Uniwersalna rama dla początkującego

Lemon
Kontakt:

Uniwersalna rama dla początkującego

Post autor: Lemon »

Witam serdecznie.

Dopiero zaczynam przygodę z jakimiś "prawdziwymi" rowerami więc poszukuję fachowej porady i opinii, którą myślę tu znaleźć. Chciałbym złożyć sobie jakiś rowerek (może do końca roku się uda), którym mógłbym pochulac w plenerze (małopolskie/ okolice Krakowa) bez obaw że rower złamie się w pół po lądowaniu z jakiejś niewielkiej hopki.

Interesuje mnie jakaś sztywna dość dobra rama za małe pieniądze.Poszukuję czegoś enduro/xc/lekkie dh coś uniwersalnego, gdyż nie do końca wiem w jakiej kategorii chciałbym jeździć, ale jak wcześniej mówiłem chodzi mi o coś do jazdy po ścieżkach leśnych (raczej dośc szybkiej jazdy, bo to mnie rajcuje), ale i mam parę tras do dh w okolicy z których myślę kiedyś korzystać.
Pieniędzmi nie szastam więc chciałbym nabyć ramę w przedziale 500-600zł. Najlepiej było by wg. mnie aby była to nowa rama jednak używka w dobrym stanie też mnie zadowoli.
Jako że dopiero zaczynam składac rower postanowiłem zacząc od wyboru ramy więc nie pytajcie jaki amorek będę do niej zakładał bo na obecną chwile nie mam zielonego pojęcia.

Aktualnie na uwadze mam takie oto ramy:
Author a-gang p.m.
Dartmoor Street Fighter
NS Surge lub Bitch
Octane one Void (do tej nie do końca jestem pewien)

Co sądzicie o tych ramach?
Jaki rozmiar wybrac (183cm / 85kg)
Czy polecacie coś innego w tym przedziale pieniężnym i do takiego stylu jazdy?

Za wszelkie błędy i ewentualne komplikacje przepraszam modów.
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Octane raczej odpada , to samo author , faworytami są surge i bitch i którąś z tych bym wybrał , surge jest na allegro cos koło 600 zł .
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

maxxis Ale znowu Surge i Bitch wagą do długich wycieczek nie zachęcają. Może Society?
Ktoś ostatnio zakładał temat o rowerze do enduro/fr i właśnie na Society chciał składać.
Powiedz z jakim ewentualni amorkiem rama będzie jeżdżona.
Chociaż osobiście powiem, ze w takim rozstrzale dyscyplinowym niewątpliwie coś z regulacją skoku by się przydało.
Lemon
Kontakt:

@Bombell
Jak wspomniałem jestem początkujący a wg. mnie wybór ramy to podstawa więc naprawdę nie wiem co za amorek tam będę montował. :?
maxxis
Kontakt:

tak ale jak chcesz gdzies wycieczki sobie robić to ciężko będzie np z 160 -180 skoku , ja bym proponował pike`a , domaina z u-turnem może 55 regulowane albo coś starszego od marzocha z etą .
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Dragstar!
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

drag jest zbyt nieporęczny wg. mnie. Jak zwyklę polecę dartmoora sf, z dobrym amorkiem, np. domain, lub 66 taki secik da Ci naprawdę spore możliwosci.
Back in black
oliano_italiano
Kontakt:

Post autor: oliano_italiano »

ramy xc i dh nie mogą być uniwersalne... :? chyba, że wydawało Ci się że xc to też jest jakiś sport ekstremalny. najlepiej by było gdybyś się kiedyś przejechał z kumplami gdzieś do lasku, powiedzmy na jakiś łatwy zjazd i wtedy sam byś stwierdził co dokładnie Ci odpowiada. jeśli to będzie enduro: NS Society, FR i DH: NS Surge, Bitch; Duncan Pitbull, może jakiś używany cocker się znajdzie albo cock; Dartmoor: Street Fighter. Jak już będziesz wiedzieć o co Ci chodzi napisz albo poszukaj w wyszukiwarce postów na temat amorków i będziesz już wszystko wiedzieć :)

pozdrower
Bombell
Kontakt:

LestatBiker Mi się zawsze podobał set Krzywego na Dragstarze 16,5". Na przodzie Fox Float 32, dobra dobrane części i wagowo wypadał mega bo lekko powyżej 12kg więc na tyle lekki żeby trzasnąć gdzieś 80km po szutrach i na tyle mocny by sobie trochę poszaleć gdzieś na zjazdach :)
oliano_italiano
Kontakt:

Bombell czy ja wiem... z float'em 32 do FR? bałbym się troszkę.
dragstar ok, tylko nie z fox'em float 32, coś pokroju Domain'a albo Pike byłoby lepsze.
maxxis
Kontakt:

Ja mam cocaine 08 z juniorem i sie trzyma ładnie na razie , sztyca do góry i też nadążę za kumplami ale nie powiem zeby takie wycieczki 20 km na 14 ` były super wygodne .
Bombell
Kontakt:

oliano_italiano Coś kosztem czegoś. Fakt, że do fr przydała by się sztywna oś. Ale znowuż Domain to 3kilo prawie więc przy dłuższych dystansach będziesz tą wagę napewno odczuwał.
Składanie roweru "uniwersalnego" to sztuka kompromisu w zależności od priorytetów jakie dla ridera są ważne.
Lemon
Kontakt:

@Bombell
bardzo spodobała mi się propozycja tego dragstara.
@oliano_italiano
Jak wspomniałem jestem początkujący w tych sprawach więc nie dziwota że mogłem poknocic troszkę kategorie.

Rower ma słóżyc do dośc szybkiej jazdy po ścieżkach leśnych, (więcej mam raczej w okolicy w dół niż prostego) sporadycznie (może kiedyś troszkę bardziej w przyszłości) jakaś hopa.

Z tego co widzę to np. LF dragstar tylko 14' lub 16' który rozmiar byłby dla mnie lepszy (183cm)
oliano_italiano
Kontakt:

to raczej mówisz o enduro. ciężka jazda po trudnym terenie, kamienie, nie koniecznie pod górkę i czasem po drodze jakaś hopa, tak jak wspomniałeś. Do enduro mógłby się nadać Marzocchi All Mountain, 44 albo nawet 55, Rock Shox Pike Sl też, albo jakiś Manitou Nixon. Ramka to tak jak Bombell napisał Dragstar albo Society.
Bombell niby 3kg, ale można też zbijać wagę na innych częściach, nie koniecznie tylko na amorze.

edit: chociaż w tym co napisałeś można też wyczuć kropelkę FR/DH :D
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

maxxis pisze: nie powiem zeby takie wycieczki 20 km na 14 ` były super wygodne .
Na rasowych zjazdówkach są bardzo wygodne :mrgreen:
Tylko mało efektywne.

A rozmiar - 14 jak bardziej latania, 16 jak bardziej jeźdzenie.
oliano_italiano
Kontakt:

Las3k_91 Ldz już w którymś temacie mówiłeś, że robisz na swoim rowerze do DH 60km (?) czy ileś tam. ale taka prawda, że nasze rowerki nie nadają się do jazdy po szosie lub uprawiania XC :? chyba, że masz fox'a z regulowanym propedal'em, to wtedy nie będzie tak "bujać" albo prawie w ogóle pod czas dojazdów na miejscówki czy nawet krótkich wycieczek.
gdyby było tak, że rower jest do XC i DH, to każdy miałby jeden rower do w.w stylów jazdy, ale nie da się połączyć bezkompromisowo tych dwóch dyscyplin jakże pięknej i cudownej jazdy na rowerze... no ale, pomarzyć zawsze można :mrgreen:
Lemon
Kontakt:

Podsumowując rama 16' styl jazdy prócz często wymienianego zapiepszania po lesie dalej nieznany. Z ram najbardziej mi się spodobała propozycja drag stara jednak wciąż po głowie chodzi mi a-gang
Kramon
Kontakt:

Post autor: Kramon »

A ja robie tak jak mam jakąś większą odległość to poprostu kompresje przykręcam dosyć mocno i już mam coś ala HT ale niedokońca ;] i można posuwać ;]
oliano_italiano
Kontakt:

Lemon jak chcesz coś wiedzieć na temat a-gang'a to proszę bardzo: http://www.dh-zone.com/sprzetownia/rece ... pr&SID=129
http://www.dh-zone.com/sprzetownia/rece ... pr&SID=675

aha i nie zapiepszania tylko zapieprzania.

styl jak dla mnie to enduro/fr/dh -> dragstar.

Edit: Kramon a o czym ja napisałem Ty $%^$%#%#@%@ ? -.-
ODPOWIEDZ