Przerzutka do DH do 400,-??

FKTuner
Kontakt:

Post autor: FKTuner »

Rumak14Mam kola( NS Coster i roller Pro, szprychy dt swiss, obrecze MTX 39, gumy Maxxis 2,7"), suport(Giga Pipe DH) i Kross Signa DS do jazdy po miescie. Na zjazdowke planuje wydac lacznie okolo 5500zl. Na rame 2k, amor 1,6k, hample 0,9k.

Nie chce nic w karbonie, za duzo juz tego przerobilem w modelarstwie i sie nie nadaje do jazdy po gorach wiec x.0 odpada. Chodzi mi o mocną spręzyne i nie lapanie luzów bocznych.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

FKTuner
1. Jak masz 5500zl to wydawanie 400zl na przerzutke to najgłupsze co mozesz zrobic. Kup gotowa uzywke w niezłym stanie i sie jaraj.
2. X.0 wozek nie jest carbonowy, a do tego twoje doswiadczenie z modelarstwa do mtb ma sie jak? Carbon to najbardziej zdemonizowany materiał mtb, a wine ponosza za to partacze co nie umieja dobrze z nim pracowac. Mialem przez 2 lata kompozytową kiere i nie stało mi sie nic pomimo wielokrotnych uderzen. Wielu ludzi próbowało carbon w kierach i jakos nie narzekaja, do tego widzialem juz nawet zawodników probujacych jazdy w dh na kompozytowych obreczach. Inna sprawa, ze jak carbon jest taki super do dupy w modelarstwie to sugeruje łyzek carbonowych w wiazaniach snowboardowych tez nie uzywac bo nie daj bóg cie pogryza. Fakty, nie mity.
FKTuner
Kontakt:

Spaced niestety takie uzywki zazwyczaj maja wiele do zarzucenia, jesli ktos sprzedaje dobry sprzet to sprzedaje na czesci a nie razem :)

a poza tym musze czymś dojezdzac do szkoly wiec przerzutke kupuje teraz tak wyszlo ;/ kola i suport mam bo byla okazja dobra Smile x.0 kosztuje 600 wiec to juz jednak za wiele.
http://www.pinkbike.com/photo/4486510/
Spaced
moderator
Kontakt:

FKTuner albo zostawia sport, albo ma okazje na nowy fajny rower. Mam paru znajomych co sprzedawało kompletne rowery w bardzo dobrym stanie. Przesadny za bardzo jestes.
Co nie zmienia faktu, ze jak masz 5500zl na bike to kupuj cos taniego bo przerzutka najwazniejsza jest moze w rowerze na komunie ale w biku dh jak masz ograniczony budzet to jednak powinna stac dalej na liscie.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Hahahahaha, świetny masz biznesplan, facecie :D
Przemyśl go jeszcze raz.
Aha - i karbon jest fajny.
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

w sumie w ultimatach mam carbonowe klamki i nic sie z nimi nie stało a od gleby popekały mi juz przy mocowaniach od srub od gleb.. ; / a dziwne bo zawsze te klamki byly dokrecone naprawde lekko.
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
Spaced
moderator
Kontakt:

Zaborowski1 bo do heble xc, czego sie spodziewales?
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Spaced
Proponujesz zakup uzywanej super przerzutki... sorry lecz coraz rzadziej zgadzams sie z Twymi opiniami...
A co do Twojej X0 z kaseta szosowa... piszemy o sprzecie ponizej 400zl :wink:

A czy shimano czy sram lepsze... kazdy chwali swoje doswiadczenia, a one sa rozne.
Ja jestem zwolennikiem obu marek procz modeli X0 oraz XTR- na tym producenci bija niesamowita kase i na to idzie tez czesto marketing.

A co do Twoich doswiadczen... Ty wolisz dokupic nowy wozek do X0, a ja wole kupic w tej cenie calkiem dobra nowa przerzutkke... XT, SLX, X7, X9... kwestia kultu i sposobu myslenia.

A tak ogolnie jestem w tym przypadku jak pisalem przeciwny przeplacania za taka czesc jak przerzutka... sa wazniejsze.

I wazna sprawa... XTR, new Saint, X0/X9 beda exstra dzialaly lecz z dedykowanymi manetkami... = skarbonka
http://www.endura.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

ACextreme nie, nie proponuje zakupu x.0. Wlasnie mówie, zeby kupil jak najtaniej (sx5 czy slx). Wiec zgadzasz sie ze mna tylko zle mnie zrozumiales ;)

A co do wózka to ja nie pisalem, ze zaplacilem za wózek tylko ile sobie harfa zyczy ;) Cos dzis czarno widzisz moje wypowiedzi ;) Zreszta mówilem ci chyba, ze wózek mozna sobie z carbonu zrobic samemu ;)
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

FKTuner pisze:Rozwaliłem moje półroczne Shimano Alivio i chciałbym kupić coś co posłuży przez lata (no moze przynajmniej przez kilka sezonow) w jezdzie typu katowanie.
FKTuner pisze:Mam kola( NS Coster i roller Pro, szprychy dt swiss, obrecze MTX 39, gumy Maxxis 2,7"), suport(Giga Pipe DH) i Kross Signa DS do jazdy po miescie. Na zjazdowke planuje wydac lacznie okolo 5500zl. Na rame 2k, amor 1,6k, hample 0,9k.
WOW :lol:
FKTuner
Kontakt:

easy_rider to bylo info dla Rumaka14 i czytaj ze jesli JA piszę OKOŁO to może być +- 200zł a może być i tysiąc...

No nic jak wrócę do domu to obejrze sobie oferty srama na allegro, rzuce tu z 3 i wybierzemy ta najlepsza. Jeszcze czekam na info o dlugosciach wozkow. Dodaje tez ze teraz mam kasete 8 rzedowa.
http://www.pinkbike.com/photo/4486510/
sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

To ja powiem tak - jeśli faktycznie Chcesz wydać 400zł na przerzutkę to zdecydowanie jestem za saintem nowym lub x-0 z krótkim wózkiem .

Jak Ci rozsądek przyświeci, bo budżet 5.5 koła to skromnie by tak szaleć... podpisuję się za używaną lub jeszcze nową xtr-ką rd-m960. Jak Chcesz coś na lata to za 10x mniej Wyrwiesz gdzieś lx-a lub xt z 98-99roku- grubość wózka powala, a wykonanie - najlepsze lata shimano .

Kwestia włókien węglowych - w zjazdówce mam najnowszego xtr-a shadowa na karbonie od roku i zero problemów a nie raz spotykał się wózek z różnymi dziabonstwami . Co ja mówię.. w zjazdówce mam nawet karbonową kierownicę za co ludzie chcieli mnie zlinczować, bo jak to jest lecieć np. 6m dropa na kierownicy z czegoś takiego - a jednak się da !

W rowerze enduro mam starszą xtr-kę.. też na karbonie - zero problemów...
Obecnie w składanym rowerku do jazdy na uczelnię i dirtowych zabaw - mam starego LX-a... po 20000km przerzutka ma mniejsze luzy niż fabrycznie nowy xtr tegoroczny ! ba... nie ma nawet najmniejszego luzu a po 11 latach sprężyna nadal mocno trzyma !

Tak więc - nie bądźmy ignorantami i nie bójmy się innowacji :)
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
Tomeszek
Kontakt:

Post autor: Tomeszek »

czy ktoś uważa że karbon jest słaby? jesli tak to sie bardzo myli, jest to bardzo lekki i sztywny materiał, a swoją drogą karbon nie jest już taki innowacyjny bo (ja przynajmniej) spotkałem się z tym materiałem już w 2001r :lol:

a co myślicie o sramie x7 lub x9? może lepoiej niech sobie takiego srama kupi a reszte kasy przeznaczy na ważniejsze rzeczy? ciągle mu to mówie ale coś gej nie chce słuchać :) :wink:
Spaced
moderator
Kontakt:

Tomeszek ale w 2001 wiekszosc rzeczy wykonanych z carbonu w mtb była delikatnie rzecz biorac wykonana nieudolnie ;) Stad też zła opinia carbonu teraz.
Tomeszek
Kontakt:

Post autor: Tomeszek »

mnie sie karbon nigdy źle nie kojarzył, wręcz przeciwnie był zawsze drogi, trudno dostepny, dla ,,elity,, = dobry. Materiał sam w sobie jest niemalże idealny, kwestie jego obróbki zostawiam bez komentarza, gdyż nie mam pojęcia na jakim poziomie są wykonywane te elementy dla środowisk kolarzy ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

Tomeszek mi sie kojazył podobnie dopóki nie poznalem kogos z carbonowym GT czy innymi wynalazkami z tego materiału z tamtych czasów. Skutecznie takie produkty zniechecały ludzi do materiału. Nawet jesli pozniejsze alu gt miały tyle samo problemów ;) Inna sprawa, ze od kąd z bikiem przyszła mi kompozytowa kiera i przezyła wiecej niz stara alu znowu nabrałem zaufania do materiału ;)
ODPOWIEDZ