Klamka w Grimeca SYS 12 - szybkie pytanko
Klamka w Grimeca SYS 12 - szybkie pytanko
HEJ
Macie może pomysł jak zrobić aby hamulec "łapał" szybciej ?
Konkretnie z samym hamowaniem nie mam problemów, aczkolwiek klamka ma taki długi skok, że praktycznie dochodzi do kiery.
Jest jakiś sposób aby klamka łapała już w połowie albo w 1/3 skoku ??
Model: Grimeca SYS 12 (zbiornik cylindryczny)
Jakieś rady ???
THX
Macie może pomysł jak zrobić aby hamulec "łapał" szybciej ?
Konkretnie z samym hamowaniem nie mam problemów, aczkolwiek klamka ma taki długi skok, że praktycznie dochodzi do kiery.
Jest jakiś sposób aby klamka łapała już w połowie albo w 1/3 skoku ??
Model: Grimeca SYS 12 (zbiornik cylindryczny)
Jakieś rady ???
THX
Jeżeli masz jeszcze trochę miejsca między klockami a tarczą, to zdejmij zacisk, delikatnie naciskaj klamkę (nie na tarczy, tylko w powietrzu) co chwilę sprawdzając ile jeszcze masz miejsca, jak będzie tak prawie na styk (żeby Ci się dobrze koło kręciło) to zamontuj zacisk i powinien być mniejszy skok. (Taki chałupniczy sposób, ale w Code działa). Mam nadzieje, że jasno to opisałem 
Jeżeli masz klocki już bardzo blisko tarczy to nie wiem co zrobić :P
Pozdro

Jeżeli masz klocki już bardzo blisko tarczy to nie wiem co zrobić :P
Pozdro
Rozepchać tłoczki... ;D Robiłem tak i jest dobrze.Cesiu pisze:Jeżeli masz klocki już bardzo blisko tarczy to nie wiem co zrobić :P
Jeśli hamulec Ci nie łapie to znak że ma za mało płynu, nie próbuj sposobu z wyciąganiem koła i naciskaniem klamki, bo będzie tylko ocierać, a nie hamować. Odpowietrz go najlepiej!
Odpowietrzyć + przeregulować skok klamki , sprawdź stan klocków , bo jak jest ich mało to skok klamki musi sie zwiekszyc. Osobiście mam dwie Grimeci Sys 8 które obecnie są nieużywane , ale jak na nich jeździłem to jak były odpowietrzone i świeże klocki to chwytały świetnie , potem jak sie zjechały klocki to dolewałem płynu co pomagało na zmniejszenie skoku klamki. Napewno nie lej DOT3 , tylko jak już to DOT4
Born to ride , ride to die !