Fox 40 RC2 - serwis, smary, olej, uszczelki.

TK
Kontakt:

Fox 40 RC2 - serwis, smary, olej, uszczelki.

Post autor: TK »

witam, mam pytanie odnośnie serwisowania foxa 40 rc2, po ilu godzinach trzeba robić serwis, co ile wymieniać uszczelki, olej, w jakie dodatkowe smary czy inne preparaty się uzbroić. Co ogólnie robicie jeszcze dla utrzymania w idealnym stanie pracy i wnętrzności widelca ?

Znalazłem parę informacji, jednak są szczątkowe i niewystarczające, wiem też, że większość informacji podają na stronie, ale suche informacje mają się czasem inaczej do realiów.

Prosiłbym o wypowiedz tylko byłych lub teraźniejszych użytkowników, gdyż informację z którejś tam ręki też posiadam.

Myślę, że temat nie tylko mi posłuży.

Z góry dzięki za pomoc,

pozdrawiam
[S]2x yeti 4x roz. s i l
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

w sumie w sezonie rozbieralem go tak srednio po kazdych zawodach , a juz napewno jak były w błocie. z Foxami jest tak ze im czesciej je rozbierzesz tym lepiej. Uszczelki powinno sie wymieniac jak leją. Jeżeli chcesz miec amor zadbany , w dobrym stanie wewnatrz to napewno co ok.2-3tyg pasowało by rozebrac amortyzatory a w sezonie kiedy jezdzi sie duzo i czesto najlepiej po kazdych zawodach.
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
KaczorAC1
Kontakt:

Post autor: KaczorAC1 »

Zaborowski1 pisze:Uszczelki powinno sie wymieniac jak leją.
40'stka ma prawo zostawić taki pierścień oleju. Jest to normalne. Więc nie przesadzajmy.
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

wystarczy sciagnac PDF serwisowego z www foxa - tam jest wszystko napisane ...
Bullit
Kontakt:

Post autor: Bullit »

Hey.

to moze byc baaaardzo pomocne:
http://video.mpora.com/watch/uXCG3MyMP/

bedziesz potrzebowal
Float Fluid - do nasaczenia pianek pod uszczelkami
Suspension Fluid - do lag
oba znajdziesz na:
http://www.cult-bikes.com/FoxCzesciSerwisowe.htm

pzdr.
Piotr
Zaborowski1
Kontakt:

KaczorAC1 no ok . Mowie o prawdziwym laniu a nie o zostawianiu odrobiny oleju na ladze.
TK
Kontakt:

Korean_Boy wiedziałem to zanim napisałeś, zależy mi także na opinii użytkowników i ich sposobach.

dzięki wszystkim, jeszcze parę opinii i waszych sposobów bym poczytał.

pozdro
[S]2x yeti 4x roz. s i l
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Zaborowski1 pisze:z Foxami jest tak ze im czesciej je rozbierzesz tym lepiej. Uszczelki powinno sie wymieniac jak leją. Jeżeli chcesz miec amor zadbany , w dobrym stanie wewnatrz to napewno co ok.2-3tyg pasowało by rozebrac amortyzatory a w sezonie kiedy jezdzi sie duzo i czesto najlepiej po kazdych zawodach.
Sorry za offtop - ale ciekawy jestem. Czy na Fox'a tracisz gwarancję jeśli przeserwisujesz go samemu? Czyli w ten sposób (jeśli chcesz ją utrzymać) Fox zmusza Cię do wydatku tych "paru stów" (nie orientuję się w cenach) co kilka tygodni?
http://brooce.pinkbike.com
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

spoko ale co tu duzo kombinowac ??

trzeba po prostu czyscic uszczelki i dawac swiezy olej do smarowania slizgow i to w zasadzie tyle, praktycznie tak samo jak w boxxerze.

gorzej jest jak sie zdymie sam tlumik bo to juz chyba trzeba odsylac do serwisu bo nie wiem czy nie trzeba przypadkiem specjalnych narzedzi do rozebrania (opinia zaslyszana gdzies na wyciagu- wiec nie daje gwarancji ze to prawda)
Zaborowski1
Kontakt:

Korean_Boy rozbieralismy pare razy i nic specjalnego nie potrzeba.
KaczorAC1
Kontakt:

Korean_Boy pisze:gorzej jest jak sie zdymie sam tlumik bo to juz chyba trzeba odsylac do serwisu bo nie wiem czy nie trzeba przypadkiem specjalnych narzedzi do rozebrania (opinia zaslyszana gdzies na wyciagu- wiec nie daje gwarancji ze to prawda)
Mam gdzieś na kompie krok po kroku serwis tłumika w 40'stce ze screnami , nie jest tak tragiczny. Da się zrobić.

Proponuje założyć jakiś jeden temat o 40'stce , co chwile ktoś o coś pyta. Dużo pojawiło się tych amorów w Polsce i sądzę że każdemu na dobre by wyszło przykleić taki topik. Były by w nim wszystkie informacja o tuningu, serwisie , problemach i czymkolwiek jeszcze.
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

Nie mam 40, ale miałem 36. Przymierzając się do serwisu znalazłem cały opis na stronie producenta uszczelek Enduro, który to sugerował zastosowanie syntetycznego oleju samochodowego i zalecał do dać lag więcej oleju, około 50ml (standardowo 25ml). na początku trochę lał, ale po 2-3 wypadach przestał.
Bullit
Kontakt:

Post autor: Bullit »

Ja nie mam 40 ale wiem duzo od uzytkownika (sam czasem mu pomagalem w grzebaniu).
trzeba odsylac do serwisu
problem taki ze z tego serwisu (cult bikes) moze przyjsc w gorszym stanie niz przed wizyta. Znam taki przypadek ze najwidoczniej kolesie nie dokrecili jednej srobki i widelec ustawicznie sie zapowietrzal (objaw - kompletny brak tlumienia na poczatku skoku). Trzeba bylo troche sie pobawic bo procedura odpwietrzania trzeba powtarzac i powtarzac.
W krk jest juz paru ktorzy dobrze sobie z foxami radza.

Jesli idzie o maly perzglad to nawet lamaga da sobie z nim rade natomiast wymiana oleju w tlumikach czy odpowietrzanie to juz troche inna bajka, niemniej jednak jesli ktos ma 'smykalke' i poszpera na necie to sobie poradzi.
p.
TK
Kontakt:

Korean_Boy po prostu boje się o wideł, bo trochę kosztuje, dlatego chciałem zaczerpnąć wiedzy użytkowników, słyszałem, że komuś na jakimś obozie sie zatarł, bo nie serwisował 7 dni.. głównie to mnie skłoniło do założenia tematu, a zrobiłem bardziej ogólny, żeby inni też potem czerpali korzyść z niego..

czyli :

- co 2-3tyg serwis w postaci wymiany oleju, przesmarowania uszczelek od wewnątrz Float Fluid
- wymiana uszczelek, gdy zaczyna pojawiać się więcej oleju, niż wspomniany pierścień
- profilaktycznie, po każdym użyciu, przeczyszczenie lag i uszczelek brunoxem

jeszcze mam pytanie, czy pod wagę 74kg tytanowa, zielona sprężyna będzie odpowiednia?

jakim olejem zalewać najlepiej wideł ?

pozdro
[S]2x yeti 4x roz. s i l
Zaborowski1
Kontakt:

TK ja wazac 79kg mam zielona i jest ok.
0gór
Kontakt:

Post autor: 0gór »

ja uszczelki zmienilem po okolo 5 miesiacach

co do narzedzi potrzebnych do serwisu to napewno:

olej - polecam 7,5w motorex
benzyna ekstrakcyjna

serwis co miesiac spokojnie wystarcza

rozbierasz czyscisz benyzna, zalewasz nowym olejem skrecasz i cieszysz sie z jazdy :) serwis tlumika mysle raz w sezonie wystarczy ;)
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

Bullit
Filmik cos malo przedstawia :) zdjac i zalozyc golenie to chyba kazdy kto ma chociaz ciut pojecia potrafi :) Osobiscie nie mam 40 -stki ale wygladalo to jak by 40- stka chodzila na sucho :P .Odnioslem wrazenie ze gorne golenie wraz z dolnymi poruszaly sie na slizgach bez oleju :)

KaczorAC1
Kontakt:

Da__FreaK pisze:Filmik cos malo przedstawia zdjac i zalozyc golenie to chyba kazdy kto ma chociaz ciut pojecia potrafi
A czego sie spodziewałeś ? Na tym polega ten WIELKI SERWIS , o którym ludzie gadają głupoty. Chcesz dobrej pracy to proste że dbasz o amora.
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

KaczorAC1
Wszystko w porzadku :) Ale skoro to film instruktazowy to gosciu powinien pokazac ile oleju wlac do goleni,a nie tylko sciagnac golenie, pokazac uszczelki i tak zlozyc spowtorem :) Bo jak patrzelam na ten film, a mialbym siano we lbie to zlozyl bym tak samo amora i czekal az slizgi beda sie zajezdzac pracujac na suchara :) Ot film instruktazowy...

ODPOWIEDZ