Jak wyprostować tarczę ?

Sebcioo
Kontakt:

Jak wyprostować tarczę ?

Post autor: Sebcioo »

Witam, otóż mam problem z tarczą ... Jest krzywa około 2-4mm i obciera o klocki... Jak ją wyprostować ? (szukałem w szukajce ale nic ciekawego nie znalazłem ) Proszę o pomoc ! Z góry dzięki ;) Pozdrawiam
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Poodginają ją palcami ;) Tylko przez czystą szmatkę lub w rękawiczkach żeby jej nie ufajtać :)
http://brooce.pinkbike.com
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

Sebcioonajlepiej to robić kluczem do prostowania tarcz.
barte
Kontakt:

Post autor: barte »

Nagrzej ją, np. zjeżdżając z dużej góry, zatrzymaj się i sprzedaj jej kopa. Najprostszy ale nie najprecyzyjniejszy xD, możesz palcami ale trochę to potrwa szczególnie jeśli masz jakaś lepszą tarczę, bo one są sztywniejsze. Możesz jakoś inaczej podgrzać i położyć na czymś płaskim, np. stole i prostować młotkiem, ale delikatnie żebyś jeszcze bardziej nie zrypał xD
[S]Dartmoor Two6Player + Pike!!!
Bike[url]http://tiny.pl/hgwxq[/url]
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

na jak nagrzałem konkretnie hampla to tarcza sie sama wyprostowała ;D tarcze Hayesa...
a jeśli nie to rękami
Kramon
Kontakt:

Post autor: Kramon »

"a jeśli nie to rękami" - o stary noto jak potrafisz wyprostować tarcze ręką to naprawdę szacun. Jest metoda na wyprostowanie tarczy ręką ale tylko wtedy gdy się ona kręci... ,no chyba że się mylę. Ja jeżdżę w ternie w którym często wyginam tarcze i chyba najprostszym rozwiązaniem jest potem rozpędzenie się i hamowanie najpierw tak delikatnie a potem parę zerw i tarcza jest jako taka wyprostowana, jeśli nadal nie powtarzasz cykl...

Wiem że trochę śmiesznie że wyginam tarcze co jakiś czas przez teren ale no jest sporo kamieni i ciasnych kornerów i akurat tak wychodzi że czasami tarczą bah...
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Zabka w reke i jedziesz..
street-fighter
Kontakt:

Post autor: street-fighter »

zgadzam sie z kramonem ze jakis dobry zjazd i hamowac a po 1 lub kilku zjazdach sie wyprostuje :] sam to sprawdzilem:)
To tylko moja skromna opinia. Prosze nie gryzc :]
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Kramon, dzięki za szacun, co masz za problem, żeby zrobić to rękami? :roll:
Możesz sobie jeszcze rozkręcić koło na stojaku i przytknąć mazaczka do tarczy - będziesz widział gdzie wyginać... ludzie, myślcie.
ODPOWIEDZ