Kierownica 25,4 vs 31,8
Kierownica 25,4 vs 31,8
Jak w temacie, niedługo zmieniam kierownicę i zastanawiam się nad średnicą. Miałem NS Habanero 31,8 teraz mam Sunline v3 który niestety jest skrzywiony. Kierownica oczywiście do DH.
myślę, że tu głosy będą podzielone.
Za 25,4 przemawia masa, a za 31,8 wytrzymałość.
w zasadzie to są główne różnice między kierownicami o tych średnicach, więc zastanów się, co wolisz - zainwestować w kierownicę raz na rok i mieć lekkie 25,4? Może wolisz kupić raz (może nie na zawsze, ale na długo) grubszą kierownicę, która więcej waży, ale też jest znacznie mocniejsza?
wybór nalezy do Ciebie
Za 25,4 przemawia masa, a za 31,8 wytrzymałość.
w zasadzie to są główne różnice między kierownicami o tych średnicach, więc zastanów się, co wolisz - zainwestować w kierownicę raz na rok i mieć lekkie 25,4? Może wolisz kupić raz (może nie na zawsze, ale na długo) grubszą kierownicę, która więcej waży, ale też jest znacznie mocniejsza?
wybór nalezy do Ciebie
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
na początku amoeba ta taka śmieszna, pseudo freeride'owa.... ale drugi był azonic, nie pamiętam modelu, ale było to coś z "lepszych" kierownic tej marki.
kumplowi złamały się dwa egzemplarze amoeby downhill (ścianka 5mm grubości), jednemu kierownica da bomba zaczęła przypominać makaron na talerzu...
Fakt, kierownica z gównolitu wytrzyma znacznie mniej, niż hi-endowy sprzęt dla pro zawodników, ale niesmak pozostaje.
od kiedy wszyscy przerzucili się na grube, albo stalowe kierownice, problem zniknął.
kumplowi złamały się dwa egzemplarze amoeby downhill (ścianka 5mm grubości), jednemu kierownica da bomba zaczęła przypominać makaron na talerzu...
Fakt, kierownica z gównolitu wytrzyma znacznie mniej, niż hi-endowy sprzęt dla pro zawodników, ale niesmak pozostaje.
od kiedy wszyscy przerzucili się na grube, albo stalowe kierownice, problem zniknął.
31,8 są oczywiście nieco sztywniejsze
Idąc tym tokiem myślenia Fox 40 byłby dwa razy cięższy od Boxxera a tak nie jest ponieważ zwiększając średnice lagi można zmniejszyć grubość ścianek, BTW jeszcze odbije sie to na sztywności

g. prawda 31,8 wcale nie są cięższe od 25,4 - masa zależy od jakości wykonania, materiału i wielu innych rzeczyJaca pisze:Za 25,4 przemawia masa, a za 31,8 wytrzymałość.
Idąc tym tokiem myślenia Fox 40 byłby dwa razy cięższy od Boxxera a tak nie jest ponieważ zwiększając średnice lagi można zmniejszyć grubość ścianek, BTW jeszcze odbije sie to na sztywności

Sell: Rower - Intense M9
dokładnie, dla przykładu można porównać jalapeno i habanero od nsa.AlanCK pisze:31,8 wcale nie są cięższe od 25,4
Jaca a to że połamałeś amoebę nie świadczy że kiery ciesze są gorsza, a że amoeba nie była dobra pomimo wagi ~500g

Ja osobiście wolę jednak 31,8, chociażby z powodu wyglądu i prawdopodobnie nieco większej sztywności.
-
- Kontakt: