Co to za "KONA"? Pomoc w zidentyfikowaniu ramy

B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Spec ma patent, ale podobne zawiechy są w innych ramach. Nie zmienia to jednak faktu, że Kona nigdy czegoś takiego nie stosowała.

Poza tym ja bym nie kupił ramy która była malowana albo spawana. Jeśli już to bym kupił nadpękniętą, wtedy wiem co było uszkodzone i wiem kto naprawiał, a tak to nie wiem nic poza tym, że mogę podejrzewać próbę ukrycia czegoś przed moimi gałami...
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

B.Z. pisze:Spec ma patent, ale podobne zawiechy są w innych ramach. Nie zmienia to jednak faktu, że Kona nigdy czegoś takiego nie stosowała.
Spec ma patent który obowiązuje tylko w USA, to jest przyczyna dlaczego Kona ram z ogniwem Horsta nie robi.
Co do "innych" ram to np. Poisona z ogniwem Horsta w USA nie kupisz.
Fils
Kontakt:

Post autor: Fils »

Powiem wam, że ciekawa zagadka. Najbardziej intrygujące jest to, że rama ma ogniwo Horsta. Mi ten rower strasznie przypomina stare Votec-i ale wątpię, żeby właściciel takiej ramy przemalowywał napis ją i dodawał napis 'KONA'. Trudno będzie ustalić nazwę tej ramy, bo był okres kiedy tego typu konstrukcji powstawały miliony ;/.
S: NOWE Tarcze Avid G3 160mm przód i tył
pplaymo
Kontakt:

Post autor: pplaymo »

mogę się mylić ale mi to pachnie jakiś starym ellsworth-em. konstrukcyjnie bardzo zbliżona.
bamix71
Kontakt:

Post autor: bamix71 »

...ellsworthy nie były takie filigranowe (dare)...to jakiś klon z Taiwanu...
Radix
pplaymo
Kontakt:

Post autor: pplaymo »

możliwe, że mi się coś pomyliło ale już wcześniej gdzieś widziałem taką samą ramę.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

ch..... wie co to jest, ale wygląda raczej solidnie. kona, iron horse, poison, trek odpada. Widać po rowerku ze raczej nie był katowany, tylko jeżdzony lajtowo lansowo rekreacyjnie. Wygląda na dobry stan, ale obstawiam na produkcję tajwan/usa. sądzę ze został przemalowany ze względu na stan poprzedniego lakieru, moze mieć już kilka lat wyśmigane.
Back in black
B.Z.
Kontakt:

easy_rider pisze:B.Z. napisał:
Spec ma patent, ale podobne zawiechy są w innych ramach. Nie zmienia to jednak faktu, że Kona nigdy czegoś takiego nie stosowała.

Spec ma patent który obowiązuje tylko w USA, to jest przyczyna dlaczego Kona ram z ogniwem Horsta nie robi.
Co do "innych" ram to np. Poisona z ogniwem Horsta w USA nie kupisz.
Wytłumacz zatem dlaczego również pochadzące z Kanady moje Brodie Devo ma 4-zawias... Patent można kupić, patent można obejsć, wydaje mi się, że Kona nie robi tego bo nie chce.
easy_rider
Kontakt:

B.Z. pisze:Wytłumacz zatem dlaczego również pochadzące z Kanady moje Brodie Devo ma 4-zawias...
Twoja rama Brodie Devo to taki "czterozawias" jak Kona (nie ma ogniwa Horsta) :wink:
bamix71
Kontakt:

Post autor: bamix71 »

Panowie...nie lepiej napisać do Kolesia który spyla ten rowerk???może wie co sprzedaje :?:
Radix
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

easy_rider pisze:Twoja rama Brodie Devo to taki "czterozawias" jak Kona (nie ma ogniwa Horsta) Wink
stare miały horsta. A ostatnie nie, i teraz chyba ma w ofercie same jednzawiasy.
Widać spec się upomniał, dlatego też Kona ma taka zawiechę a nie inną
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

B.Z. pisze:Wytłumacz zatem dlaczego również pochadzące z Kanady moje Brodie Devo ma 4-zawias... Patent można kupić, patent można obejsć, wydaje mi się, że Kona nie robi tego bo nie chce.

Chyba sam sobie odpowiedziales . Brodie jest z Kanady a nie USA i tam moga ich cmoknac w pompke . Tak samo , mozesz kupic lapierre'a z horstem albo vpp w kanadzie a w usa juz nie .
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

a co do ramy to jkest to stary poison curare .
B.Z.
Kontakt:

Chyba sam sobie odpowiedziales . Brodie jest z Kanady a nie USA i tam moga ich cmoknac w pompke . Tak samo , mozesz kupic lapierre'a z horstem albo vpp w kanadzie a w usa juz nie .
Kona też jest z Kanady. Nie jest jednak istotne gdzie produkujesz tylko gdzie sprzedajesz. A Brodie jeszcze bardziej niż Kona jest zorientowany na USA.
SeraaX pisze:stare miały horsta. A ostatnie nie, i teraz chyba ma w ofercie same jednzawiasy.
Widać spec się upomniał, dlatego też Kona ma taka zawiechę a nie inną

No własnie nie wiem czy się upomniał czy nie, Brodie dość długo tlukło Horsty... Może faktycznie batalia w sądzie była bardzo długa, ale przecież to nie Polska...

Poza tym jeszcze coś innego można przytoczyć - Giant przecież przegrał sprawę, odwrócili więc dźwignie i wio, robią ile chcą i sprzedają gdzie chcą.

Swoją droga z tymi patentami to jest paranoja, przecież to nie jest nic odkrywczego, w samochopdach stosuje się często znacznie bardziej pojechane konstrukcje i robi to kto chce i jak chce. McPhersony to standard, ale jak komuś pasuje zrobić piastę na podwójnym wahaczu to to robi i nikt się nie burzy...
szustaczek
Kontakt:

Post autor: szustaczek »

powiem tak: nawet sprzedajacy nie wie co to za rama ale podobno ugina sie calkiem spoko:) zreszta za tyle ile on chce to chyba warto
sprzedam buty shimano MP90![url]http://allegro.pl/show_item.php?item=2041896325[/url]
slazak
Kontakt:

Post autor: slazak »

Miło zobaczyć ramę kolegi która x lat temu poszła w PL. Ramka to poison curare dh, była pęknięta na wachaczu i pod główką, stąd te wspawki. pozdro
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

easy_rider pisze:Co do "innych" ram to np. Poisona z ogniwem Horsta w USA nie kupisz.
Przecież na początku kariery w IH - Hill też śmigał na SgS'ie z Horstem..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
easy_rider
Kontakt:

ArthurGreen pisze:Przecież na początku kariery w IH - Hill też śmigał na SgS'ie z Horstem..
co w związku z tym :?:
jan.mikael
Kontakt:

Post autor: jan.mikael »

widzę że jak zwykle ekspiacja ekspertów jak z koziej dupy trąba, co do tego patentu- to że ktoś ma patent to tylko jego szczęście, bo można go ODSPRZEDAĆ albo DAĆ licencję. Jakie zawieszenie jest np w Norco? Macie nawet napisane na tylnym trójkącie FSR specialized patent :D Kłóćcie się kłóćcie dalej!
dawniej mikael:)
Zablokowany