Zależy o jakim myślisz, jeśli o R to było i nim sporo opinii na forum. Niestety negatywnych. No i generalnie rzecz biorąc seria 55 jest raczej am/ lekkie fr niż do hc fr nie mówiąc o dh.
Jaki budżet i jaka rama.
A ja Ci powiem tak. Jeśli masz choć troche wiedzy technicznej i zdolności manualnych - garażowych to mozesz go usprawnić według zaleceń marcoka. Zrobilem już tak znajomemu i według mnie działa jak nie jeden drop off.
mat13por,mar3k cholera 55tek jest chyba 5 modeli, typ nie powiedzial jaki, wy tez nie i nie polecacie... A ja wam nie polecam kupowac mercedesa bo kolega ma klase A Równie dobra odpowiedz
borczyk jakie 55 bo jest kilka modeli. Sensownych odpowiedzi do czasu podania tych info wielu nie znajdziesz tutaj bo ludzie beda zgadywac o co ci chodzi (albo gadac od rzeczy)
borczyk dłumik suntora. Praca srednia wiec tym gorzej w amorze z takim skokiem. Zalezy tez co przez dh/fr rozumiesz? Rekreacyjnie jezdzisz po trasach bez szalenstw czy chcesz startowac w wyscigach i duze rzeczy latac?
sory za off ale mozesz przestac zakladac takie tematy?? co chwile zakladasz tematy o amorach a i tak wiem ze nic z tego nie kupisz wiec daj sobie spokuj... a i 55 r byla masa tematów...
Spaced przecież ja nie mówię, że nie polecam. Gdybym miał złożyć drugi budżetowy rower to prawdopodobnie 55tki bym wsadził. Kumpel wyrwał 55tki w cenie 700zl nowe.
Przerabiałem 55R. Jest tam wspomniany tłumik suntura. Olejowo-gazowy który fabrycznie jest nabity ciśnieniem (według mnie sporo za dużo). Działa na zasadzie 'kompresji'. Przeróbka tego tłumika polega na spuszczeniu tegoż gazu, zablokowania platformy oddzielającej gaz i olej, i zalaniem całego tłumika olejem. Po tym zabiegu jak już pisałem jego praca naprawdę się poprawiła. I co najważniejsze, zaczął działać pełnym skokiem.
mat13por ja nie mówie, ze zle piszesz ze nie polecasz czy polecasz tylko pisz jakie 55 nie polecasz w pierwszym poscie, a nie ze ani ty ani autor tematu nie sugerujecie o jakie 55 chodzi bo tak to sie dogadzacie jak ruski z japoncem.
Siema, sam posiadam 55r juz 2 sezon i powiem Ci ze przez 1 sezon jak na nim skakalem przeważnie tylko dropy to sprawowal sie niestety slabo . Lecz gdy zacząłem jazde w tym sezonie to przerzuciłem sie na typowe dh i po serwisie okazalo sie ze mialem tlumiki. Naszczescie po wymianie tlumika i zrobieniu takich samych modernizacji jak mat13por amor w koncu zaczął ładnie pracowac calym skokiem. Ale mimo wszystko powiem Ci ze lepiej dozbierac kase i zakupic 66 wiem bo moj brat ma rc3 i wymiataja. Pozdro rower