktory lub siedziec gleboko w saga (pod 40-50%) tak jak ty .
troyo
Kontakt:

z reszta appalache ma 9.1" skoku i rekomendowany sag 40%

http://www.balfa.co.uk/catalog/product_ ... ucts_id=81

tu geo i info .
Spaced
moderator
Kontakt:

troyo taka sama konstrukcja? koło 2kg róznicy masy, geometria do racingu, nie na parking. Załozenia konstrukcyjne te same ale superco to rower nowoczesny, a nie antyczny wybryk natury.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Karpiel Disco Volante i tyle w temacie ;).
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Dobra v10 ma niby wysoko bb i kąt głowki. Dolicz 100mm sagu... Nie patrzcie na dane z kartki. Znajomi mają najnowsze v10 ,sam kupiłem ostatni rocznik vp free i wsadziłem damper 216 ( ładne geo się zrobiło jak na tą ramę ) ,vpp ma boską pracę którą znasz,nowa v10 jest trochę inna od starej ale zmiany zdecydowanie na plus. A poezja,praca tej ramy itd... wszystko bajka. To jest rama dla osób o specyficznych gustach,wiedzących czego się chce. Santa to jakość. Mam 2-gą ramę i jak na przyszły sezon nie kupie intense-a to na pewno zostanę przy sancie. Zresztą miałeś już chyba 2 ,v10-ki i wiesz jakie są.
Ride 4 Fun ! Biatch !
troyo
Kontakt:

Spaced pisze:troyo taka sama konstrukcja? koło 2kg róznicy masy, geometria do racingu, nie na parking. Załozenia konstrukcyjne te same ale superco to rower nowoczesny, a nie antyczny wybryk natury.

Taka sama kontrukcja , jesli tego nie widzisz to polecam udac sie do optyka .

Antyczny wybryk natury ? Proponuje zajrzec na strone bmw i sprawdzic geo racelinka i np sr8, katy glowki 65/66st . bb +1,5" zawiecha polykajaca wszystko , zadnego kopania . Nie wiem co ty sobie tam nawymyslales , ale przynajmniej sprawdz , zanim zaczniesz gadac glupoty . Waga tez nie jakies kosmiczne 10kg jak chyba ci sie wydaje . Racelink z avym na stalowej sprezynie wazy 5,8kg , odejmij z 1,5kg damper i masz rame w okolicach 4-4,5kg .
tooFATtoRIDE
Kontakt:

Post autor: tooFATtoRIDE »

Ja jeżdzę na Canfield Jedi i przyznam, że rama jest rewelacyjna. W Les Gets na tej dziurawej jak szwajcarski ser trasie wlaściwie nie czulem jak rama pracowala, ten dodatkowy wsteczny skok robi dobrą robotę w tłumieniu dosłownie wszystkiego (przynajmniej tego co ja jeźdzę).
Razem z amorem rama waży jakieś 4.5kg. W odróżnieniu od tych wszystkich ram zrobionych z pustych puszek po coca-coli ludzie z Canfield pomyśleli trochę i zaprojektowali ramę, którą można używać również do freeride-u więc nie ma obawy o wgniecienia czy inne takie.

Gorąco polecam. Mam nawet jedną na sprzedaż :D
ODPOWIEDZ