Lustrzanki kręcące filmy?

rider_krk
Kontakt:

Lustrzanki kręcące filmy?

Post autor: rider_krk »

hej, jakie sa lustrzanki z mozliwoscia krecenia filmow? z tego co wiem to 500d, nikon d5000.. czy w podobnej cenie jakies inne tez kreca filmy?
Areq
Kontakt:

Post autor: Areq »

Z tego co wiem, kręcenie filmów aparatem, strasznie niszczy matryce. Jednym słowem - niepolecam.
http://mrozz.pinkbike.com/
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Drogi Areq, rozwin mysl, daj przyklady, a jak nie to gtfo.
Tolek
Kontakt:

Post autor: Tolek »

Canon EOS 5D(pełne HD), Nikon D90 (niepełne HD i to bez autofokusa). Generalnie jeśli już chcesz coś takiego, to zainwestuj w obiektyw z cichym silnikiem AF, bo strasznie słychać na filmie, obczaj sobie na YT.
www.happynegro.ownlog.com
www.tolek.pinkbike.com
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

Areq Canon nie poleca używania Live View w bardzo słonecznej pogodzie. O słońcu w kadrze zapomnij, bo nie za długo pokręcisz filmiki.
Powodem jest znaczny wzrost temperatury na matrycy, co może doprowadzić do jej uszkodzenia.

Co do obiektywów to ultrasonic canona jest w miarę cichy.
Tolek
Kontakt:

Ultrasonic to cała rodzina obiektywów i nie wszystkie są ciche. Mam w domu 70-210 ultrasonica i jakoś specjalnie ciche to to nie jest.
www.tolek.pinkbike.com
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Sony A300/350 ma live view i jest w miarę rozsądnych pieniądzach.
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
damian_zako
Kontakt:

Post autor: damian_zako »

Akurat Live View to tylko podgląd na żywo i na kręcenie filmów nie pozwala
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

Zdecyduj sie czy chcesz aparat czy kamere :? podpowiem Ci jeszcze ze jest juz gps w aparatach ..... hmm ?!... i moze frytki do tego ? :lol:

mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

damian_zako Jedno i drugie wymaga tego, aby lustro było podniesione, a na matrycę cały czas padało światło;) o to chodzilo.
Areq
Kontakt:

Post autor: Areq »

mozartt Dokładnie :)
http://mrozz.pinkbike.com/
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Co jest do wszystkiego jest do niczego.
Nawet live view to praktycznie bezużyteczna głupota ograniczająca jedynie wielkość wizjera i żrąca baterie przy użytkowaniu.

Dlatego też w cenie zbliżonej do d5000 i 500d lepiej kupić 40d (czy d90, choć wg mnie 40d to lepszy wybór)
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

SeraaX

Uzywam 40D i powiem Ci , ze ani razu nie uzylem live view :) taki zbedny dla mnie bajer...

Tolek
Kontakt:

Oglądałem sporo filmów kręconych 5D i wyglądały znakomicie. IMO jeśli czyjąś główną pasją jest fotografia, a chciałby się pobawić w montowanie filmików z zawodów czy coś (tak jak ja, ale mój 400D niezbyt na to pozwala ;d), to jest to super opcja.
40D super aparat, nie raz miałem przyjemność robić nim zdjęcia i naprawdę polecam.
www.tolek.pinkbike.com
nikifor
Kontakt:

Post autor: nikifor »

jak ktoś sra kasą i nie obchodzi go to ze po chwili matryca sie spsuje to prosze bardzo. lustrzanka to lustrzanka, aparat a nie kamera. jak ktoś zamierza kręcić filmy i to z zawodów w dajmy na to kurzu, gorącu czy wilgoci to aparat długo nie pożyje. dużo lepszym wyjściem jest kupno tańszego aparatu bez takich szmerów bajerów i do tego kamery, kóre to teraz są za śmieszne pieniądze. a filmy, oczywiście że ślicznie piknie wyglądają, tylko jakim kosztem?
GBN CREW!

http://www.pinkbike.com/u/gbn-crew/
Geryon
Kontakt:

Post autor: Geryon »

Akurat Live View to tylko podgląd na żywo i na kręcenie filmów nie pozwala
no to się zdziwisz ale np w każdym nikonie tryb LV umożliwia kręcenie filmów choć normalnie producent tego nie przewidział. wystarczy wykorzystać program przechwytujący obraz aparatu do kompa typu Nkremot i dalej posłużyć sie programem do nagrywania wyświetlanego obrazu. sam to rozkminiałem praktyce.

Z tego co wiem, kręcenie filmów aparatem, strasznie niszczy matryce. Jednym słowem - niepolecam.
mało wiesz na ten temat więc takie domysły zachowaj dla siebie chyba ze chcesz je skonfrontować z rzeczywistością ale wtedy inaczej formułuj zdania.

Zdecyduj sie czy chcesz aparat czy kamere Confused podpowiem Ci jeszcze ze jest juz gps w aparatach ..... hmm ?!... i moze frytki do tego ? Laughing
gps w aparatach był stosowany już kilka lat temu. obecnie normą robią sie moduły Wi-fi montowane w gripy do wyższych modeli lustrzanek i do śmiesznie tanich kompaktów (nikon czasem potrafi zaskoczyć).
SeraaX pisze:
Co jest do wszystkiego jest do niczego.
Nawet live view to praktycznie bezużyteczna głupota ograniczająca jedynie wielkość wizjera i żrąca baterie przy użytkowaniu.
jak dostaniesz zlecenie na zdjęcia które będziesz musiał wykonywać w tłumie w którym cały czas ktoś będzie zasłaniał Ci wszystko swoim wielkim beretem, pracował w studio albo będziesz gonił robaczka w trawie to docenisz przydatność kadrowania na LV

SeraaX pisze:(czy d90, choć wg mnie 40d to lepszy wybór)
jeśli już porównywać te dwa aparaty to wybór 40D canona będzie nieporozumieniem. plastyka obrazu rejestrowanego przez matryce w nikonie (inną sprawą jest to że produkuje je sony) jest o niebo lepsza od canon`owskiej. szczerze mówiąc chciałbym mieć matryce z D90 w moim D300 (ale tylko matryce). kolejną sprawa jest to że canon potrafi konkretnie utrudnić dostęp do niektórych funkcji.
a nie korzyć nikona przemawia za to jego serwis. biada tym którzy potrzebują z niego korzystać.

Ultrasonic to cała rodzina obiektywów i nie wszystkie są ciche. Mam w domu 70-210 ultrasonica i jakoś specjalnie ciche to to nie jest.
sorry ale nie rób zamętu pisząc że ultrasonic to kicha jeśli maiłeś styczność z jednym obiektywem i do tego sprzed kilku ładnych lat.

podsumowując temat polecam nikona D90. jest to rozsądna opcja cenowa a pozwala dość konkretnie pobawić się w filmowanie. d5000 to nic innego jak okrojona wersja. np wybór pola AF ograniczony z 11pól do 3 itd. z Canona 5DII to genialna maszyna ale cena jest troszkę zaporowa jesli sprzęt na siebie nie zarabia.
Tolek
Kontakt:

Geryon pisze:sorry ale nie rób zamętu pisząc że ultrasonic to kicha jeśli maiłeś styczność z jednym obiektywem i do tego sprzed kilku ładnych lat.
Wskaż mi miejsce, gdzie napisałem, że WSZYSTKIE ultrasonici to kicha. Jeśli chodzi o obiektyw, który mam w domu, jest od nowości używany przez rodzinę fotografów, którzy naprawdę dbają o sprzęt ;)
Live View imo najbardziej przydatne jest przy ruchomym LCD, bo bez w/w niewiele to zmienia. Tak czy siak musisz się ustawić bardzo nisko żeby zrobić zdjęcie z ziemi np.
www.tolek.pinkbike.com
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Geryon pisze:ak dostaniesz zlecenie na zdjęcia które będziesz musiał wykonywać w tłumie w którym cały czas ktoś będzie zasłaniał Ci wszystko swoim wielkim beretem, pracował w studio albo będziesz gonił robaczka w trawie to docenisz przydatność kadrowania na LV
juz dawno zaobserwowałem po fotografach w tv, że w tłumie wszyscy walą ile się da, a nie parzą na ekranik ;) stąd dalej twierdzę że w większcie przypadków to zbędna rzecz.

A co
Geryon pisze:jeśli już porównywać te dwa aparaty to wybór 40D canona będzie nieporozumieniem.
Aparaty porówywalne, tak jak wychodzące z nich zdjęcia, imho wybór obiektywów w canonie CHYBA ciut lepszy, tak samo jak wykonanie i obsługa. Dlatego dla mnie canon>nikon
Tolek
Kontakt:

Ej bo zaraz z wojny Marzocchi vs. Rock Shox zrobi nam się Canon vs. Nikon :lol:
www.tolek.pinkbike.com
ODPOWIEDZ