Bunny hop - problem

yoshi95
Kontakt:

Bunny hop - problem

Post autor: yoshi95 »

nie iwem czy w dobrym dziale pisze i na odpowiednim forum. ale problem jets taki:
przenosze ciezar ciala na tyl rowru tak jak gdyby daje tylek za siodelko potem podnosze kolo przednie i dociagam biodra do kierownicy. i co dalej?? jak sie wybic? czy mozecie okreslic dokladnie krok po kroku ruchu ciala??

sorry ze o takkie gluupoty sie pytam bo to przeciez forum dh a nie street ale prosze o odp.
Wojtekrk
Kontakt:

Post autor: Wojtekrk »

Ja robie tak:
Podciagam kierownice w gor
-prostuje nogi
-wypycham kierownice w przod
ustawiam pedala pod katem
-pociagam nogi do gory
Z tymi pedalami chodzi o to zeby zamiast poziomo, miec je pod katem ok. 30 stopni( zamiast tak --- tak / )Technika chyba dobra, bo na big hicie robie bunnego ok. 60-70cm.
Kramon
Kontakt:

Post autor: Kramon »

Sam sie uczy bannego ale powiem ci tak no więc zacznij odtego że trzeba podnieść tylnie koło robisz to pociągając tak jakby butami za pedały jak masz but w takiej pozycji - to musisz go przekręcić o tak / i jakby pociągnąć do góry te koło i mocno pochylić sie do przodu oczywiście wcześniej uginasz sie wrower i dogóry... apotem spróboj to skleić
yoshi95
Kontakt:

chodzi o to ze ja umiem bannego tak minimalnie ale raz wychodzi raz nie a jak juz wyjdaie to max 8 cm cos takiego
pietus
Kontakt:

Post autor: pietus »

Bo pewnie robisz dwoma kołami jednocześnie. Spróbuj najpierw przód potem tył.
Kramon
Kontakt:

to katuj chłopie napoczątku też tak miałem 2 tygodnie takiego ciągłego katowania i wkońcu ci sie uda ;] tak z ciekawości jaki masz rower ;]?
yoshi95
Kontakt:

yyy ale znasz sie troche na czesciach czy tez poczatkujacy??

nierobie dwoma kolami naraz tylkorobie tak jak opisalem najpier ciezar ciala do tylu potem przednie podnosze potem prostuje nogi i proboje tylnie podnosic

z tych wiekszysz czesci to
rama Romet Pelican
hamulce Avid Juicy 5
amor RS Pike 454
przednia piasta hope proII
przezutka sram x-7
noi tyle z tycxh ciekawych rzeczy. rowerek za okolo 4 kafle xD
Wujek_Ray
Kontakt:

Post autor: Wujek_Ray »

No to całkiem fajny sprzęcik, ba co do buunego to on przyjdzie Ci sam.Normalnie próbuj ale dopiero po jakimś czasie on przyjdzie sam. Ja miałem tak samo a teraz na pół metra robię a czasem więcej
yoshi95
Kontakt:

a wy jaki sprzecik macie?
Wujek_Ray
Kontakt:

Podłącze się do tematu.Chociarz nie jeżdzdzę w streecie zabardzo ale mam takie jedno pytanie co do jednego triku którego nie umiem zrobić, i nie wiem nawet jak zacząć. Chodzi mi o trik Bunny Hop barspin. Niby takie proste ale nie umiem, z góry mówię że z samym barspinem i z samym bunny hopem, nie mam najmniejszych kłopotów
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

yoshi95 Edytuj posty bo już mi podpadasz któryś raz z kolei.
Co do bunnego to już porady dostałeś. A najlepsza motywacja, żeby robić wyższego to znajdywanie coraz to wyższych krawężników i murków. I wtedy albo się nauczysz albo będziesz bulił za dętki i obręcze.

Wujek_Ray BHB to nie jest wcale łatwy trick. Ja bym go nazwał wręcz trudnym. A cała ta trudność leży chyba w ludzkiej psychice. Bunnego umiesz, basrpina też więc teraz wystarczy wyskoczyć dość wysoko i tu was zaskoczę ;D Zakręcić kierownicą ;D Ja na początku obkręcałem kierownice i puszczałem rękę dopiero przy końcu i gasiłem obrót na glebie. Warto też nogami sobie rower lekko przytrzymać bo dość często przy nauce wyrzucamy rower w przód. Fajnie to tłumaczy Nigel Sylvester na Youtubie czy Lenosky w Trictionary.
pooglądaj sobie parę filmików i idź katuj. No i załóż ochraniacze na golenie jak masz bo czasem potrafi zaboleć :)
Wujek_Ray
Kontakt:

No ale w powietrzu trzeba się nogami chwycić siodełka tak jak przy normalnym barspinie czy nie?
Kramon
Kontakt:

yoshi95 Osobiście smigam na konie stinky 09 co do bannego katuj.. ile wlezie odchodze od tematu bo w streecie nie jeżdze a widzę wchodzi bardziej tutaj..
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Moje Norco masz w podpisie - 40cm jak zawiechę ustawię, 35cm na takiej, jak zwykle jeżdżę. Naucz się może najpierw manuala chociaż parę metrów, będziesz umiał przód. Potem podrzucanie tyłu - jakbyś gwałtownei zeskrobywał g*wno z podeszw. Potem połącz - umiesz. A rower masz do takich rzeczy łatwy niczym moja Była, powodzenia. :wink:
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

yoshi95 :)
Umiesz choć trochę manuala? Bunnego zacznij jak manuala (a nawet przejedź tak paredziesiąt cm) i "rzuć" się na przednie koło (coś jakbyś chciał zrobić nose wheelie -> najpierw naucz się podciągać samo tylne koło). Mi w ten sposób zaczął wychodzić na 10cm, wyciągnięcie go do 40 to tylko kwestia czasu. Pooglądaj filmiki z bunnym w zwolnionym tempie i przyjrzyj się dokladnie - potem staraj się naśladować :D

Rower -> faktycznie, bardzo dobry - równiez do bunny hopów (robiłem parę na pelicancanie z pikiem i wychodzą świetnie). Jakie my mamy -> obczaj temat "nasze rowery" w "pogaduchach" ;)
http://brooce.pinkbike.com
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

brooce, ale tam jest 500+ postów :mrgreen:

Możesz sobie zrobić regulowaną poprzeczkę taką jak mają lekkoatleci, to CI się będzie łatwiej zmotywować i będziesz widział postęp. Tylko taką, żeby się nic nie stało jak zahaczysz.
yoshi95
Kontakt:

dzieki. mi chodzi o to zeby robic takiego bunnego jak na tym filmiku w 48 sekundzie.
http://www.youtube.com/watch?v=u4JxYfa6Noc

nie chodzi mi o taka wysokosc tylko o tak technike chociaz chcialbym robic niskiego ale taka technika tylko nie wiem jak sie do tego zabrac. jutro nakrece filmik mojego bannego i wrzuce go w poniedzialek i powiecie co i jak.

to nie chodzi o to zeby z tylniego kola przeniesc sie na przednie tylko wyskoczyc z tylniego.. zreszta n afilmiku jest pokazane xD pozdrawiam

czy mozecie pomoc?
ODPOWIEDZ