Łańcuch Shimano LX cn-gh73 / na 9 rzędów

Alexander
Kontakt:

Łańcuch Shimano LX cn-gh73 / na 9 rzędów

Post autor: Alexander »

Witam

Nie wiem czy ktoś się już tym bawił, ale shimano w swojej instrukcji do łańcucha mówi coś o sworzeniach: wzmocniony, końcowym i sworzeniu ogniwa.... Jeśli chodzi o ich łączenie, radzą, żeby:

"Jeżeli konieczne jest wyregulowanie długości łańcucha
z powodu zmiany ilości zębów koronki, skrócić w
innym miejscu niż miejsce gdzie łańcuch został
połączony za pomocą sworznia wzmocnionego lub sworznia końcowego. Łańcuch zostanie
uszkodzony jeżeli zostanie skrócony w miejscu gdzie został połączony za pomocą sworznia
wzmocnionego lub sworznia końcowego."

Tylko teraz mam cholerny dylemat, jak rozróżnić ten wzmocniony od reszty, bo wszystkie ogniwa wyglądają tak samo - czy ktoś się już tym bawił albo wie o co w tym chodzi ???

Link do instrukcji:
polska, do napędu:
http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 665095.pdf

angielska, do łańcucha:
http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 686193.pdf

Z góry dzięki za pomoc :)
Lostprophets - Ride
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

a) sworzeń jest ciemniejszy (grafitowy) - musisz sie przyjrzeć

b) z jednej strony nie będzie miał tego wgłębienia - będzie to pkt. ułamania tej końcówki od sworznia.

C) W niektórych przypadkach (większość) sworzeń będzie miał wgłebienie "stożkowe", a nie "walcowe" (jak reszta ogniw) - trzeba się rpzyjrzeć.
www.feel-free.pl
Alexander
Kontakt:

Post autor: Alexander »

a) wzmocniony
b) końcowy
c) ogniwa

??

no i ma to jakieś znaczenie przy montowaniu łańcucha, czy tylko przy jego skracaniu? tzn jeśli go zakładam po raz pierwszy, to mogę w dowolnym miejscu go skrócić ?
Lostprophets - Ride
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Łańcuchy shimanowskie mają określone ogniwo do skracania, inne ogniwa po prostu po takiej operacji będą osłabione, kiedyś o tym nie wiedziałem i po skróceniu wybrałem się na xc, na podjeździe podczas dokręcania zerwał się, po czym kolano spotkało się z impetem z mostkiem.... Poszukaj więc odpowiedniego ogniwa (wyróżnia się)
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

Alexander ja ci powiem tak, jezeli juz skules łancuch tym specjalnym ogniwem z bolcem, to juz go nie szukaj. jezeli chcesz skocic lancuch to musisz kupic poprostu dobrą spinkę. Te łancuchy mają to do siebie ze jak je sie rozłączy to w tym miejscu prędzej czy puzniej sie zrywają. Wiec albo skracasz łancuch jak jest nowy i jeszcze nie spięty oryginalnym bolcem albo kupujesz spinkę i go skracasz
ODPOWIEDZ