Witam
Na pewno trochę osób z dhzone gra na gitarze wiec zakładam temat.
Otóż wczoraj kolega zaproponował mi zamianę mojego Corta kx5 na jego Epiphone Les Paul 100, czy taka wymiana jest opłacalna?
Cenowo obie gitarki stoją podobnie z lekką przewagą dla Epiphona.
Ten Cort pełni rolę zapasowej gitary, wiec i LP prawdopodobnie nie będzie używany, będzie leżeć sobie i czekać aż zerwę strunę na koncercie w pierwszej gitarze (Gibson SG).
Przekonuje mnie trochę to że ten LP ma mostek tego samego typu co mam w Gibsonie, bardzo wygodny jak dla mnie.
Wiele zespołów Punkowych gra na Gibsonach LP i z tego co obczajałem na Epi też.
Co byście zrobili na moim miejscu?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Epiphone LP 100 vs Cort KX5
Grasz jako gitara solowa czy rytmiczna? Na solową zostawiłbym sobie tego Corta, przekonuje mnie push-pull i wygodniejszy dostęp do wyższych progów, poza tym ten LP na wkręcany gryf (mnie osobiście strasznie drażni) no i Epiphone się opuścił w dopracowywaniu każdego egzemplarza... Ograj sobie obie, sprawdź różne brzmienia czy nie muli nigdzie i wybierz tą, która Ci bardziej spasuje.
Pozdro
Pozdro
SKRADZIONY!!! http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=55611 Dalej bez sprzętu 

Nie wiem, nie znam Corta, ale ten Epi to nic wielkiego, a w tego typu wymianach często są jakieś haczyki. Tak jak pisze Morris - jeśli bardzo masz ochotę to ograj sobie Epi i oceń, co Ci bardziej leży, sprawdź , czy nie ma żadnych wad (kolega kupił kiedyś wiosło z zerwanym prętem w gryfie, gitarka zamiast strun miała komplet metalowych kondomów 8-40 i dzięki temu krzywizna gryfu była OK, szydlo wyszło z wora jak założył grubsze i koniecznwe okazało sie skorygowanie - śruba kręciła się wkoło i nic) i jeśli wyjdzie na to,że się opłaca to bierz, jeśli koniecznie musisz.
Poza tym nie wiem czy warto w ogóle wykonywać jakieś takie ruchy. Ten Epi to nie będzie jakaś lepsza gitarka, całkowita normalka w swojej cenie, do oryginalnego LP podobna głównie z wyglądu, konstrukcja Bolt -on tak jak pisze Morris zabija istotę LP. Na zapasowy sprzęt dobra, ale Cort też dobry, moja zasada - jak coś działa to nie naprawiaj.
Poza tym nie wiem czy warto w ogóle wykonywać jakieś takie ruchy. Ten Epi to nie będzie jakaś lepsza gitarka, całkowita normalka w swojej cenie, do oryginalnego LP podobna głównie z wyglądu, konstrukcja Bolt -on tak jak pisze Morris zabija istotę LP. Na zapasowy sprzęt dobra, ale Cort też dobry, moja zasada - jak coś działa to nie naprawiaj.