Rower dla początkującego do DH za max 3500zł

Maciek Bogusławski
Kontakt:

Rower dla początkującego do DH za max 3500zł

Post autor: Maciek Bogusławski »

Witam. Zakładam nowy temat, ponieważ w tych co przeczytałem, nie znalazłem nic ciekawego.
Jestem początkującym i potrzebuję rower full za max 3500zł.
Nie chcę już sztywniaka tylko z przednim amorem ponieważ mam już takiego.
Chciałbym mieć ramę na podobe DM FR 2004, chodzi mi tu o wygląd, bo nie lubie ram typu Lunetti itp. Rama musi być podobna to tej DM i najlepiej żebym mógł do niej wsadzić amor skok ze 200mm np. Boxxera z jakimś damperem nie musi byc dobry. Najlepiej żeby była czarna lub szara. Hamulce oczywiście hydrauliczne oba, z przodu tarczka 203 z tyłu ostatecznie 180.
Najlepiej na obręczach Double Track.
Przerzutka, jakaś lepsza.
Oczywiście w grę wchodzą przede wszystkim używki.
Proszę pomoc :)
wfl
Kontakt:

Post autor: wfl »

Maciek Bogusławski Witam również.

Nie widzę sensu tematu. Sam wiesz czego potrzebujesz. Masz ... dość dziwne wedlug mnie, ale wlasne,ścisłe kryteria, więc w czym Ci mamy pomóc ?
Allegro, Ebay, giełda i szukaj w tej cenie. Będziesz musiał wyszukiwać okazji, bo za 3,5 tysiąca trudno o zadbanego fulla.

Pozdrawiam.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Możesz próbować składać co nieco, z używek raczej dało by rade coś poskładać, ale super to nie będzie.
Ile ważysz, że chcesz duble tracki? Według mnie one nadają się tylko dla osób 100kg+. Ja osobście jak zaczynałem jeździć, ważąc 80kg i jeżdżąc bez jakichkolwiek umiejętności nie rozwaliłem s-type'a który miał kilka pęknięć po poprzednich właścicielach i właśnie takie obręcze bym polecał, tanie, lekkie, mocne.
Maciek Bogusławski
Kontakt:

Chciałbym pomocy w wyszukaniu ram, które pasują do mioch kryterii.
http://www.pilsen-ride.net/profil/3_2.jpg - co to jest za rama i czy nadaje się do DH? Wydaje mi się cienka ale może to nie znaczy że słaba.
Czy ktoś z Was może bedzie sprzedawał jakiegoś fulla który pasuje do mojego opisu?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Maciek Bogusławski stary krzywde sobie zrobic próbujesz. To czego wymagasz to przede wszystkim rower do wygladu, a czesci , które wymieniasz do dh nadaja sie gorzej niz hardtail z dobra geo.
Za 3500zl fulla w dobrym stanie ciezko zgarnac. Sa szanse ale mega stan nie bedzie. Szukaj Gianta fiath, dh team, starego big hita, iron horse yakuza kumicho.
Szczerze jak masz HT to pokatowałbym jeszcze na nim pół sezonu i dozbieral tysiaka bo wtedy latwiej o cos dobrego.

btw. na biku sie jezdzi,a nie wyglada. Skladajac rower do lansu ryzykujesz, ze zlozysz cos co bedzie cie mega irytowac i stwarzac duzo problemów. Swoja droga double track to przereklamowana obrecz. Ciezkie i wcale nie najmocniejsze.
Maciek Bogusławski
Kontakt:

Rowerem chce jezdzić bezpiecznie i z tego względu myślałem że duble tracki się lepiej spiszą ale jestem początkujący wię mało wiem na ten temat.
Chciałbym mieć ramkę taką jak podałem, ponieważ drażnią mnie ramy typu Lunetti :wink:
Aha, ważę 65kg
http://www.pilsen-ride.net/profil/3_2.jpg - jak nazywa się ta ramka i czy nadaje się do DH?
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Moim zdaniem, obręcze doube track, są dobre, kolega nie uwzględnił ze zawsze, ,można
niedolota zaliczyć, a łatow się zrazić do tego sportu, jeśli kupujesz sptzręt za ileś tam kasy, i wymakasz od niego więcej, ale s type to też dobry pomysł, przynajmniej nie będziesz mieć problemu z zakładaniem opon
Spaced
moderator
Kontakt:

Mervis ale one nie sa tak wytrzymałe jak niesie wiesc wbrew pozorom. Do tego jak sie zaczyna to sie nie lata takich rzeczy zeby koła zabic.

Maciek Bogusławski przegladasz ramki po wygladzie? Lunetti nikt ci nie poleca bo to tez antyczna konstrukcja. Nie wiem w ogole czemu rozwazasz ramki, które do dh nadaja sie mniej niz HT z dobrą geometria.
Swoja droga bedziesz wypadac w góry czy tylko w Warszawie jezdzic? Jak tylko warszawa to nic wiekszego bym nie brał. Dobrze złozony HT czy rama ala akita i jest 10x tyle zabawy co na fullu do dh, którego na pagórkach w miescie nie zdarzysz nawet rozpędzic.
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Poza tym przewijały się po drodze Boxxery - w tym budżecie?

Full czy sztywniak - zależy kto co lubi, ja bym nie chciał HT, nawet na Warszawę i okolice.Jasne, HT by wystaczył, ale na HT za bardzo trzeba się starać.

Jest pytanie czy części mają być nowe czy mogą być używki.

Wstępna propozycja, zakładająca, że jednak rower ma pojeździć w trudniejszym terenie:

Prodigy Freedom z damperem - 1500 minimum.
RST Storm - 700
Dartmoor Crusher, piasty Novatec i jakieś dobre szprychy - 400 lub nawet trochę więcej
Opony - kwestia gustu, 150-200
Kiera/mostek - np Hussefelt - minimum 100
napęd - 500
Hamulce BB5 - około 350 z klamkami.
Reszta - 200.

I tak jest to fun-bike złożony najmniejszym kosztem przy założeniu że rower nie ma się rozpaść na pierwszej większej hopie i już jest budżet przekroczony i to wcale nie malo. Wchodząc w używki można pomyśleć o jakimś Big Hicie, ale generalnie nie spodziewaj się, ze styknie Ci na Boxxera. Jeśli chcesz kupić lepsze części to faktycznie rozważ sztywniaka, taka rama będzie kosztowała połowę mniej niż używany przyzwoity full z damperem. Jeszcze bardziej ewentualnie, jeśli koniecznie musi być full możesz kupić Signa, wbrew temu co ludzie piszą pracuje bardzo przyjemnie, nie daje efektu "kanapy" ale wraz ze skokiem nawet trochę mięknie i z dużymi nierównościami radzi sobie bardzo fajnie. Trzeba tylko wiedzieć co zrobić z damperem, poeksperymentowliśmy niedawno z damperem Vanilla R w rowerze znajomego i nawet przestało dobijać. Zmniejszyliśmy objętość komory wyrownawczej, podstawowy błąd jaki ludzie robią to pakują tam twarde sprężyny, a to powoduje, że rower usztywnia się permanenetnie i potem płaczą, że zawieszenie nie jest czułe. Jedyny prawdziwy kłopot z Krossem to idiotyczne kąty, trzeba dać jak największy widelec (jakieś możliwie wysokie 66) i koło 24" do tyłu, nie kademu to pasuje, ale za taką kasę to zawsze coś za coś, albo lepszy widelec albo lepsza rama. Można ewentualnie kupić całego Krossa na Allegro, chodzą z reguły poniżej 2 koła z dobrymi widelcami. Często poskładane są bez sensu, ale zostanie Ci spory budżet, żeby pozmieniać nieciekawe części.
iceman
Kontakt:

Post autor: iceman »

rama:

http://www.allegro.pl/item707860610_spe ... ml#gallery

amor (tańszy na początek, za rok wymienisz):

http://www.allegro.pl/item716449712_amo ... ml#gallery

hamulce: hayes 9 (używki znajdziesz poniżej 300zł)
przerzutki: Shimano LX (nowe ok. 150zł)
double track 2x - 180zł
opony - 150zł
korba, napinacz, szprychy, łańcuch, kaseta, kiera, mostek, siodelko, sztyca, manetki - wydaje mi się że albo trafisz na okazję i kupisz złożony rowerek albo powinienes nieco jeszcze oszczędzić, szczególnie jeśli chcesz full'a.

A może weźmiesz sztywniaka, 888 kupisz za 1500zł w niezłym stanie, a reszte spokojnie złożysz do kwoty 3,5tys? Ja zacząłbym od sztywniaka i dobrego amora z całym osprzętem.
Pozdro!
"Words of wisdom - Full Face helmet"
Maciek Bogusławski
Kontakt:

Pojawił się boxxer ponieważ jeśli bym kupił gotowy rower, to zakładam że po jakimś czasie wymienia amor na jakiegoś o większym skoku typu boxxer czy 888.
Nie chcę juz HT, chciałbym mieć w pełni amortyzowany rower.Moje rajdy nie będą się kończyć na Warszawie, Czesem wyjade w góry, na początku wakacji na jakieś kolonie DH a pokoloniach prywatnie będe też jezdził w górach

http://www.pilsen-ride.net/profil/3_2.jpg - jak nazywa się ta ramka i czy nadaje się do DH :?: :?: :?:

Mam już sztywniaka, więc chce mieć już coś na przyszłóść, a że nie wiem czy za jakiś czas będę miał kase na fulla, to wolę teraz sprzedać różne rzeczy i uzbierać hajs na niego.

PS. Proszę zerknąć na ten link
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

iceman Sorki, ale ten zestaw który zaproponowałeś jest z dupy. Właściciel bh na pewno nie sprzeda za mniej niż 2.5tyś. 850zł dać za duro to trzeba być chyba jakimś niespełna rozumu. Już lepiej kupić tańszego i świetnie pracującego storma. Hujesy to chyba najbardziej znienawidzone hamulce na świecie, mi nówka wytrzymała 2 miesiące jazdy rekreacyjnej. O duble trackach już było pisane wcześniej (B.Z. - crussher to to samo gówno, mam go z przodu - 5 wgnieceń i pęka na łączeniu ;) )
Maciek Bogusławski
Kontakt:

http://allegro.pl/item718241818_dh_fr_n ... kazja.html
Jest on warty swojej ceny? Czy znajdę coś lepszego za 3500zł?
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Maciek Bogusławski rama o ktora pytasz to chyba romet.kosztuje ciut wiecej niz chcesz wydac na caly rower.
kup sobie signa i reszte wydaj na szpachle i malowanie..
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Maciek Bogusławski
Kontakt:

http://www.pilsen-ride.net/profil/3_2.jpg - ta rama jest rometa? Nigdy bym się nie spodziweał że ktoś odważy się kupić tej firmy ramke do DH.

http://allegro.pl/item718241818_dh_fr_n ... kazja.html
a Co powiesz o tym zestawie?
Spaced
moderator
Kontakt:

Maciek Bogusławski to co znalazles na pewno wytrzyma dh/fr ale koła 24'' nadaja sie do dh równie dobrze jak ogórki do sexu. Pocieszajacy jest dobry stan bike (przynajmniej na zdjeciach) i pare sensownych czesci, nawet jesli build jest troche nierozsądny. Pytanie tylko czy to na prawde za tą kase pójdzie.

A co do rometa to liczy sie produkt, nie marka. Nie oceniaj ram po tym jaki to ma znaczek i czy ladnie wyglada bo przy takich kryteriach kupisz gówno i tylko wyrzuty sumienia bedziesz mieć.
Maciek Bogusławski
Kontakt:

Piotrex jeśli decydowałbym się na tego Rometa to oczywiście używkę. Pomożesz mi znaleźć tą ramę Rometowską ta co jest na tym zdjęciu?
Ona chyba już nie jest produkowana :roll:
iceman
Kontakt:

Post autor: iceman »

GgG masz rację, że zestaw nie jest zbyt wysokiej klasy ale złożyć full'a za taką kasę jest niezwykle trudno. 3,5 można wydać jedynie na ramę + amora, a co z resztą? BH można kupić poniżej 2,3tys., przynajmniej u nas w Krk natknąłem się na takie oferty. Poszukaj w sklepach, gdzie sprzedają używki.
Hayes'y nie są złe w stosunku do kasy jaką za nie płacisz, chociaż klamki lubią się posypać. Ja używam już 5 sezon i za wyjątkiem wymiany płynu i klocków nie miałem z nimi problemu.

pozdro
"Words of wisdom - Full Face helmet"
nooz
Kontakt:

Post autor: nooz »

Maciek Bogusławski to rama na rok 2009, bo na ten właśnie rok romet wydał pierwsze egzemplarze "wznowionej" produkcji rowerów
ODPOWIEDZ