Rower do streetu/dirtu

uszypl
Kontakt:

Rower do streetu/dirtu

Post autor: uszypl »

Chce zlozyc rower do streetu/dirtu, juz mam wybrane czesci tylko chce spytac tutejszych "specjalistow" czy wszystko bedzie do siebie pasowac. W sensie, zeby stery, widelec czy piasta weszly w rame itp.

chwyty - dartmoor flyer
kierownica - dartmoor rifle
kolo przod:
detka - zwykla
obrecz - rhyno lite
opona - kenda kiniption
piasta - s drive
szprychy - dt champion
kolo tyl:
detka - zwykla
obrecz - rhyno lite
opona - kenda kiniption
piasta - ns coaster ss
szprychy - dt champion
korba - dartmoor vertical
lancuch - dartmoor core
mostek - ns quark pro, niewiem czy 25.4mm czy 31.8mm, jesli stery sie zmieszcza w 25.4mm to powiedzcie
pedaly - dartmoor fever 4
rama - octane one void
siodelko - earth works pivotal
stery - dartmoor chakra
suport - vp mb602(n)
sztyca - fusion pivotal
widelec - ns rns 2
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Chwyty Darta to shit. Bierz coś innego. De La Rosy to klasyka gatunku, wygodne i długo trzymają.
Alu kiera do sztywniaka nie ma prawa buty więc bierz Districta albo Mutanta.
Co do opon to Kiniptionów nie lubię. Wolałbym już szersze Tabletopy albo dołożyć do SBE.
Piastę przód tez bym nie brał S-driva to bo szosowy Novatec. Lepiej coś na prawdziwe śruby. np. Stylus.
Rhynolite zwykły na tyle, może mieć ciężko więc wolałbym XL albo Dartmoora Fortressa.
Piasta tył za cenę Coastera SS masz też Novateca z driverem 2pcs na 2 maszynach a w przyszłości dokupisz 1pcs driver i masz Microdrive więc wolałbym go.
Korba hmm... Vertical to dość lekka propozycja ale czy wytrzymała, może coś BMXowego? Chukka Two z suportem i sprocktem wyniesie cię tyle co zestaw z Verticalem.
Quarka jak brać to tylko 25,4 i przejściówka bo i Mutant i District są na 22,2mm. No albo może coś BMXowego?
Zintegrowanych sterów do Voida nawet jakbyś bardzo chciał to i tak nie założysz więc musisz zmienić.
No i widelec. RNSa 2 zdecydowanie bym odradzał, jest za niski do tej ramy. Będziesz miał nisko mufę. Coś wyższego bym brał V4 albo jak lekko i dobrze to Lightone.
Generalnie widać, że jeszcze sporo musisz się nauczyć o sprzęcie :)
uszypl
Kontakt:

Zgodnie z zaleceniem pozmienialem moja liste, oprocz korby, bo chukka two jest sprzedawana bez lozysk, ktore trzeba dokupic za 93zl, a nie slyszalem o niej dobrych opini. Wiec jednak zostane przy verticalu, chyba ze jakas inna w podobnej wadze jest dobra. I jeszcze kiniptionty zostawie, bo jezdzilem na nich i je lubie.

chwyty - animal edwin de la rosa 39
kierownica - ns district low 109
obrecze - dartmoor fortress
piasta przod - romed stylus
piasta tyl - novatec nt-d236sb
stery - fsa the pig (nie dh pro, zwykle)
widelec - romed lightone

Teraz bedzie lepszy?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Możesz dopłacić troszkę jeśli masz jeszcze fundusze i kupić pigi dh pro, bo tam masz łożyska maszynowe i nie bawisz się w albo luz i lekko kręcące się stery albo zero luzu i opór :) Co do korb i supportu - czy musi być korba bmx'owa?
uszypl
Kontakt:

te 30zl moge dorzucic na dh pro jesli naprawde sa lepsze. A o dartmoor moloko cos wiecie? bo jesli sa dobre to je biore, ze wzgledu na kolor. Korba, nie pisalem ze musi byc bmx'owa, obojetnie czy taka czy taka, wazne zeby byla lekka i wytrzymala
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

uszypl pisze:A o dartmoor moloko cos wiecie?
Syf.
uszypl
Kontakt:

to chyba lepiej nie miec pod kolor xd

a cala reszta, wszystko co napisalem bedzie pasowac?
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Ja bym zmienil korbe na bmx, bo te na isis dartmoora to nie sa zbyt mocne. To samo suporty pod isis.
uszypl
Kontakt:

Ja bym zmienil korbe na bmx, bo te na isis dartmoora to nie sa zbyt mocne. To samo suporty pod isis.
to wziac octane one czy dartmoor two, bo szukalem wszedzie i juz sam niewiem ktora lepsza
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

Nie kupuj korby dartmoora, mam ja już 1 miesiąc, wyrobił sie isis, strzela, ogólnie syf, gdyby nie to miałem ja hurtowo nie kupił bym tego syfu, z gripow kup może syncrosa, model ten droższy jest okropnie wytrzymały, z reszta ten tańszy tak samo. Hmm i moŻe piasta dartmoora na przód? W sumie obręcze też crusher jest cieZki oraz nie wypada najlepiej co do wytrzymałości, nie mam pomysłu ale napewno coś inego?
Karpiel i Duncon to moje zycie
Bombell
Kontakt:

Co do korby jak chcesz brać coś taniego BMXowego to już lepiej Darta niż OO bo ma standardową oś. A OO niestandardową 20mm i gorzej z łożyskami. Chyba, że pójdziesz w klasykę MTB i weźmiesz zestaw Hussefelta na Howitzer.
diablos993
Kontakt:

Post autor: diablos993 »

chwyty - dartmoor flyer :arrow: Animale
kierownica - dartmoor rifle :arrow: Mutantbikes najlepiej.. Districty 09 lubią pękać
kolo przod:
detka - zwykla
obrecz - rhyno lite :arrow: fortress
opona - kenda kiniption :arrow: Nie za dobra opona, lepiej dopłacić do Schwalbe Table top te kilka zł
piasta - s drive :arrow: byleby nie na zamykacz tylko śruby np. stylus
szprychy - dt champion
kolo tyl:
detka - zwykla
obrecz - rhyno lite :arrow: fortress
opona - kenda kiniption :arrow: to samo..
piasta - ns coaster ss :arrow: pomęczysz się trochę z tą piastą. Dokup od razu najlepiej wolnobieg jakiś inny, albo w ogóle piastę Chosena Single Speed tylko, że pewnie waga Ci nie będzie odpowiadać, ale cenowo jest świetnie, jakościowo i wytrzymałościowo z tego co wiem też
szprychy - dt champion
korba - dartmoor vertical :arrow: gnie się.. Najlepiej kup komplet Truvativ Hussefelt Howitzer, albo jakaś BMX.
lancuch - dartmoor core :arrow: KMC K710
mostek - ns quark pro, niewiem czy 25.4mm czy 31.8mm, jesli stery sie zmieszcza w 25.4mm to powiedzcie :arrow: stery tutaj nie mają nic do rzeczy, jeżeli kupisz stalową kierę to musisz dokupić reduktor 25.4->22.2
pedaly - dartmoor fever
rama - octane one void
siodelko - earth works pivotal
stery - dartmoor chakra :arrow: fsa dh pig pro/fsa orbit mx
suport - vp mb602(n) :arrow: Truvativ Gigapipe Team DH jeżeli ISIS, Howitzer to standardowo XR nawet da radę, a jak pójdziesz w BMX to Primo/Romed/WTP.
sztyca - fusion pivotal
widelec - ns rns 2 :arrow: tak jak już mówili do tej ramy będzie za niski, pisane było wcześniej

Ogarnąłem wszystko bo namąciliście mu troszke:P Nie zapomniałeś o hamulcu ? ; ]
[url]http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6456721[/url]
Bombell
Kontakt:

diablos993 pisze:Nie zapomniałeś o hamulcu ?
Bez też można żyć ;D
I na przód Rhynolite bym zostawił. Bo bardzo lekka a na przodzie spokojnie da radę. Tylko na tył coś mocniejszego.
Reszta jak wyżej :)
diablos993
Kontakt:

Post autor: diablos993 »

Trzeba umieć wyżyć bez hamulca :D Tutaj kolega widzę zaczyna więc raczej by się przydał chociaż jakiś v-brake.

P.S. Jeszcze zastanów się nad przełożeniem.. Ile zębów na przód, ile na tył. Zależy czy lubisz ciężko czy lekko. No i też czy chciałbyś microdrive czy też nie.
[url]http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6456721[/url]
uszypl
Kontakt:

diablos993 pisze:Tutaj kolega widzę zaczyna więc raczej by się przydał chociaż jakiś v-brake.
Nie zaczynam, juz troche czasu jezdze w streecie/dircie tylko nie znam sie na czesciach, bo obydwa rowery ktore mialem byly kupione na allegro uzywane.
Co do zalecen diablosa, juz wszystko napisal bombell. I piaste biore novateca z driverem na tyl, a co do opon to chyba przy kendy zostane, ewentualnie jak bede mial wiecej kasy to kupie table topy.
ODPOWIEDZ