Rozmiarowka ram

czikita
Kontakt:

Rozmiarowka ram

Post autor: czikita »

takie pytanko dla osob ktore siedza w temacie - mialy okazje testowac te same ramy w roznych rozmiarach ;)
Jak to jest z rozmiarami ram ktore zaleca producent do wzrostu ridera - czy rzeczywiscie rama dedykowana pod wzrost ridera jest lepsza ? lepiej sie jezdzi ?
po prostu dosyc mnie to ciekawi , gdyz nie mialem okazji testowac 1 ramy w roznych rozmiarach :)
np. jak to sie ma do ram 15" ktore sa do wzrostu przewaznie (mowa o fullach) 170cm , a takie 16"-17" 170-180cm (tak przykladowo podaje) , sam mam 178.
Dopasowanei ramy ma jakies swoje + ? osobiscie jestem za 'male jest piekne' ;)

Po prostu zjada mnie ciekawosc jak to jest z rama dedykowana pod wzrost ridera... bo na krowe L / XL to juz zamiaru nie mam zamiaru patrzec ;)
Stopek2
Kontakt:

Post autor: Stopek2 »

Z rozmiarami ram to głównie chodzi o ich zwrotność i inne właściwości ,,jezdne". Wysoki człowiek może nawet na BMXie jeździć, np. mój znajomy ma 186 cm wzrostu i jeździ na 15" fullu. Głównie zależy wszystko od tego jak dana osoba czuje się na danym rozmiarze ramy. Raczej dopasowywanie ramy do wzrostu nie jest dobrym rozwiązaniem.
http://stops.pinkbike.com/
czikita
Kontakt:

Post autor: czikita »

Głównie zależy wszystko od tego jak dana osoba czuje się na danym rozmiarze ramy. Raczej dopasowywanie ramy do wzrostu nie jest dobrym rozwiązaniem.
wlasnie o to mi chodzi :)
czy taka rama o 1" wieksza od 15"/16" bedzie dobra dalej do jazdy ;) (ciezko dostac ramke w najmniejszej rozmiarowce) bo na krowach rzedu 19" mialem okazje jezdzic to dla mnie przynajmniej byla katorga...
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Ja wolę trochę mniejszą niż zalecają. 178cm i Norco S/M. Ale na Bullicie S to już nie umiem jeździć, bo prawie zahaczam kolanami o kiere, masakrycznie mała jest :D Po prostu bez przesadyzmu.
barte
Kontakt:

Post autor: barte »

Pamiętaj że do rozmiaru podsiodłowej niektóre firmy dodają jeszcze długość ramy - moich zdaniem ważniejszy czynnik niż "normalne" rozmiarowanie. Na krótkiej możesz zachaczać nogami o kierę, tak jak pisze Las3k_91 Ldz, a na długiej może się jeździć niezbyt wygodnie.
[S]Dartmoor Two6Player + Pike!!!
Bike[url]http://tiny.pl/hgwxq[/url]
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Ja mam 180 wzrostu i BH Mke i jest idealnie. W rozmiarze chodzi glownie o dlugosc roweru, bo podsiodlowke to mozna zawsze sztyca podniesc..
pixo
Kontakt:

Post autor: pixo »

Wieksza rama jest mniej zwrotna, ale jesli jest dobrze dopasowana pod ridera (pod jego upodobania tez) to poprawia pozycje na rowerze , a co za tym idzie lepiej sie jezdzi. Sam przy 195 mialem cane corso 15,5" i to byl dramat. Teraz mam rame L ktora jest nieporownywalnie dluzsza i choc mniej zwrotna to łatwiej mi sie skladac w zakrety.

Skoro jestes niezdecydowany to najlepiej by bylo zebyś sie przejechal na roznych rozmiarach i zobaczyl co Ci bardziej odpowiada :) I nie musi to byc jedna rama w wielu rozmiarach , moga byc ramki roznych firm, zawsze mozesz spojrzeć w specyfikacje i geometrie.
www.mudserwis.com
ODPOWIEDZ