Korba - ratunku !
Korba - ratunku !
Chciałem sobie dzisiaj zrobić wypad do lasu, więc wziąłem imbusy żeby na wszelki wypadek posprawdzać i po dokręcać wszystkie śruby m.in w korbie. Gdy doszedłem do napędu z lewej strony było wszytko dokręcone na maksa itd. Natomiast gdy włożyłem imbus w śrubę korby z prawej strony poczułem że można dokręcić jeszcze trochę i gdy zacząłem to robić usłyszałem trzask i wypadła główka tej śruby a gwint został w środku supportu! Nie kręciłem mocno jakoś, tak jak zwykle co się przykręca.
Jak to można teraz wyjąć /rozkręcić ?
Czy jak pojadę do serwisu w którym zakupiłem tą korbę i w którym ją zamontowano mogą mi tu uznać na gwarancję czy coś ?
Napęd do Truvativ Husseelt i support Howitzer XR.
Jak to można teraz wyjąć /rozkręcić ?
Czy jak pojadę do serwisu w którym zakupiłem tą korbę i w którym ją zamontowano mogą mi tu uznać na gwarancję czy coś ?
Napęd do Truvativ Husseelt i support Howitzer XR.
2011 :
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=59007
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=59007
Ja bym ściągnął samą korbę najpierw. Jak się da użyj ściągacza, a jak nie to po prostu przejedź się na rowerze bez tej śrubki, cisnąc na zaciśniętych hamplach ile wlezie ... 300 m i korba zejdzie. Jeśli wystaje coś z urwanej śruby to weź piłkę do metali i natnij nią taki jakby łeb od śruby i użyj dużego pasującego dobrze śrubokręta. Jak to nie da rady to albo rozwiercanie (nie będzie łatwe i musisz z tym iść do wprawnego mechanika) albo nowy suport. Powodzenia!
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
-
- Kontakt:
Ja miałem w poprzedniej korbie (truvativ ISO flow) 4 razy coś takiego!, jeżeli piszesz że główka wypadła to mozesz to wyjąć na palce jeżeli siegniesz (ja tak robiłem w pierwszych 3 przypadkach), albo spróbuj śrubokrętem (tak robiłem w ostatnim moim przypadku) Jeżeli sam nagwintowany "słupek" śruby ci został to jest ona luzem i możesz ją bez problemu wykręcić.
-
- Kontakt:
W takich przypadkach wykrętak naprawdę się sprawdza. możesz też z jednej strony delikatnie zakrzywić za pomocą młotka i punktaka do otworów wewnętrzną krawedź śruby (lub poprostu aż przetniesz ja na 2 częsci lub odrąbiesz jej kawałek, wtedy pójdzie reszta gładko jak sraka z kaczej dupy.)
Back in black