Witam mam pytanie, che sprawdzić support od środka, tylko mam problem z odkręceniem korb (truvativ ruktion) chce odkręcić lewą korbę od strony napinacza, tylko nie mam bladego pojęcia jak to ściągnąć, potrzeba jakichś specjalnych narzędzi ?
Jeśli kto ma chwile czasu może wyjaśniłby by krok p kroku , ak to zrobić, mile widziane fotki
1. Odkręcasz śruby od korby
2. Teraz musisz mieć ściągacz do korb. Wkręcasz go w gwint jaki się odsłonił pod odkręceniu śrub od korb i drugą częścią wypychasz ramie z osi. Ściągacz kosztuje 10-15zł i warto go mieć ale jeśli w portfelu krucho możesz użyć gumowego lub drewnianego młotka.
3. Tutaj też potrzebny klucz, do suportów Howitzer. Oryginalny to koszt ok 50zł w Harfie. Na Allegro kosztują około 15-20zł. W uboższej wersji możesz posłużyć się francuzem i kawałkiem szmatki, żeby nie porobić rys. Tylko tu potrzebne jest wyczucie. Nie polecam jednak tej metody i rób tak tylko w totalnej ostateczności bo możesz rozwalić miski lub łożyska.
Pamiętaj też, że suport z lewej strony wykręca się w stronę przeciwną do wskazówek zegara a z prawej strony zgodnie ze wskazówkami czasomierza.
Jak już zdejmiesz to zabierasz się do czyszczenia. Możesz też sprawdzić w instrukcji czy masz dobrze podkładki ułożone.
Tak bij w strone ramy, napewno wyjdzie..;/ Czy tego już sam nie możesz wykoncepować? ://
Walisz młotkiem od strony ramy na zewnątrz, czyli jeżeli zdejmujesz prawe ramie to walisz od lewej strony. ^^
ściągacz działa tak ze jedną jego czesc z gwintem zewnetrznym wkrecasz w ramie korby... w srodku tego elementu jest gwint wewnetrzny.. w niego wkrecasz jakby srube ktora jest w zestawie i krecac nia wypychasz korbe ze suportu http://www.allegro.pl/item712760149_sci ... sklep.html
tak to wyglada
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Mervisściągacz działa tak, że zdejmuje ramię bezpośrednio przy ośce i nie robi żadnych problemów z możliwością wyrobienia gniazda ISIS w ramieniu(jak w przypadku młotka). Chyba lepiej jednak zainwestować, ja kupiłem zwykły ściągacz do korb na kwadrat za 20zł i podłożyłem 1gr miedzy bolec a ośkę, schodzi bez problemu, a z grosza robi się piękna miseczka
Tylko ze moje pytanie brzmi. "Klucz do suportu" Pare postow wyzej dokladniej opisane.. A klucz do sciagania korb to chyba kazdy kupi taki jaki jemu bd odpowiadal bo to sie niczymnie rozni..