RS Pike 409 U-Turn traci skok

Wooyek
Kontakt:

RS Pike 409 U-Turn traci skok

Post autor: Wooyek »

Krótko mówiąc, po kilku(nastu) mocniejszych ugięciach, skok w Pike'u 409 zmniejsza się ze 140 mm do ok. 120 mm (wtedy zwykle zauważam, że coś jest nie tak - nie wiem, czy poszedłby dalej).

Miał ktoś podobny problem? Skąd to się bierze? Jak sobie z tym poradzić?

Chcę mu zrobić serwis, ale wcześniej chciałbym mieć jakieś podparcie teoretyczne, na jakie elementy w środku zwracać uwagę (co może być uszkodzone/przestawione/odkręcone itp.).

Pomożecie?
denus
Kontakt:

Post autor: denus »

miałem podobny przypadek okazało się ze sprężyna pękła , stało to ci się od jakiegoś strzału mocnego?

Przy rozkręcaniu zwróć uwagę na zaznaczony element na zdjęciu, czy wszystko jest ok

Obrazek
www.TOTEMSHOP.pl
misiek123
Kontakt:

Post autor: misiek123 »

Mam pike 409 i u-turn też sam skręcał mi się: normalnie jak rozkręciłem do 120 to po paru dobiciach miałem już 95mm. Odkręć śrubkę na szczycie pokrętła od regulacji skoku, zdejmij pokrętło ( !!! uważaj, żeby nie pogubić kulek i sprężynek, które są pod pokrętłem !!!) No i pewnie masz na spodniej stronie pokrętła wytartą bierznię po której chodzą sobie te kulki, przetrzyj jeszcze jeśli nie kręcisz tym dużo i może nie będzie sie przesuwać, a jeśli kręcisz to polecam kupić nowe pokrętło i nasmarować od nowości, żeby się nie wyrobiło.
Ja zwykle ustawiam na 120mm i nie kręcę już więcej skokiem, więc pod jedną sprężynkę, co jest pod kulką podłożyłem kawałek metalu, tak, że kulka mocniej dociska pokrętła i się nie skręca.
[S] Grimeca sys 12
[K] śrubka odpowietrzania z zacisku Grimeca
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

denus pisze:miałem podobny przypadek okazało się ze sprężyna pękła , stało to ci się od jakiegoś strzału mocnego?
Hm, prawdę mówiąc taki kupiłem :/

misiek123 pisze:No i pewnie masz na spodniej stronie pokrętła wytartą bierznię po której chodzą sobie te kulki
Nie sądziłem, że te kuleczki mogą być aż tak ważne, ale to chyba faktycznie ich wina - zajrzałem dziś pod pokrętło i jednej brakuje - widocznie dwie nie radzą sobie z powstrzymywaniem pokrętła przed kręceniem się przy uginaniu amora...
misiek123
Kontakt:

Post autor: misiek123 »

no to jak masz 2 kulki zamiast 3 to czym prędzej skompletuj sobie je bo będzie ci sie na 100% przestawiać
[S] Grimeca sys 12
[K] śrubka odpowietrzania z zacisku Grimeca
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

ja mialem w pajku 409 tez sam broblem to z przedniej piasty wyjolem pare kuleczek i wrzucilemwe wszystki utwory kulki i nie bylo zeby sie strecal
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
ODPOWIEDZ