Zbroja vs buzer?

Obrzympał
Kontakt:

Zbroja vs buzer?

Post autor: Obrzympał »

Witam!
Piszę z zapytaniem czy lepiej w DH sprawdza sie zbroja czy moze buzer i oddzielne ochraniacze na przedramiona?? Bo mam Okazję kupić buzer w dobrej cenie ale nie jestem pewiem czy będzie sie dobrze sprawdzał...
Słyszałem ze buzery sa bardziej odpowrne na uderzenia i lepiej chronią tors i plecy, naepwno są lżejsze od standardowej zbroi...
Prosze o odpisanie, z góry dzięki :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Obrzympał nie bedzie. Gówno prawda, ze lepiej chronia. Buzzer ma w mx chronic tylko przed tym co leci ci w klate, a nie przed glebami. Nie ma wytłumienia tylko głownie plastik wiec uderzenia beda bolesne. Do tego nie sciaga barków wiec mozna wyłamac bark i rozwalic ta metoda obojczyk/bark/łopatke. Do tego brak zółwia i pare innych rzeczy. Zbroja zawsze wygrywa.
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

ja jestem zdecydowanym fanem buzera.
Spaced pisze:Do tego nie sciaga barków wiec mozna wyłamac bark i rozwalic ta metoda obojczyk/bark/łopatke.
czy ja wiem, moim zdaniem buzer lepiej chroni bark od uderzenia - szukałem dużo pod tym kątem w sieci - głównie na forach MX i jednak buzer wygrał na polu ochrona barków.

W kwestii wygody to niebo a ziemia... na korzyść buzer-a
Dłuższy buzer również lepiej chroni nerki i śledzionę - których zbroja praktycznie nie chroni!!

Osobiście szukał bym tego:
http://www.motox.com.pl/index.php?optio ... 3&Itemid=1
Spaced
moderator
Kontakt:

snizy nie masz paska, który chroni ci bark przed sciagnieciem go do tyłu. Spróbuj wyciagać bark dostatecznie długo do tył i zobacz co sie dzieje i co boli ;)

A co do wygody to wystarczy kupic dobra zbroje. Ochrona jest tylko przed twardymi rzeczami bo jak walniesz o ziemie to buzzer nie ma jak tego wytłumic. Jak ktos chce lekka zbroje to sa do kupna lekkie konstrukcje, do których dokupuje sie ochronki na łokcie.
A co do nerek i sledziony to szanse na taki upadek w dh raczej małe.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

ja również jestem za zbrojką z powodów które wymienił Spaced. Zbrojka lepiej przylega do ciała co w efekcie chroni przy pierwszym uderzeniu i kolejnych aż do zatrzymania.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

snizy nie masz paska, który chroni ci bark przed sciagnieciem go do tyłu.
mam porównanie zbroi i buzera i nie zauważyłem tego atutu - a paski były mocno upięte, jak mogłem rozwalić bark tak mogłem dalej...
Spaced pisze:Spróbuj wyciagać bark dostatecznie długo do tył i zobacz co sie dzieje i co boli
po kontuzji w 2007 dość długo szukałem idealnego rozwiązania w kwestii barków - jedyne co dawało relatywnie dużą i skuteczna ochronę to SIŁOWNIA!! (wzmacnia ścięgna i kości). Zresztą nie jest to żadna nowość - każdy ortopeda sportowy to zaleca.
Spaced pisze:A co do nerek i sledziony to szanse na taki upadek w dh raczej małe.
tu bym się kłócił... powiedział bym, że są bardzo, bardzo duże, zresztą poczytać wystarczy biografie poszczególnych zawodników - pozycja obowiązkowa - stłuczona śledziona, tak przy okazji większość nawet o tym nie wie, wyjdzie w stosownym czasie.. lekko stłuczona śledziona nie boli!! do czasu.... naprawdę polecam zwrócić na to uwagę przy badaniach okresowych.
Killo
Kontakt:

Post autor: Killo »

To ja się teraz dokleję do tematu co lepiej będzie chronić barki. Co jest lepsze w tym zestawieniu:

661 - PRO Pressure Suit 2009
661 - Pressure Suit 2009
Fox - Launch Suit

661 PRO nie przemawia do mnie specjalnie, już bardziej podstawowy model. Jakiś ten PRO miękki jest;)
Czy opłaca się dołożyć kasę do FOX'a? Wydaje się w tym zestawieniu najlepszy jeśli chodzi o ochronę, między innymi dlatego że jest używany w MX. Czy macie może inne propozycje w tym przedziale cenowym?
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
Spaced
moderator
Kontakt:

snizy mowa o ochraniaczach, a nie siłce.
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Moim zdaniem, zarowno zbroja jak i buzer nie ochronia nikogo przed powazniejszymi zlamaniami, skreceniami itp. Jak dla mnie tego typu ochraniacze maja za zadanie zniwelowac walniecie o ziemie przy glebie (mam na mysli caly czas rowery) a tym samym powierzchowne obrazenia jak obtarcia i rozciecia skory, siniaki, obrazenia miesni itp... nie znam sie az tak dobrze na anatomii :oops:
Co do zlaman- jak porzadnie walniesz, to zaden ochraniacz Ci nie pomoze- obojczyk, bark, ramie, reka- zlamie sie wszystko jesli nie bedziesz mial szczescia nawet przy najlepszej ochronie (a moze by tak w zbroi rycerskiej jezdzic) :lol:
A co jest lepsze? Zalezy jak kto sie w czym czuje. Ja w zbroi czuje sie najpewniej, bez zbroi nie potrafie ostro zjezdzac i skakac czegokolwiek, a w buzerze- jeszcze gorzej :roll:
Przed wyzej opisanymi powierzchownymi obrazeniami lepiej bedzie chronila na pewno zbroja- lepsza elastycznosc, przyleganie, trzymanie - zalety dobrych konstrukcji oczywiscie. No i wreszcie zbroja z dobrym zolwiem lepiej chroni kregoslup pod kazdym wzgledem.
Jesli ostatnimi miesiacami zaistnial "rewolucyjny buzer" to odwoluje swe slowa :wink:
http://www.endura.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

ACextreme przy odpowiedniej predkosci nic nie ochroni ale miekka wysciółka w zbroi ma za zadanie wytłumic czesc uderzenia. Nie ratuje przed złamaniami ale zmniejsza ryzyko ;) Do tego wyzej wspomniane wyłamanie, w które nikt do konca nie wierzy bo jak wyzej ryzyko obrazenia jest zmniejszone, a nie zniwelowane do zera.
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Eeee!!! Bez przedrzezniania :lol:
http://www.endura.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

ACextreme jesi przedrzeznialem to nieumyślnie. Nawdychany dzis jestem klejów, kurzu i innych syfów ;)
Obrzympał
Kontakt:

Post autor: Obrzympał »

Dobra dzięki chłopaki :) chyba jednak zdecyduje się na zbroję odłoże troche i kupie lepszą jakąś wielkie dzieki :)
ODPOWIEDZ