Lustrzanki kręcące filmy?
Lustrzanki kręcące filmy?
hej, jakie sa lustrzanki z mozliwoscia krecenia filmow? z tego co wiem to 500d, nikon d5000.. czy w podobnej cenie jakies inne tez kreca filmy?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Oglądałem sporo filmów kręconych 5D i wyglądały znakomicie. IMO jeśli czyjąś główną pasją jest fotografia, a chciałby się pobawić w montowanie filmików z zawodów czy coś (tak jak ja, ale mój 400D niezbyt na to pozwala ;d), to jest to super opcja.
40D super aparat, nie raz miałem przyjemność robić nim zdjęcia i naprawdę polecam.
40D super aparat, nie raz miałem przyjemność robić nim zdjęcia i naprawdę polecam.
www.happynegro.ownlog.com
www.tolek.pinkbike.com
www.tolek.pinkbike.com
jak ktoś sra kasą i nie obchodzi go to ze po chwili matryca sie spsuje to prosze bardzo. lustrzanka to lustrzanka, aparat a nie kamera. jak ktoś zamierza kręcić filmy i to z zawodów w dajmy na to kurzu, gorącu czy wilgoci to aparat długo nie pożyje. dużo lepszym wyjściem jest kupno tańszego aparatu bez takich szmerów bajerów i do tego kamery, kóre to teraz są za śmieszne pieniądze. a filmy, oczywiście że ślicznie piknie wyglądają, tylko jakim kosztem?
GBN CREW!
http://www.pinkbike.com/u/gbn-crew/
http://www.pinkbike.com/u/gbn-crew/
no to się zdziwisz ale np w każdym nikonie tryb LV umożliwia kręcenie filmów choć normalnie producent tego nie przewidział. wystarczy wykorzystać program przechwytujący obraz aparatu do kompa typu Nkremot i dalej posłużyć sie programem do nagrywania wyświetlanego obrazu. sam to rozkminiałem praktyce.
Akurat Live View to tylko podgląd na żywo i na kręcenie filmów nie pozwala
mało wiesz na ten temat więc takie domysły zachowaj dla siebie chyba ze chcesz je skonfrontować z rzeczywistością ale wtedy inaczej formułuj zdania.
Z tego co wiem, kręcenie filmów aparatem, strasznie niszczy matryce. Jednym słowem - niepolecam.
gps w aparatach był stosowany już kilka lat temu. obecnie normą robią sie moduły Wi-fi montowane w gripy do wyższych modeli lustrzanek i do śmiesznie tanich kompaktów (nikon czasem potrafi zaskoczyć).
Zdecyduj sie czy chcesz aparat czy kamere Confused podpowiem Ci jeszcze ze jest juz gps w aparatach ..... hmm ?!... i moze frytki do tego ? Laughing
jak dostaniesz zlecenie na zdjęcia które będziesz musiał wykonywać w tłumie w którym cały czas ktoś będzie zasłaniał Ci wszystko swoim wielkim beretem, pracował w studio albo będziesz gonił robaczka w trawie to docenisz przydatność kadrowania na LVSeraaX pisze:
Co jest do wszystkiego jest do niczego.
Nawet live view to praktycznie bezużyteczna głupota ograniczająca jedynie wielkość wizjera i żrąca baterie przy użytkowaniu.
jeśli już porównywać te dwa aparaty to wybór 40D canona będzie nieporozumieniem. plastyka obrazu rejestrowanego przez matryce w nikonie (inną sprawą jest to że produkuje je sony) jest o niebo lepsza od canon`owskiej. szczerze mówiąc chciałbym mieć matryce z D90 w moim D300 (ale tylko matryce). kolejną sprawa jest to że canon potrafi konkretnie utrudnić dostęp do niektórych funkcji.SeraaX pisze:(czy d90, choć wg mnie 40d to lepszy wybór)
a nie korzyć nikona przemawia za to jego serwis. biada tym którzy potrzebują z niego korzystać.
sorry ale nie rób zamętu pisząc że ultrasonic to kicha jeśli maiłeś styczność z jednym obiektywem i do tego sprzed kilku ładnych lat.
Ultrasonic to cała rodzina obiektywów i nie wszystkie są ciche. Mam w domu 70-210 ultrasonica i jakoś specjalnie ciche to to nie jest.
podsumowując temat polecam nikona D90. jest to rozsądna opcja cenowa a pozwala dość konkretnie pobawić się w filmowanie. d5000 to nic innego jak okrojona wersja. np wybór pola AF ograniczony z 11pól do 3 itd. z Canona 5DII to genialna maszyna ale cena jest troszkę zaporowa jesli sprzęt na siebie nie zarabia.
Wskaż mi miejsce, gdzie napisałem, że WSZYSTKIE ultrasonici to kicha. Jeśli chodzi o obiektyw, który mam w domu, jest od nowości używany przez rodzinę fotografów, którzy naprawdę dbają o sprzętGeryon pisze:sorry ale nie rób zamętu pisząc że ultrasonic to kicha jeśli maiłeś styczność z jednym obiektywem i do tego sprzed kilku ładnych lat.

Live View imo najbardziej przydatne jest przy ruchomym LCD, bo bez w/w niewiele to zmienia. Tak czy siak musisz się ustawić bardzo nisko żeby zrobić zdjęcie z ziemi np.
www.happynegro.ownlog.com
www.tolek.pinkbike.com
www.tolek.pinkbike.com
juz dawno zaobserwowałem po fotografach w tv, że w tłumie wszyscy walą ile się da, a nie parzą na ekranikGeryon pisze:ak dostaniesz zlecenie na zdjęcia które będziesz musiał wykonywać w tłumie w którym cały czas ktoś będzie zasłaniał Ci wszystko swoim wielkim beretem, pracował w studio albo będziesz gonił robaczka w trawie to docenisz przydatność kadrowania na LV

A co
Aparaty porówywalne, tak jak wychodzące z nich zdjęcia, imho wybór obiektywów w canonie CHYBA ciut lepszy, tak samo jak wykonanie i obsługa. Dlatego dla mnie canon>nikonGeryon pisze:jeśli już porównywać te dwa aparaty to wybór 40D canona będzie nieporozumieniem.