Marzocchi 4x. Warto??
Marzocchi 4x. Warto??
Postanowiłem złożyć przez zimę lekki rower do 4x i zastanawiam się czy warto kupić amortyzator Marzocchi 4x. Tylko problem w tym że na forum i ogólnie w internecie nie znalazłem żadnego testu ani opinii na temat tego amorka. Jeździł ktoś z was na tym widelcu i może się wypowiedzieć na temat pracy i sztywności?? Z góry dziękuje za pomoc.
A może jest lepsza opcja od Marzocchi do 4x??
Ps. Rower składam na ramie Dartmora Creeper.
A może jest lepsza opcja od Marzocchi do 4x??
Ps. Rower składam na ramie Dartmora Creeper.
TK No dokładnie. Zależy jakie masz priorytety. Zawodnicy sponsorowani lub ci bawiący się w to serio główny nacisk kładą na wagę więc taki 4x w okolicach 2,2-2,3kg przy takiej Rebie czy Foxie 32 z wagą w okolicach 1700 to straszny kloc i zbędne gramy.
A dla mniej zdolnego czy bawiącego się w to 4fun ważne też jest żeby amor pojeździł więcej niż sezon czy mniej.
Dobrą alternatywą są Revelationy na 20mm Lżejsze nieco od 4x a powinny być równie sztywne. Albo może Pike 454 jak budżet pozwoli.
A dla mniej zdolnego czy bawiącego się w to 4fun ważne też jest żeby amor pojeździł więcej niż sezon czy mniej.
Dobrą alternatywą są Revelationy na 20mm Lżejsze nieco od 4x a powinny być równie sztywne. Albo może Pike 454 jak budżet pozwoli.
W sumie faworytem nadal jest Marzocchi 4x. Pike waży podobnie ale jest droższy i nie specjalnie mam zaufanie do RS bo nigdy nie miałem okazji ich używać na dłuższą mete. Widelca do XC nie mam zamiaru kupić bo to głupie żeby ryzykować własnym zdrowiem i kasą przez 400 gram. Wiem że to dużo w 4x ale nadal wole zachować tą granice zdrowego rozsądku. Poza tym sztywna oś to też duży plus.
A zna ktoś jakieś sprawdzone i lekkie obręcze do 4x?? Ogólnie pomógł by mi ktoś złożyć sensowne koła, to moja pierwsza taka koncepcja i nigdy nie musiałem odchudzać roweru więc niewiele wiem o lekkich częściach.
A zna ktoś jakieś sprawdzone i lekkie obręcze do 4x?? Ogólnie pomógł by mi ktoś złożyć sensowne koła, to moja pierwsza taka koncepcja i nigdy nie musiałem odchudzać roweru więc niewiele wiem o lekkich częściach.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: