Snowboard
czy ja wiem, też jeździłem parę lat na nartach ale jednak do deski zawsze mnie ciągnęło, aż pewnego zeszłorocznego jesiennego wieczoru stwierdziłem ze przesiadam się na snowboard. Teraz tego nie żałuje! więc spróbuj. Jednak jeżeli nic a nic nie jeździłeś to ja bym raczej polecił ci wypożyczenie deski na kilka wypadów. Zobaczysz czy to jest to. Czy ci się to naprawdę podoba;) Różne są opinie:D
A co do sprzętu. Kup sobie dobre buty i wiązania nowe. A blat bym polecił jakąś używkę. Szkoda nowego zakatować jak się uczy:D Różne dziwne rzeczy mogą się przytrafić. Jeden sezon na dobrej używce spokojnie przejeździsz. A jak już nauczysz się dobrze śmigać. To wtedy nóweczka blacik.
A co do sprzętu. Kup sobie dobre buty i wiązania nowe. A blat bym polecił jakąś używkę. Szkoda nowego zakatować jak się uczy:D Różne dziwne rzeczy mogą się przytrafić. Jeden sezon na dobrej używce spokojnie przejeździsz. A jak już nauczysz się dobrze śmigać. To wtedy nóweczka blacik.
-
- Kontakt:
Ku**a miałeś budżet 800 na cały marketowy set snowboardowy było cool, i jarałeś się nim.
Teraz martwisz się czy da radę za 3000 narty kupić...? DA!
Kup sobie używany sprawdzony zestaw od kogoś (przed zimą bedzie sprzętu dużo) i spokojnie w tej kasie się zmieścisz, a później już tylko wypatruj śniegu!
Poszukaj inforacji o sprzęcie: rodzaju, zastososwania, producetów itd.
Przestań marudzić bo z takim podejściem nie zaczniesz nigdy jeździć.
Teraz martwisz się czy da radę za 3000 narty kupić...? DA!
Kup sobie używany sprawdzony zestaw od kogoś (przed zimą bedzie sprzętu dużo) i spokojnie w tej kasie się zmieścisz, a później już tylko wypatruj śniegu!
Poszukaj inforacji o sprzęcie: rodzaju, zastososwania, producetów itd.
Przestań marudzić bo z takim podejściem nie zaczniesz nigdy jeździć.
Ride free or die tryin...
stary, jeszcze niedawno chciales snowboard... teraz juz narty... zdecyduj sie chlopie.
sam smigalem jeszcze 2 sezony temu na calym secie butrona i bylo git. niestety moja wielka glupota pozwolila mi zniszczyc slizg zjezdzając z trasy. w tym roku inwestuje w lib techa model skate banana. i na Twoim miejscu bym celowal w te firmy... jesli masz miec w zime 3000zl to spokojnie powinienes wybrac cos sensownego dla siebie.
wlasnie, tak na offtopie gdzie w polsce mozna lib techa sprzet dostac bo w sklepach w ktorych ja bywalem nie widzialem ich desek.??
sam smigalem jeszcze 2 sezony temu na calym secie butrona i bylo git. niestety moja wielka glupota pozwolila mi zniszczyc slizg zjezdzając z trasy. w tym roku inwestuje w lib techa model skate banana. i na Twoim miejscu bym celowal w te firmy... jesli masz miec w zime 3000zl to spokojnie powinienes wybrac cos sensownego dla siebie.
wlasnie, tak na offtopie gdzie w polsce mozna lib techa sprzet dostac bo w sklepach w ktorych ja bywalem nie widzialem ich desek.??
1. Deski kupuj dobrych firm. Przy takiej wadze i takim wzroscie pewnie nie masz duzej nogi wiec problemow z deska nie bedzie. Odpusc sobie jakies noname'y. Lepiej kupic cos firmowego a uzywanego.
2. Najlepiej zainwestowac w dobre buty gdyz jest to wg mnie najwaziejsza rzecz na stoku. Co z tego ze bedziesz mial super deske i wiazania jesli buty beda niewygodne lub mokre.
3. Jesli jezdzisz na nartach to faktycznie kup sobie TwinTipy, nawet uzywane po jakis testach w Alpach czy cos.
4. Tak czy siak posiadajac taka gotowke inwestowalbym w markowy, uzywany sprzet
2. Najlepiej zainwestowac w dobre buty gdyz jest to wg mnie najwaziejsza rzecz na stoku. Co z tego ze bedziesz mial super deske i wiazania jesli buty beda niewygodne lub mokre.
3. Jesli jezdzisz na nartach to faktycznie kup sobie TwinTipy, nawet uzywane po jakis testach w Alpach czy cos.
4. Tak czy siak posiadajac taka gotowke inwestowalbym w markowy, uzywany sprzet
n0 ridE n0 fUN
jesteś nie zdecydowany, a taka przesiada wymaga uporu i to nie małego;) jeśli masz budżet ok 3 tys. to masz duży wybór. Powiem Ci ze ja wydałem ok 800 pln. za dobre nowe buty i wiązania a blat kupiłem jaki był:) przynajmniej mi szkoda go nie było jak nie udało mi się większych kamieni wyminąć. Teraz sobie kupie dobry blat i będzie git. Przemyśl i zastanów się czego chcesz.
3,143k4r2 dobrze ci napisał. szczególnie drugi punkt.
3,143k4r2 dobrze ci napisał. szczególnie drugi punkt.
Co do butów to podstawa. Warto pochodzic po sklepach, poprzymierzac i poczytac zeby potem nie ciepiec. Jezdzilem troche w dobrych ale rozklepanych butach i przesiadka na nowe duzo dala. Miedzy wiazaniami cenowo róznice sa w wadze sztywnosci + gadzety typu capstrap (choc dziala) ale w butach róznice miedzy tanimi, a drogimi sa dosc duze wiec warto tutaj moim zdaniem wieksza forse wpakowac.
Skoro nie smigałeś na desce to wiadomo będziesz się uczył, to ja na wlasnym doświadczeniu mogę ci zaproponować inne rozwiązanie. Buty już jakieś lepsze ale nie budżetówke kupujesz teraz. A jeśli chodzi o dechę to ja bym znalazł jakąś pożądną wypożyczalnię. Bo ucząc się może okazać się że wolisz np inną długość lub twardość niż kupisz. Ja np podczas nauki jeździłem w ciągu 2 tyg na 5 deskach. Zacząłem od dość krótkiej i miękkiej, łatwo nauka jazdy szła
a ostatecznie okazało się że bardziej bawi mnie prędkośc więc skończyłem na dość sztywnej i dłuższej desce o 10cm od tej na której się uczyłem. A nawet pozornie niewielkie różnice np w szerokości dechy poptrafią zepsóć radość z jazdy. Jeżeli zdecydowałbyś się na moje rozwiązanie to podstawa znaleźć dobrą wypożyczalnie z pożądnym sprzętem (tak zdarzają się takie)
A jak już pojeździsz to będziesz wiedział mniej wiecej co ci odpowiada i czego szukać.

A jak już pojeździsz to będziesz wiedział mniej wiecej co ci odpowiada i czego szukać.
czekaj na sezon będzie wysyp sprzętu na allegro i na prawdę dobreokazje. Ja np. kupiłem buty burtona za 150 zł NOWE które normalnie kosztowaly 850, szukałem 2 tyg ale trafilem. Tak samo wiązania i decha. DO tego czasu może sie zastanowisz czego naprawde chcesz.
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
bikerman...i Tu się z tobą nie zgodzę.....sam pracuje w sklepie rowerowo snowboardowym, i wiem że sprzęt w tym sezonie będzie droższy niż zeszłej zimy, a to za sprawą zamówień które sklepy składają w okolicach marca, a jak wiadomo Euro tanie nie było, a za towar płaci się z góry....więc sklep nie będący instytucją charytatywną, będzie wystawiał zeszłoroczny sprzęt po cenie delikatnie niższej niż w sezonie 2008-09....więc wybór będzie się sprowadzał albo do kupna zeszłorocznego,ale niewiele tańszego lub czegoś nowego po chorej cenie
moge dac przykład popularnych butów Burtona, model Ruler który kosztował w sezonie 2008-09 całe 769 PLN, a w tym sezonie będzie kosztował przeszło 1000 PLn...przy prawie niezmienionej technologii i wyglądzie.
Z doświadczenia ridera i sprzedawcy, radzę dozbierać trochę do lepszych butów gdyż pięta jest kierownicą i jej trzymanie jest ważne jak i komfort całej stopy, i w sumie to buty masz parę godzin na nogach.
Z deskę poszukaj czegoś z Rossignola jak Sułtan,Scope , Salomona Ace, Burton Deuce...są to stosunkowo niedrogie deski ale porządnie wykonane, i na naukę jak i późniejsze wygłupy starczą
Wiązania to Rossignol HC 1000, Bent metal jakiś, Burton freestyle z Capstrap
Za caly zestaw na przecenach powinieneś dać kolo 1600-1800, ale starcza Ci na parę lat
moge dac przykład popularnych butów Burtona, model Ruler który kosztował w sezonie 2008-09 całe 769 PLN, a w tym sezonie będzie kosztował przeszło 1000 PLn...przy prawie niezmienionej technologii i wyglądzie.
Z doświadczenia ridera i sprzedawcy, radzę dozbierać trochę do lepszych butów gdyż pięta jest kierownicą i jej trzymanie jest ważne jak i komfort całej stopy, i w sumie to buty masz parę godzin na nogach.
Z deskę poszukaj czegoś z Rossignola jak Sułtan,Scope , Salomona Ace, Burton Deuce...są to stosunkowo niedrogie deski ale porządnie wykonane, i na naukę jak i późniejsze wygłupy starczą
Wiązania to Rossignol HC 1000, Bent metal jakiś, Burton freestyle z Capstrap
Za caly zestaw na przecenach powinieneś dać kolo 1600-1800, ale starcza Ci na parę lat
bikerman czemu maja byc okazje na poczatku sezonu? Okazje sa po sezonie jak w swiecie mtb. Inna sprawa, ze chłop chce jezdzic, a nie czekac.
spectomo to sie ciesze, ze moje iony kupilem w tamtym sezonie bo przy takim wzroscie cen niemiałbym szans na buty jakich szukalem.
BTW. Bentmetal dalej produkuje?
A z desek to dalej szukałbym ubiegłorocznych modeli pozostałych w sklepach. Nawet na poczatku zimy czasem sa. Pamietam jak kiedys kupilem carbon hyper beama gnu za lekko ponad 1k zl, a znajoma wlasnie Mickey Leblancka Ride za 1200zl wziełą. Zawsze w necie warto dechy poszukac albo w duzych sklepach gdzie czasem wyzsze modele zostaja.
spectomo to sie ciesze, ze moje iony kupilem w tamtym sezonie bo przy takim wzroscie cen niemiałbym szans na buty jakich szukalem.
BTW. Bentmetal dalej produkuje?
A z desek to dalej szukałbym ubiegłorocznych modeli pozostałych w sklepach. Nawet na poczatku zimy czasem sa. Pamietam jak kiedys kupilem carbon hyper beama gnu za lekko ponad 1k zl, a znajoma wlasnie Mickey Leblancka Ride za 1200zl wziełą. Zawsze w necie warto dechy poszukac albo w duzych sklepach gdzie czasem wyzsze modele zostaja.
Spaced
zarówno przed jak i po sezonie są okazje o czym świadczy zakupiony przeze mnie sprzęt a zawsze kupowalem go PRZED sezonem - kwestia cierpliwosci a zawsze sie cos znajdzie.
bikerman czemu maja byc okazje na poczatku sezonu? Okazje sa po sezonie jak w swiecie mtb. Inna sprawa, ze chłop chce jezdzic, a nie czekac.
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
Spaced..jasne, nadal Bentmetal produkuje industrialne wiązania(wystające śruby tnące spodnie)....bo Bent do Lib-Tech'a należy przecie....a ofertę na bnetmetal.com można oblukać. W Polsce ucichło o tej marce, bo dawny dystrybutor" PM SPort" z warszawy wycofał się z tej marki....a teraz to nie wiem czy ktoś tym handluje.
Nie zmienia to faktu że i tak wolałbym Burki Freestyle w sumie w niższej kasie i lepszym wykonaniu niż nawet Missionary czy Bizkity Benta.
Nie zmienia to faktu że i tak wolałbym Burki Freestyle w sumie w niższej kasie i lepszym wykonaniu niż nawet Missionary czy Bizkity Benta.
-
- Kontakt:
Spaced
Powiem Ci ze ja tak samo zrobilem
kupilem dwie deski po sezonie. Normalnie cena jedenj wynosila 2,3K a ja dalem tysiaka mniej za kazda:) Tak ze w cenie jednej mam dwie zajebiste deski
( biurton jeremy jones, i dla dziewczyny burton feelgood )
Warto szukac przecen, zdarzaja sie czasem fajne kąski
Powiem Ci ze ja tak samo zrobilem

Warto szukac przecen, zdarzaja sie czasem fajne kąski