NS Coaster

michal123
Kontakt:

NS Coaster

Post autor: michal123 »

cześć mam z tyłu piastę NS Coaster niestety ma ona lekkie luzy na bębenku tak około 1mm da się coś z tym zrobić czy jeździć do puki się nie rozwali i kupić nową
z tego co zdążyłem poczytać ma ona 2 zapadki w bębenku łożyska kulkowe
ile by kosztowało zrobienie tego w serwisie? i czy w ogóle robią coś takiego?
misiek123
Kontakt:

Post autor: misiek123 »

Najlepiej zaprowadz do serwisu rowerowego i zrobią ci to za ok 5-10 zł. w sumie miałem kiedys ta piastę i luzy tez były, ale jeździłem tak dość długi czas, dopóki nie zaczęlo coś latać w środku, wtedy oddałem to do naprawy i zapłaciłem coś koło 5 zeta i już było wszystko ok, no może minimalny luz był, ale to nie przeszkadza raczej. Jeśli tak bardzo ci to przeszkadza to trzeba skasować luzy. Nie wiem jak to wygląda w środku, bo nigdy nie naprawiałem, ale zawsze pozostaje... serwis.
[S] Grimeca sys 12
[K] śrubka odpowietrzania z zacisku Grimeca
szumasta
Kontakt:

Post autor: szumasta »

Jesli jest na kulkach to pewnie tak jak w kazdej innej. Odkrecasz kasete, odkrecasz konusa, wyciagasz os, lozyska itd. tak zeby sie dobrac do bebenka. Sam bebenek odkrecasz kluczem, ja uzylem kawalka blachy odpowiedniej grubosci docietej na wymiar zeby zmiescila sie w tym otworze to zlapalem francuzem i bez problemu puscilo. Tylko musisz uwazac zeby nie pogubic kulek z lozyska bebenka bo sa male i jest ich sporo. Tam masz pod bebenkiem kilka takich podkladek malych, zeby zlikwidowac luz wystarczy usunac jedna lub dwie zalezy jakie luzy miales. Nastepnie troche smaru ukladasz kulki spowrotem, osadzasz bebenek przykrecasz itd. jak wczesniej. Mysle ze w miare prosto opisalem.

Ale jesli wydaje ci sie to czarna magia oddaj do serwisu, koszto ok 10zl

Widze ze nawet ktos juz wkleil wyzej instrukcje
tak czy siak powodzenia ;)
michal123
Kontakt:

Post autor: michal123 »

no i byłem w serwisie i powiedzieli że oni nie będą takiej piasty rozkręcać bo nie mają tam jakiś podkładek a po za tym mało kto rozkręca bębenek bo to już jak coś to się wymienia a nie naprawia
widać jak się w serwisie znają
chyba to samemu rozkręcę i najwyżej będę pytać jak to potem poskładać
Maciek 89
Kontakt:

Post autor: Maciek 89 »

Ja mam również problem z bębenkiem w tej piaście tylko że większy bo zapadki mi nie łąpią prawdopodobnie sprężynka pękła i oddałem do serwistu to nie dali rady rozkręcić bębenka tlyko odkręcili mi od piasty i muszę dokupić taki bębenek czy wiecie gdzie taki dostnę ? Jest to coaster z 2007 roku Proszę o pomoc !
http://maciek89.pinkbike.com/
Maciek 89
Kontakt:

Post autor: Maciek 89 »

Ok problem rozwiązany, skontaktowałem się z 7anna.com.pl bębenek wraz z łożyskami przyszły kurierem na drugi dzień, kontakt z dystrybutorem bardzo miły i profesjonalny. Cena bębenka to 45 zł a 2 łożysk 15 zł więc całkiem przystępnie do tego trzeba jeszcze doliczyć cene przysyłki 20 zł. Polecam 7anna.com.pl ; -)
http://maciek89.pinkbike.com/
ODPOWIEDZ