Nobel dla Obamy...

nooz
Kontakt:

Nobel dla Obamy...

Post autor: nooz »

jako że to offtopic, chciałem zapytać jakie są Wasze odczucia na ten temat? Bo wg mnie danie pokojowej nagrody Nobla komuś, kto prowadzi wojnę w Iraku jest czymś absurdalnie absurdalnym...
Kart_kRk
Kontakt:

Post autor: Kart_kRk »

A to poprawka. Nie ma co komentwac smiech na sali i tyle.
Banda:
http://www.pinkbike.com/photo/3491292/
sloniu
Kontakt:

Post autor: sloniu »

otóż chcieli mu dać ale nie przyjął dla twojej wiadomości, jedyną nagrodę jaką przyjął to order uśmiechu. Absurdalne jest to ze tego nie wiesz
http://sloniu.pinkbike.com/
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

nooz pisze:kto prowadzi wojnę w Iraku
... i w afganistanie i kilku innych mniej medialnych miejscach i ogolnie jest przywodca kraju ktory ma na sumieniu wiecej ludzi niz jaki koleiwk inny w historii. Komitet noblowski powinien pozostac przy nagradzaniu odkryc naukowych, bo po prezydencie usa, mandeli i arafacie w przyszlosci pewnie jeszcze kilku innych terrorystow ja dostanie.
Lisek-Tm
Kontakt:

Post autor: Lisek-Tm »

Absurdalniej absurdalnym od najwiekszych absurdow jest to ze wszyscy byscie dali Janowi Pawlowi 2 nagrode nobla tylko za to ze byl polakiem, prawda jest taka ze nie zrobil nic nadzwyczajnego.
powiem wiecej, wykonywal tylko swoja prace jako osoby duchownej, chociaz wiekszosc ksiezy postepuje inaczej niz ich ideologia.
To co robil papiez robilo tez duzo duzo innych osob, tylko na nizszych stolkach.
A dzieki papiezowi obecna polska wyglada jak wyglada, lizace dupe kosciolowi zasciankowe zadupie zyjace pamiecia po Janie Pawle, ktorego wladza zamiast zajmowac sie rzadzeniem to od razu po zajeciu stolkow zajmuje sie obrabianiem dup poprzednikow.

A co do nagrody dla Obamy to calkowicie sie zgadzam, robi to samo co ******, faszysta i "wzorowy katolik" bush, atakuje niepodlegle panstwo, wpierdala sie w ich polityke i kulture. wszedzie sie wpierdalaja.
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

sloniuKart_kRk JPII nie przyjął Nobla, bo nie chciał stworzyć "podziału" między religiami - bo tak można by to odebrac, że została nagrodzona religia, a nie osoba (jednostka). Na dobra sprawę po co mu był ten Nobel;-) Za Obamą i tak niewiele będzie płakać (puki co).

W mojej prywatnej opinii Obama nie powinien odebrać tego Nobla, dopóki nie wyprowadzi z Iraku i Awganistanu wojsk - wtedy będzie można mowic o sukcesie - jeżeli po wyprowadzeniu tych wojsk wszystko nie "legnie w gruzach".

Z resztą od dłuższego czasu "komisja" Noblowska odstawia "cyrki".
Ponoć (nie wiem, nie znam historii), ci co dostali nobla z chemii/biologii (3 amerykanow) pokazali to co udowodnił 30 lat temu jakiś Rusek - ale nikt go nie chciał wtedy słuchać;-)
Kart_kRk
Kontakt:

Post autor: Kart_kRk »

Lisek ja sie za dobrgo katolika nie mam ale powiem ze ********** glupoty...
Banda:
http://www.pinkbike.com/photo/3491292/
yasiuuu
Kontakt:

Lisek-Tm i nadrób lekcję historii - bo Polska wygląda jak wygląda, ale na pewno nie przez JPII. Po części przez jego wpływ(y) nie stoisz w kolejce po kiełbase na kartki.

My "młodzi" tego nie zrozumiemy tak "hop-siup" - bo dla nas wiele rzeczy z tamtych czasów to abstrakcja. A za obecną "Polskę" możesz podziękować tylko i wyłącznie chciwym urzędasom i pseudo-patriotycznym prezydentom i premierom;-)
www.feel-free.pl
Michał_Point
Kontakt:

Post autor: Michał_Point »

yasiuuu dobrze gada ;]
ale pisze zeby zapytac... Kart_kRk - czy Ty zes sie na Liska uwzial ? :P
www.pinkbike.com/photo/2479386/

www.pinkbike.com/photo/3595701/
Wjtk
Kontakt:

Post autor: Wjtk »

Lisek-Tm Nie czepiaj się na siłę i nie generalizuj bo wstyd. A Jan Paweł II nie miał możliwości odebrania, ponieważ nie został mu on nadany z powodów które napisał yasiuuu uściślając.
Obamę wszyscy pokochali zanim przejął urząd, jedni mówią, że dostał Nobla by nie rozpoczynał kolejnej wojny tym razem w Iranie i na zachętę. Moim zdaniem na zachętę to on może dostać jak w filmie Miś "puchar za zajęcie pierwszego miejsca", a nie jedną z najwyższych nagród w ramach szerzenia pokoju. Dla mnie ta nagroda winna być zwieńczeniem długiego okresu walki / pracy na rzecz światowego pokoju.

No, ale cóż ludzie się mylą w końcu w roku 1938 Człowiek Roku tygodnika Time został Adolf Hitler a w 1939 i 1942 Stalin :wink:
[b] Monkeyman [/b]
Lisek-Tm
Kontakt:

yasiuuu hahahahahaahah, przez JP2 nie stoje w kolejce po kielbase na kartki? Stary, wiekszej glupoty nie slyszalem, zwykla medialna sciema, to wieksi od niego mieli na to wplyw, a on tylko wolal z tronu. Chociaz na pewno po czesci sie przyczynil do teog.
Ale wlasnie przez tepote spoleczenstwa ktore mysli ze to wszystko dzeiki JP2 polska wyglada jak wyglada,
ludzie kochaja JP2 -> politycy wykorzystuja pamiec o JP2 i uczucia pseudo religijne lizac dupe kosciolowi -> tepe spoleczenstwo wybiera politykow ktorzy trzymaja z kosciolem.
dla mnie to jest proste, a wszystko przez pamiec o JP2, buduje sie swiatynie na jego czesc, za kurwa moje podatki ktore place pijac Piwo.
Prawda jest taka ze gdyby nie JP2, tak naprawde jeden z niewielu polakow ktory liczyl sie na swiecie na wszystkich frontach spoleczenstwo polskie nie bylo by ultrakatolickie, a nasz kraj wygladalby zupelnie inaczej.
Zobaczcie sami jak wygladaja inne posocjalistyczne kraje, jestesmy daleko w tyle, bo pieniadze ida nie na to co trzeba, i rzad zajmuje sie nie tym co trzeba.
Dzieki JP2 w polsce nie ma rozdzialu na polityke i religie.
Wiem o tym ze to nie JP2 co kreowany przez media jego wizerunek mial na to wplyw, jednak wedlug mnie jest to jego nieswiadoma zasluga, jego i "panow rzadzacych".

moze i jestem negatywnie nastawiony do JP2, kosciola, rzadu itp, ale co ja na to poradze ze dzieje sie jak dzieje.
"ja nie wybieralem tego kraju, nie chce byc jego niewolnikiem, gowno mnie obchodzi kto w tym kraju rzadzi, i tak bedzie kutasem bo chodzi tylko o pieniadze"

Michał_Point hahahaha, mi tez tak sie wydaje :p

pozdrawiam
Wjtk
Kontakt:

Post autor: Wjtk »

Lisek-Tm Wyluzuj się trochę. Twoja wypowiedź jest nieskładna. Najpierw piszesz, że tylko wołał z tronu, a potem, że to też jego zasługa? Zwalasz idiotyzm polaków i wszystkie nasze niepowodzenia na Jana Pawła? On sam powtarzał by nie stawiano mu pomników i świątyń, został uznany za "liberalną" głowę kościoła w stosunku do swoich poprzedników. Mnie też wkurwia wykorzystywanie jego osoby we wszelkiego rodzaju kampaniach, sporach politycznych. Ale wiesz co? Wierzący nie jestem, ale będę go szanował. Gdyby nie on to może nasze społeczeństwo by było jeszcze bardziej konserwatywno-katolickie bo on często głosił treści znacznie bardziej liberalne niż kościół polski. Katolicyzm jest w Polsce mocno zakorzeniony od setek lat. Kiedy inni chwalą naszych rodaków w tym Wałęsę, czy Jana Pawła II nie opluwajmy ich bo świadczymy źle o samych sobie, bądźmy dumni a nie zakompleksieni. Nie ma co węszyć wszędzie spisku. Nie wiem lisek ile masz lat, ale studiując dokładnie historię Polski łatwo zauważyć dlaczego nasz kraj wygląda tak jak wygląda. Nie na wszystko można być anty w niektóre rzeczy się trzeba trochę zgłębić i postawić w innej sytuacji.
[b] Monkeyman [/b]
Lisek-Tm
Kontakt:

Wjtk lat mam 20, wierzacy tez nie jestem, a historie polski z tamtych czasow znam bo sie tymi czasami interesuje.
Nie chodzi tutaj o bycie anty, tu chodzi o normalne myslenie, o zdenerwowanie obecna sytuacja polski, i o przemyslane fakty.
Oczywiscie zgadzam sie z tym ze glosil rzeczy bardziej 'katolickie" niz sam polski kosciol katolicki, ale czemu od razu podnosic go do rangi niemal boga? czy powiedzial cos wiecej niz Jezus ze stawia mu sie instytuty nauk JP2? przeciez to nie jego nauki a nauki Jezusa. Denerwuje mnie to polskie przypisywanie wszystkich zaslug JP2, taka jest prawda ze w innych krajach nie stawia sie mu pomnikow i swiatyn, w polsce masowo robione sa uniwersytety i wszystko co w nazwie moze miec cos wspolnego z papiezem polakiem. Denerwuje mnie ta zasciankowosc, i wykorzystywanie jego osoby do wszelkich celow religijno polityczno popkulturalnych. Ciekaw jestem czy po smierci obecnego papieza niemcy beda stawiali mu pomniki i swiatynie, pewnie ze nie. Polacy traktuja papieza jako najwiekszy sukces polski na arenie miedzynarodowej.
Prawda jest taka ze do wyjscia polski z "socjalizmu" najbardziej przyczynil sie Walesa, robotnicy, zwykli ludzie, bunty mlodziezy, liczne manifesty, itp
W polsce i tylko w polsce jest kreowany wizerunek papieza jako bohatera.
Oczywiscie zaznaczam po raz kolejny, nie jest to wina JP2 ale jest on przyczyna tego jak wyglada nasz kraj teraz.

ale juz koniec offtopu z mojej strony, i obiecuje pisac na temat ;p
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

nooz pisze:jako że to offtopic, chciałem zapytać jakie są Wasze odczucia na ten temat? Bo wg mnie danie pokojowej nagrody Nobla komuś, kto prowadzi wojnę w Iraku jest czymś absurdalnie absurdalnym...
O ile z nagroda nobla dla Obamy sie kompletnie nie zgadzam (bo pomimo znaczacej wiekszosci demokratów w rządzie us facet nie jest w stanie żadnej ustawy przepchnac bo boi sie, ze go republikanie opieprza [ co i tak robia]) to co do Iraku to komentaż jest absurdalny. Miał w dniu objecia prezydentury wycofac wojska? Wiesz jaki byłby efekt? Poczytaj troche o tym co sie stało w Afganistanie kiedy walczyli o niepodległosc - wsparcie us, a potem nagle wycofanie i do kraju zbiegli sie wszyscy religijni wariaci z okolicy. Na chwile obecna szybkie wycofanie sie wojsk zniszczyłoby najprawdopodobniej kraj. Bush nabroił ale wycofanie wojsk nagle to bylby ruch pod publike, a nie rozsadne zachowanie. Od kad Amerykanie dorzucili wojsk w iraku sytuacja troche sie ustabilizowała. Jak napsute jest przez nich to niech naprawiaja bagno.

yasiuuu ale to typowe w nauce co z ruskiem mówisz i niestety wygrywa ten co spopularyzuje. Przez wiele lat podobnie było z teoria strun i membran. Stronnictwo od teori strun miało przewage ale cos im nie pasowało w obliczeniach co nie broniło im smiac sie z teori membran (popieranej przez mniej naukowcow). Okazało sie, ze brakujaca czesc teori strun sprawia, ze pokrywa sie z teoria membran ale jednak zamiast zgodzic sie z przedmówcą forsuje sie nazwe teori superstrun ;) Naukowcy tak honorowo nie postepuja jak to w ksiazkach czasem pisza.
JejQ
Kontakt:

Post autor: JejQ »

Obama dostal nobla za kolor skory. Czarny prezydent, w panstwie.. w ktorym czarni ludzie nie mieli zadnych praw, a nawet byli niewolnikami.

Dla mnie ten nobel, to bardziej jakis symbol zmian. Tylko kogo wlasciwie one interesuja?
yasiuuu
Kontakt:

Lisek-Tm NAUCZ SIĘ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM! Piszę WYRAŹNIE, że przez jego wpływy (ogólnie na społeczeństwo) nie musisz stać w kolejkach po kiełbasę - oczywistym jest, że nie chodził miedzy ludźmi z ulotkami nie szerzył propagandy!
Więksi od niego mieli wpływ? jacy więksi? Polska jak była w czarnej dupie i tworzył się ruch Solidarności - TO NIKT JEJ NIE POMOGL, poza silną wolą stoczniowców, upartości Wałęsy, i własnie MOBILIZACJI SPOŁECZEŃSTWA przez "wołanie z tronu" JP2. Ci Twoi "więksi" albo udawali, że nic nie widzą, albo obrabiali Polsce dupe za plecami z Ruskami. Więc SYNU, jak nie masz bladego pojęcia o historii własnego kraju, to skończ waść pierdolić bo tylko się tu kompromitujesz.

I nie pisze Ci tego jako zagorzały katolik - bo religii nie praktykuje.
Pisze to z pkt. widzenia polskiej historii.
Piszesz, że jesteś negatywnie nastawiony do tego kraju - ale kiedy wszystkie powyższe sytuacje miały miejsce, Twoim rodzicom nawet się nie śniło, że będą żyli w TAK BEZNADZIEJNYM KRAJU jak teraz...

Po wpisaniu w google "Jan Paweł II a solidarność" 1.222.000 pozycje.
Strona pierwsza:
http://www.solidarnosc.org.pl/lublin/25sym3html.html

Link zamieszczamw ramach edukacji polskiego społeczeństwa - bajki można opowiadać dzieciom, histrie już trzeba wytłumaczyć.
nooz
Kontakt:

Post autor: nooz »

Spaced bardziej chodzi mi o to, że nic z tym nie robi. owszem, nie mógł wycofać wojska od razu ale gdyby to chciał robić to by już jakieś decyzje zaczął przygotowywać;]
kar0l
Kontakt:

Post autor: kar0l »

Lisek-Tm pisze:Nie chodzi tutaj o bycie anty, tu chodzi o normalne myslenie, o zdenerwowanie obecna sytuacja polski, i o przemyslane fakty.
Może się czepiam, ale wszystkie Twoje wypowiedzi są anty... Widzisz same złe rzeczy, a nie zauważasz jak wiele udało się osiągnąć. Po tylu latach niewoli (rozbiory, krótki okres przejściowy, wojna, komunizm) demokracji (i odpowiedzialności za nią) trzeba się nauczyć, a nie staje się to z dnia na dzień.
Lisek-Tm pisze:Zobaczcie sami jak wygladaja inne posocjalistyczne kraje, jestesmy daleko w tyle
- yyy, naprawdę? :shock:
ODPOWIEDZ