Witam. Otóż zastanawiałem się jaki rodzaj zaplatania koła jest najlepszy. Chodzi mi o taką wersję która po zaplecieniu będzie najmniej podatna na zcentrowanie koła.
Jeżeli to w czymś pomoże to posiadam obręcz Duble track 24'', szprychy DT,
Pozdrawiam
Głównie chodzi mi o bicia boczne bo nie mam styczności z dużymi hopami. A nawet jeśli to nie na płaskie podłoże . Czyli XXX mówisz że masz na 3 krzyże i daje radę
4 krzyże będą sztywniejsze, ale jak wiadomo im sztywniejsza konstrukcja/element tym mniejsza żywotność przy dużej eksploatacji, 3 krzyże to kompromis... 4 to koło na sezon...
Z doświadczenia powiem że między zaplotami na 3 i na 4 krzyże nie ma znaczącej różnicy i dla zwykłego użytkownika jest ona niedostrzegalna. Nie ma co kombinować i zapleść na 3.
A ja plote na 4 krzyze bo tak sie nauczylem i bardzo dobrze mi sie na 4 plecie.
Słyszałem ze jak koło zaplecione jest na 4x to jest troszke trudniej je centrowac niz kolo zaplecione na 3x
To ile koło wytrzyma (dosłownie lub jako proste) jest zależne od tak wielu czynników - zaczynając na jakości poszczególnych części, odpowiedniej siły naciągu, warunkach eksploatacji, umiejętnościach użytkownika, a na zwykłym szczęściu kończąc - że akurat to czy będą to 3 czy 4 krzyże nie ma najmniejszego znaczenia .... oba zaploty dają po prostu możliwość latwiejszego doboru długości szprych - jak nie ma odpowiednich w sklepie to można kupić dłuższe i zapleść na 4 krzyże.
O ile mi wiadomo to na 2x są zaplatane koło w tych rowerach typu: Biedronka, Auchan, i takie tam. Mam taki rowerek akurtat w domu(oczywiście tylko do sklepu i spowrotem ) I tam jest zaplecione na 2x
No nie wiem, możliwe. Ja się spotkałem tylko z 2x w markeciakach. A tak apropo to nie odchodźmy od tematu
Czyli mówicie że najlepsze rozwiązanie to zapleść koło na 3x :)
Pożyjemy zobaczymy co z tego będzie
Dzięki Pozdrawiam
podłączam się do tematu, jak się zaplata koło 36 szprych na 4x?? wiem że 32 szprychy na 4x lajtowo,próbowałem kiedyś 36 na 4x i mi nie wyszło. macie może jakąś fotke/filmik z zaplecionym kołem 36 szprych na 4x??