Studia - czy mają sens?

pplaymo
Kontakt:

Post autor: pplaymo »

KaKTuSSS Cytat:
Pod względem rynkowej wartości wykształcenia Politechnika Krakowska jest najlepszą uczelnią w Polsce. W ostatnim Rankingu Szkół Wyższych tygodnika „Newsweek”(nr 20/2008, 18 maja) PK została sklasyfikowana na 1. pozycji, wyprzedzając Polsko-Japońską Wyższą Szkołę Technik Komputerowych w Warszawie oraz Politechnikę Warszawską.

PK najlepszą uczelnią w Polsce!Celem rankingu było wskazanie, które z uczelni dają swoim absolwentom kwalifikacje odpowiednie do sprawowania najwyższych stanowisk w hierarchii pracowniczej. Przebadano 1409 firm reprezentujących różne branże, sprawdzając dyplomy kadr dyrektorskich, kierowniczych oraz inżynierskich przed 36. rokiem życia. Następnie, korzystając z danych GUS, wyliczono jaki odsetek absolwentów poszczególnych uczelni znalazł zatrudnienie w ankietowanych firmach. Efektem tak przeprowadzonych badań było uzyskanie przez Politechnikę Krakowską tytułów: najlepszej uczelni w województwie małopolskim, najlepszej uczelni technicznej oraz najlepszej uczelni publicznej.

Wysoka pozycja PK jest zasługą nie tylko jakości kształcenia na uczelni, ale także odzwierciedla panujący na rynku trend dużego zapotrzebowania na kadry inżynierskie. Z badań Banku Danych o Inżynierach wynika, że wchodzący na rynek pracy absolwent z takim tytułem, może wybrać spośród 5 ofert. Pracownicy po studiach technicznych mogą się także spodziewać wyższych zarobków, w niektórych zawodach przekraczając średnią dla ogółu absolwentów nawet o 30% (branża IT).

KaKTuSSS o Poznaniu mało słyszałem, zawsze była klepana PW jako najlepsza ale z drugiej strony ma chyba największe możliwości rozwoju.

Wiem wiem, ranking rankingowi nie równy ale lepiej zamiast zastanawiać się gdzie w Polsce jest najlepiej. Popatrzmy się na klasę naszych uczelni względem świata.....

http://www.topuniversities.com/universi ... 09/results
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Chłopaki... Prosze o jakieś rady.
Chodze do LO profilowanego, matematyczno-fizyczna klasa 2, wiem tyle, że interesuje sie naukami ścisłymi typu matma, fizyka czy chemia. Myśle o pójściu na politechnike (Łódź czy Wa-wa, jeszcze nie wiem). Lubie liczyć, kombinować i ogólnie ciekawi mnie "świat", choć nie lubie główkować do bólu głowy, ale również lubie prace z ludźmi wokół mnie, nie widze siebie jako zamknięty w biurze facet, który tylko coś liczy czy spisuje... Informatyka mnie nie bardzo interesuje.
Pytanie... jakie kierunki byście mi poradzili? Jakie ciekawe prace moge po nich dostać?
Bardzo prosze o pomoc :) Dzięki
Pozdro
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

pplaymo dokładnie ... widać po absolwentach co sobą prezentują. Jedno jest pewne, u nas mało kto kończąc studia nie miałby już jakiejś pracy nagranej, a ci co nie mieli od razu ją znaleźli. Warto skończyć budownictwo chociaż sam kierunek jest dość trudny. Nie wiem jak u Was ale u nas wydyma, mechana i mosty kilku semestrowe dały w kość.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
pplaymo
Kontakt:

KaKTuSSS hehe zgadza się, te przedmioty jakoś wszystkim z budownictwa zapadają dobrze w pamięci;) jeszcze mechanika budowli też lubi "umilić" studiowanie.

MUSZEL ja też w LO chodziłem do mat-fiza. Jak nie boisz się nauki, pracy i nie chcesz siedzieć za biurkiem cały czas to może pomyśl właśnie o budownictwie.
Ja obecnie pracuje na stanowisku takim, że prawie połowę pracy jestem w terenie. Za biurkiem siedzę jak mam ochotę poczytać wiadomości. Przeczekam zimę i na wiosnę pewnie wyląduje na jakiejś budowie. Wtedy to już cały czas w terenie.
Co by Ci tu jeszcze doradzić.
- Elektrotechnikę też niezły kierunek ale bardzo wymagający.
- z budownictwa to mosty. Obecnie bardzo brakuje ludzi od mostów.
Hemp
Kontakt:

Post autor: Hemp »

pplaymo

No jesli studiujesz kierunek na polibudzie to automatycznie szukasz w innej dziedzienie pracy, gdzie pytanie o studia jest sensowne :)

Ja natomiast nie szukalem pracy w firmach, w których jest wymagane wykształcenie technicze i w moim przypadku pytanie o kierunek studiów padalo zawsze na końcu :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Co do rankingów to one zależa mocno od tego kto je robi (bo rózne firmy sie pyta i róznie sie je przeprowadza) i szczerze mówiac o uczelni mówia czesto gówno. Wole uczelnie dobrze ogarnieta, która dobrze uczy niz cos co mnie od razu do pracy wrzuci ale nauczy mnie mniej i zniecheci do zawodu (vide. co z wieloma ludzmi PW na elektronice robi).
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

pplaymo, MUSZEL ja końnczyłem drogi i autostrady, w których też są braki kadrowe. Możesz też poszperać w konstrukcjach budowlanych jednak jak dla mnie kierunek jest dość ciężki i nudny. Mosty faktycznie dają radę chociaż też są dość trudne.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
pplaymo
Kontakt:

KaKTuSSS witaj kolego po fachu;) 8)

MUSZEL jak jesteś ambitny to polecam zestawić drogi z mostami, po kilku latach wysiłku masz klasyczne mgr inż.... Możesz Gówno Robić I Nieźle Żyć.

pzdr
ODPOWIEDZ